"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Bilden visar en kvinna sittande framför datorn, kod syns i bakgrunden.

Bild: Kollage

IT-utbildningar med hög kvalitet och gott rykte – datavetenskap i Umeå

Är du intresserad av en välavlönad framtid inom IT och har en vilja att se och analysera andras behov för att utveckla välutformade och professionella lösningar som passar uppdragsgivaren, dess anställda och kunder? Då är våra utbildningar perfekta för dig! Vi har ett genuint samarbete med samhälle och näringsliv samt världsledande spetsforskning inom området. Utbildningarna är krävande men ger dig varje dag kunskap och kompetens som bygger din framtida karriär inom IT.

Utbildningsprogram i datavetenskap och AI, hösten 2024

Bild på Ester Olofsson i dörröppningen till en datasal.
Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap – hög kvalitet och gott rykte

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap gör dig hett eftertraktad, nationellt och internationellt.

Bild på studenter på campus
Kandidatexamen i datavetenskap – för en lovande IT-karriär

IT-utbildningen som ger dig både grundläggande kunskaper och praktiska tillämpningar inom datavetenskap.

Bild på Mert Karkan sittande vid dator i datorsal.
Masterprogrammet i datavetenskap – för dig som vill utvecklas

Masterprogrammet i datavetenskap och dess unika koncept ger oändliga framtidsutsikter.

Porträttbild Leila Methnani
Sveriges första masterutbildning i AI med fokus på etiska aspekter

En utbildning starkt kopplad till vår världsledande forskning inom ansvarsfull AI.

Här startar din IT-karriär 

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap och kandidatprogrammet i datavetenskap är utbildningarna för dig som vill lära dig hur datorer fungerar så att du kan koda och utveckla välutformade och proffsiga program och appar, eller genomföra analyser av ett företag och dess kunder för att förbättra deras befintliga system. Du kan också vara intresserad av AI eller vilja säkerställa att sociala medier inte sprider felaktig information, alternativt intresserad av att ta fram trygga lösningar för patienter inom sjukvården. Har du istället intresse för dataspelsutveckling eller finans? Då har vi kontakterna och utbildningarna som ger dig de rätta förutsättningarna.

institutionen för datavetenskap lär du dig att se vilka tjänster och system som finns idag och kommer att finnas tillgängliga i framtiden, hur de ska fungera och vara utformade, och hur du gör dem proffsiga, välutformade och säkra. Vad du än väljer, får du en solid grund att stå på och blir hett eftertraktad på marknaden, oavsett om du vill jobba nationellt eller internationellt.

Masterutbildningar i toppklass

Vill du efter grundutbildningen fördjupa dig ytterligare erbjuder vi masterprogrammet i datavetenskap för dig som vill leda, driva utvecklingsarbete eller forska, och masterprogrammet i artificell intelligens – Sveriges första högskoleutbildning inom AI med starkt fokus på etiska aspekter. 

Koppling till näringsliv och akademi

Institutionen för datavetenskap bedriver utbildning och forskning i starkt samarbete med näringsliv och industri vilka du bland annat kommer att möta under Karriärdagen. Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet bedriver också världsledande forskning inom exempelvis AI, ansvarsfull AI, molnutveckling, datasekretess, datasäkerhet, förklarande AI, AI för datahantering, maskininlärning och driver flera spännande forskningsprojekt, vilket speglar kvalitetsnivån på utbildningarna. 

Vi är också kopplade till Sveriges enskilt största forskningsprogram genom tiderna, WASP, The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, vars mål är att positionera Sverige som en internationellt erkänd och ledande nation inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Samtidigt koordinerar vi WASP-HS, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program - Humanities and Society. Här studeras sociala, juridiska, kulturella och rättsliga effekter av den nya tekniken. Institutionen för datavetenskap driver också TAIGA, Umeå universitets nya Centrum för transdisciplinär AI där forskare från hela universitetet möts för att diskutera och utveckla AI-lösningar med hänsyn till samhälle och miljö. Missa inte centrets öppna och intressanta föreläsningar, varje fredag!

Kreativa människor från hela världen

Vi erbjuder kurser, program och forskarutbildning i datavetenskap och AI för dig som professionellt vill utveckla lösningar som fungerar väl för organisationer och deras kunder. Under utbildningen bor du i en ung studentstad, med trevlig atmosfär och stora möjligheter att ägna dig åt dina intressen. Här finns många IT-bolag som ofta har en anknytning till oss. Du kan sporta, ägna dig åt friluftsliv eller ta del av kultur- och stadslivet. Brännbollsyran är också ett event du inte bör missa! 

Tio skäl att flytta till Umeå!

Så tycker studenterna

Hos oss kan du vara dig själv

Datavetenskap är ett ämne som du kommer att ha verklig nytta av, oavsett bransch. På Umeå universitet kan du även läsa datavetenskap inom många andra program, se nedan. Vi är måna om att våra studenter trivs hos oss och strävar efter en mångfald av sökande och inkludering. Hos oss kan du vara dig själv! Har du ytterligare frågor, hör av dig till oss på institutionen för datavetenskap. Varmt välkommen till oss och IT-staden Umeå!

Utbildningar där du läser datavetenskap

Bilden visar en man och en kvinna som tittar på en skärm.
Doktorera i datavetenskap och beräkningsvetenskap

Forskningen handlar bland annat om kognitiva beräkningar, intelligenta robotar och människa-dator interaktion.

Studentliv

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd.

Programansvariga

Suna Bensch
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 65 48
Lili Jiang
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 58 27
Anna Jonsson
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 57 75
Juan Carlos Nieves Sanchez
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 61 25

Nyheter

Erik Elmroth
100 världsledande experter diskuterade framtidens moln

ADS Lab är ett nav för internationell expertis inom distribuerade system.

Hanna Remes, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, pekar och förklarar sin lösning inom interaktionsteknik, för amanuens Ahmad Kalash, som lyssnar.
Fullt fokus på användarna för blivande datavetare

Studenter vid institutionen för datavetenskap får tidigt lära sig interaktionsdesign och användbarhet.

Anna Jonsson, universitetslektor i datavetenskap, har långt hår och glasögon. Hon står i en grönskande utemiljö, och håller i sitt diplom.
Pedagogiska priset återigen till datavetenskap

Anna Jonsson, universitetslektor i datavetenskap, prisas nu för sina insatser.

Mer
Senast uppdaterad: 2024-06-13