"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

För dig som är doktor och vill promoveras 2024

Välkommen till Vårpromotionen 17–18 maj 2024! På den här sidan kan du läsa mer om programmet för dagarna, vad som förväntas av dig som ska promoveras och vad du, och dina gäster, behöver tänka på.

Umeå universitet inbjuder alla doktorer som tagit ut sin doktorsexamen vid universitetet att promoveras vid Vårpromotionen. Att promoveras är en gammal tradition som funnits i Sverige i mer än 400 år. Vid ceremonin får doktorerna motta doktorsinsignierna, det vill säga den veckade hatten eller lagerkransen, ringen och diplomet.

Anmälan

Anmälan till Vårpromotionen 2024 är stängd. Om du är intresserad av att promoveras vid Vårpromotionen 2025 fyll i din uppgifter i formuläret: Vårpromotionen 2025 så får du ett mejl när anmälan har öppnat i början av 2025.

Inför Vårpromotionen

Allt klart inför doktorsexamen senast 19 april 

 Notera att du behöver ha följande klart senast den 19 april: 

 • disputationen ska vara genomförd och godkänd avhandling vara inrapporterad i Ladok 
 • alla kurser för doktorsexamen ska vara klara och inrapporterade i Ladok 
 • du ska ha ansökt om doktorsexamen i Ladok. 

Skicka in din ansökan om doktorsexamen så snart de två första punkterna ovan är uppfyllda. Läs om hur du ansöker om examen under rubriken "Disputation, examen och betyg" på intranätet .

Ordna med doktorsinsignier 

Du som tillhör den Medicinska fakulteten promoveras med doktorshatt. Du måste själv skaffa hatten genom att låna, hyra (sista anmälningsdag: 19 februari) eller köpa (sista beställningsdag: 31 mars). Hatten ska du ta med till övningen.  

Du som tillhör någon av de andra fakulteterna promoveras med lagerkrans. Universitetet beställer kransen och fakturerar dig efter högtiden. Du får prova ut kransen efter övningen. 

Läs mer om doktorshatt, lagerkrans och övriga doktorsinsignier och hur du får tag på dem.

Förbered för den klädsel du behöver 

Det är några olika klädkoder som gäller under Vårpromotionen, dels för dig men också för dina inbjudna gäster. Det innebär att du måste ha den typ av "finare" kläder som krävs för de olika situationerna. Du kan behöva köpa, hyra eller låna kläder, exempelvis högtidsdräkt som du ska ha vid ceremonin. Förbered dig för det här i god tid innan Vårpromotionen.

Här får du veta vilken klädsel som krävs vid de olika tillfällena.

Obligatoriska respektive frivilliga inslag i högtiden

Ett par inslag i Vårpromotionen är obligatoriska för dig som ska promoveras under högtidsceremonin. De punkter som är obligatoriska ser du i programmet.

Kostnad för bankett och andra praktiska frågor

Fakulteten bjuder på kuvertavgiften till banketten för dig plus en gäst. För ytterligare gäster betalar du en kuvertavgift: 950 kr/vuxen och 650 kr/person under 18 år. Efter Vårpromotionen skickas en faktura på kostnaden för dessa gäster till den adress du anger när du anmälde dig.

Om du eller dina eventuella gäster är i behov av resa, boende eller klädsel, så ordnar och bekostar ni det själva.

Program fredag 17 maj

OBLIGATORISK ÖVNING 
Kl. 13.30–15.30 i Aula Nordica
Valfri klädsel

Under övningen får du din plats i processionen och din sittplats på scenen. Några doktorer får öva på promotionsceremonin. Det är obligatoriskt att delta i övningen för alla doktorer som ska promoveras.

Du som är doktor vid den Medicinska fakulteten ska ta med en doktorshatt till övningen. 

REKTORS MOTTAGNING
Kl. 18.00–20.00 på P5, Väven 
Klädsel: Kavaj 

Umeå universitets rektor bjuder doktorer och jubeldoktorer (doktorer som tog ut sin doktorsexamen för 50 år sedan) till en mottagning kvällen innan ceremonin. Du är välkommen att ta med en medföljande gäst. Anmälan krävs. Vid mottagningen serveras dryck och tilltugg. 

Program lördag 18 maj

OBLIGATORISKT PROCESSIONSMINGEL 
Kl. 15.00 i restaurang Hjortron i Universum
Klädsel: Högtidsdräkt 

Vid det obligatoriska processionsminglet får doktorer och jubeldoktorer som ska medverka i ceremonin chans att mingla innan ni ställer upp er i procession inför intåget in i Aula Nordica.

Dina gäster deltar inte vid processionsminglet, utan välkomnas i stället att mingla med andra gäster för att sedan ta plats i aulan ca 15.30 när dörrarna öppnas. 

OBLIGATORISK HÖGTIDSCEREMONI
Kl. 16.00 i Aula Nordica 
Klädsel för doktorer: Högtidsdräkt 

Högtidsceremonin börjar med att ni som är doktorer och jubeldoktorer går in i procession och slår er ner på stolar uppe på scenen där ni sitter under hela ceremonin.

Jubeldoktorer och doktorer promoveras fakultetsvis genom att motta doktorsinsignier. Ceremonin är öppen för allmänheten och tar vanligtvis 1,5–2 timmar.

VÅRBANKETT
Kl. 18.00 i restaurang Lingon i Universum 
Klädsel: Högtidsdräkt eller mörk kostym 

Banketten för anmälda gäster börjar direkt efter ceremonin med en välkomstdrink. Förrätt, huvudrätt och dessert serveras med vin eller alkoholfria alternativ. Under kvällen hålls tal av i förväg tillfrågade personer och efter kaffet bjuder Renhornen upp till dans. 

Klädsel

Här får du veta vad klädkoden innebär som gäller vid de olika tillfällena under Vårpromotionen. Är du osäker på klädseln så hör av dig till promotion@umu.se

Kavaj
Klädsel vid rektors mottagning

Du och din medföljande gäst ska ha något av följande:

 • Kostym eller udda kavaj och byxor (inte jeans) med vit eller diskret färgad skjorta samt slips eller fluga. Kostymen eller kavajen kan vara ljus eller mörk. 
 • Klänning, kjol eller dräkt. Längden är kort, vilket innebär en längd under knäet. 
 • Byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel. 

Högtidsdräkt
Klädsel för doktorer vid processionsmingel och ceremoni 

Du ska ha något av följande:

 • Långklänning eller långkjol med överdel i valfri färg (längden ska vara till golvet).
 • Svart frack med vit skjorta, vit fluga och vit väst.
 • Akademisk ämbetsdräkt (gown).
 • Nationaldräkt eller folkdräkt i högtidsutformning. 

Eventuell huvudbonad som tillhör din klädsel ska inte bäras i processionen eller vid ceremonin. Om du har en eller flera ordnar så kan du bära dem.

Eftersom banketten börjar direkt efter ceremonin får du gärna ha samma kläder på dig även vid banketten.

 Klädsel för dina gäster vid ceremonin

Om du har gäster som bara deltar som åhörare vid högtidsceremonin så är det valfri klädsel som gäller för dem. De av dina gäster som också ska delta i banketten får gärna ha samma kläder som de sedan ska ha på banketten, det vill säga högtidsdräkt eller mörk kostym.

Högtidsdräkt eller mörk kostym 
Klädsel vid vårbanketten

Alla som deltar vid vårbanketten ska ha något av följande:

 • Lång, ankellång eller kort (nedanför knät) klänning eller kjol med överdel som är elegantare än vanlig vardagsklädsel.
 • Svart frack med vit skjorta, vit väst och vit fluga.
 • Mörk kostym med vit skjorta och slips eller fluga. Kostymen kan vara mörkblå, mörkgrå, svart, mörkgrön eller mörkbrun.
 • Folkdräkt eller nationaldräkt.
 • Akademisk ämbetsdräkt (gown).

Barn kan ha "finklänning" eller enbart vit skjorta (lämpligen med fluga eller slips) och byxa. 

Om du har en eller flera ordnar så kan du kan bära dem. Doktorshatt bärs bara av promotor, doktorer och jubeldoktorer vid Medicinska fakulteten som har deltagit i högtidsceremonin.

Doktorsinsignier

Doktorsinsignier kallas de föremål av symbolisk innebörd som delas ut under promotionsakten: doktorshatt eller lagerkrans, doktorsring och diplom.

Nedan finns information om vad som gäller inför promotionen. 

Doktorshatt

Bara doktorer vid den Medicinska fakulteten promoveras med hatt.

Doktorer vid övriga fakulteter kan köpa en hatt för att använda vid senare festliga tillfällen.

Låna hatt

Du kan låna en hatt av någon som promoverats tidigare. Hör i så fall efter i god tid om någon kollega eller vän kan låna ut en hatt (även en svart doktorshatt från ett annat universitet går bra).

Hyra hatt 

Umeå Medicinska Studentkår äger 23 doktorshattar som nuvarande eller tidigare medlemmar i kåren kan hyra till Vårpromotionens ceremoni. 

De flesta hattar är redan uthyrda, men det kan fortfarande finnas någon kvar som inte är det. Kontakta kansli@medicinska.se.

Köpa hatt

Du kan köpa en doktorshatt på egen bekostnad. Tänk på att en hatt kan behöva beställas några månader innan promotionen. En hatt kan kosta mellan 5 000 kr och 8 000 kr. Kontakta promotion@umu.se om du har funderingar kring vilka hattleverantörer som finns. 

Här kan du läsa om vilket emblem du ska ha när du köper hatt.

Lagerkrans

Alla doktorer vid den Humanistiska, Samhällsvetenskapliga respektive Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet promoveras med lagerkrans. 

Universitetet beställer lagerkransar till alla doktorer som ska promoveras med krans. Du som ska ha en krans faktureras kostnaden på 550 Kr efter Vårpromotionen. Lagerkransarna är justerbara och provas ut under övningen.

Doktorsring

Doktorsringarna i den speciella Umeå-modellen kan köpas av den som tagit ut en doktorsexamen vid Umeå universitet. 

Det är inte ett krav att ha en doktorsring för att få delta i universitetets promotion. Vid ceremonin har de som köpt ring redan satt den på sin vänsterhand. Överlämnandet är alltså endast symboliskt - för att undvika att ceremonin onödigt förlängs av att man måste leta efter rullande ringar.

En ring kan kosta 14-20 000 kr beroende på variant, eventuell storlek och typ av guld (vitt guld är dyrare).

Läs mer om vad som gäller om du vill köpa en doktorsring.

Diplom

Diplomet är en gåva från fakulteten som du som deltar i högtidsceremonin får när du promoveras.

Observera att diplomet inte ersätter det officiella examensbeviset. Läs mer om hur du ansöker om examen, under rubriken "Disputation, examen och betyg" på intranätet.

 

Bilder och mer information om insignierna.

Hitta till lokalerna

Hitta till de olika lokalerna på campus och på stan

På campus i Universumhuset

Aula Nordica

Restaurang Lingon

Restaurang Hjortron

På stan

P5, Väven

 

 

 

Om att promoveras som doktor

Det är valfritt att promoveras. Du behöver inte promoveras samma år som du tar ut doktorsexamen, utan kan vänta till en senare Vårpromotion. Doktorer promoveras bara vid Vårpromotionen, inte vid Årshögtiden.

För att kunna promoveras vid Vårpromotionen behöver ansökan om doktorsexamen skickas in senast en månad innan Vårpromotionen sker.

Är du intresserad av att promoveras vid Vårpromotionen 2025? Fyll i dina uppgifter i det här formuläret så får du ett mejl när anmälan har öppnat i början av 2025.

Vårpromotioner kommande år

17 maj 2025

23 maj 2026

22 maj 2027

20 maj 2028

19 maj 2029

18 maj 2030

 

Kontakta oss

Du når oss som arbetar med Vårpromotionen på promotion@umu.se

Peter Sköld, 090-786 63 47, ceremonimästare
Hanna Karlsson, 090-786 55 83, kommunikatör​

En kort film om Vårpromotionen

Se en kort film som beskriver vad som händer under Vårpromotionens ceremoni. Filmen är textad på svenska och engelska. Välj undertext och språk via kugghjulet.

Senast uppdaterad: 2024-04-11