"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

För dig som är jubeldoktor och vill promoveras 2024

Välkommen till Vårpromotionen 17-18 maj 2024, kära jubeldoktor! Du kan välja om du vill bli promoverad på plats eller i din frånvaro (absens). Oavsett vilket du väljer så är det några saker du behöver göra och veta inför Vårpromotionen.

För dig som ska promoveras på plats vid ceremonin

Ordna med doktorsinsignier

Du som tillhör den Medicinska fakulteten (inklusive den tidigare Odontologiska fakulteten) promoveras med doktorshatt. Hatten ska du ha med dig till övningen. Har du ingen hatt så kan du låna av någon som promoverats tidigare, eller köpa en ny.

Du som tillhör någon av de övriga fakulteterna promoveras med lagerkrans. Universitetet beställer kransen och fakturerar dig efter högtiden. Du får prova ut lagerkransen i samband med övningen. 

Läs mer om doktorshatt, lagerkrans och övriga insignier och hur du får tag på dem.

Förbered för den klädsel du behöver

Det är några olika klädkoder som gäller under Vårpromotionen, dels för dig men också för dina inbjudna gäster. Det innebär att du måste ha den typ av "finare" kläder som krävs för de olika situationerna. Du kan behöva köpa, hyra eller låna kläder, exempelvis högtidsdräkt som du ska ha vid ceremonin. Förbered dig för det här i god tid innan Vårpromotionen. 

Här får du veta vilken klädsel som krävs vid de olika tillfällena.

Obligatoriska respektive frivilliga inslag i högtiden

Ett par inslag i Vårpromotionen är obligatoriska för dig som ska promoveras under högtidsceremonin. De punkter som är obligatoriska ser du i programmet.

Kostnad för bankett och andra praktiska frågor

Fakulteten bjuder på kuvertavgiften till banketten för dig plus en gäst. För ytterligare gäster betalar du en kuvertavgift: 950 kr/vuxen och 650 kr/person under 18 år. Efter Vårpromotionen skickas en faktura på kostnaden för dessa gäster till den adress du anger när du anmäler dig.

Om du eller dina eventuella gäster är i behov av resa, boende eller klädsel, så ordnar och bekostar ni det själva.

Program fredag 17 maj

OBLIGATORISK ÖVNING  
Kl. 9.00–ca 10.00 i Aula Nordica  
Valfri klädsel 

Det är obligatoriskt att delta i övningen för dig som vill promoveras på plats. Vid övningen går vi igenom hur hela ceremonin går till, tränar på att gå in i procession och ta plats på scenen, och övar på promotionen.

Önskar du assistans vid processionen?
Processionen vandrar in i Aula Nordica, nedför ett antal trappsteg i salongen och sedan upp några trappsteg till scenen. Om det skulle underlätta för dig så kan en studentmarskalk gå bredvid dig i processionen. Det är också möjligt för dig som så önskar att sitta på raden närmast scenen i salongen och ansluta till processionen innan den går upp på scenen, eller att gå in från logen som ligger precis bakom scenen. Hör av dig till promotion@umu.se i så fall.

Ta med doktorshatt
Du som är jubeldoktor vid den Medicinska fakulteten (inklusive den tidigare Odontologiska fakulteten) ska ta med en doktorshatt till övningen.

REKTORS MOTTAGNING
Kl. 18.00–20.00 på P5, Väven  
Klädsel: Kavaj  

Umeå universitets rektor bjuder jubeldoktorer och doktorer till en mottagning kvällen innan ceremonin. Du är välkommen att ta med en medföljande gäst. Anmälan krävs. Vid mottagningen serveras dryck och tilltugg.

Program lördag 18 maj

OBLIGATORISKT PROCESSIONSMINGEL 
Kl. 15.00 i restaurang Hjortron, Universum
Klädsel: Högtidsdräkt  

Vid det obligatoriska processionsminglet får jubeldoktorer och doktorer, som ska medverka i ceremonin, chans att mingla innan ni ställer upp er i procession inför intåget i Aula Nordica.

Dina gäster deltar inte vid processionsminglet, utan välkomnas i stället att mingla med andra gäster för att sedan ta plats i aulan ca 15.30 när dörrarna öppnas. 

OBLIGATORISK HÖGTIDSCEREMONI
Kl. 16.00 i Aula Nordica, Universum
Klädsel för jubeldoktorer: Högtidsdräkt  

Högtidsceremonin börjar med att ni som är jubeldoktorer och doktorer går in i procession och slår er ner på stolar uppe på scenen där ni sitter under hela ceremonin.

Jubeldoktorer och doktorer promoveras fakultetsvis. Ceremonin är öppen för allmänheten och tar vanligtvis 1,5–2 timmar. 

VÅRBANKETT 
Kl. 18.00 i restaurang Lingon, Universum
Klädsel: Högtidsdräkt eller mörk kostym  

Banketten för anmälda gäster börjar direkt efter ceremonin med en välkomstdrink. Förrätt, huvudrätt och dessert serveras med vin eller alkoholfria alternativ. Under kvällen hålls tal av i förväg tillfrågade personer och efter kaffet bjuder Renhornen upp till dans

Klädsel

Här får du veta vad klädkoden innebär som gäller vid de olika tillfällena under Vårpromotionen. Är du osäker på klädseln så hör av dig till promotion@umu.se.  

Kavaj 
Klädsel vid rektors mingel 

Du och din medföljande gäst ska ha något av följande: 

 • Kostym eller udda kavaj och byxor (inte jeans) med vit eller diskret färgad skjorta samt slips eller fluga. Kostymen eller kavajen kan vara ljus eller mörk.  
 • Klänning, kjol eller dräkt. Längden är kort, vilket innebär en längd under knäet.  
 • Byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel.  

Högtidsdräkt 
Klädsel för jubeldoktorer vid processionsmingel och ceremoni  

Du ska ha något av följande: 

 • Långklänning eller långkjol med överdel i valfri färg (längden ska vara till golvet). 
 • Svart frack med vit skjorta, vit fluga och vit väst. 
 • Akademisk ämbetsdräkt (gown). 
 • Nationaldräkt eller folkdräkt i högtidsutformning.  

Eventuell huvudbonad som tillhör din klädsel ska inte bäras i processionen eller vid ceremonin. Om du har en eller flera ordnar så kan du bära dem. 

Eftersom banketten börjar direkt efter ceremonin får du gärna ha samma kläder på dig även vid banketten.

 Klädsel för dina gäster vid ceremonin

Om du har gäster som endast deltar som åhörare vid högtidsceremonin så är det valfri klädsel som gäller för dem. De av dina gäster som också ska delta i banketten får gärna ha samma kläder som de sedan ska ha på banketten, det vill säga högtidsdräkt eller mörk kostym.

Högtidsdräkt eller mörk kostym  
Klädsel vid vårbanketten  

Alla som deltar vid vårbanketten ska ha något av följande: 

 • Lång, ankellång eller kort (nedanför knät) klänning eller kjol med överdel som är elegantare än vanlig vardagsklädsel. 
 • Svart frack med vit skjorta, vit väst och vit fluga. 
 • Mörk kostym med vit skjorta och slips eller fluga. Kostymen kan vara mörkblå, mörkgrå, svart, mörkgrön eller mörkbrun. 
 • Folkdräkt eller nationaldräkt. 
 • Akademisk ämbetsdräkt (gown). 

Barn kan ha "finklänning" eller enbart vit skjorta (lämpligen med fluga eller slips) och byxa.  

Om du har en eller flera ordnar så kan du kan bära dem. Doktorshatt bärs bara av promotor, doktorer och jubeldoktorer vid Medicinska fakulteten (inklusive den tidigare Odontologiska fakulteten) som har deltagit i högtidsceremoni.

Insignier

Insignier kallas de föremål av symbolisk innebörd som används under promotionsakten: doktorshatt eller lagerkrans, och diplom. 

Doktorshatt

Bara du som är jubeldoktor vid den Medicinska fakulteten (inklusive den tidigare Odontologiska fakulteten) promoveras med doktorshatt. Hatten ska du ha med dig till övningen.

Låna hatt

Du kan låna en doktorshatt av någon som promoverats tidigare. Hör i så fall efter i god tid om någon kollega eller vän kan låna ut en hatt (även en svart doktorshatt från ett annat universitet går bra).

Köpa hatt

Du kan köpa en doktorshatt på egen bekostnad, men tänk på att en hatt kan behöva beställas några månader innan promotionen. Kontakta promotion@umu.se om du har funderingar kring vilka hattleverantörer som finns.

Här kan du läsa om vilket emblem du ska ha när du köper hatt.

Lagerkrans

Alla jubeldoktorer vid den Humanistiska, Samhällsvetenskapliga respektive Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet som deltar på plats vid ceremonin promoveras med lagerkrans.  

Universitetet beställer lagerkransar till alla jubeldoktorer som ska promoveras med krans. Du som ska ha en krans faktureras kostnaden på 550 kr efter Vårpromotionen. Lagerkransarna är justerbara och provas ut under övningen. 

Diplom

Diplomet är en gåva från fakulteten. Jubeldoktorer som deltar på plats får sina diplom vid högtidsceremonin. Jubeldoktorer som promoveras absens får diplomet hemskickat efter Vårpromotionen. 

Hitta till lokalerna

Hitta till de olika lokalerna på campus och på stan

På campus i Universumhuset

Aula Nordica

Restaurang Lingon

Restaurang Hjortron

På stan

P5, Väven

För dig som ska promoveras i din frånvaro (absens)

Du som  promoveras i din frånvaro deltar inte i någon av programpunkterna nedan, men ditt namn presenteras i programmet och du promoveras absens under högtidsceremonin. Inga förberedelser behövs förutom anmälan.

Efter högtiden får du ditt diplom per post. Vårpromotionens högtidsceremoni kommer också att sändas lördag 18 maj kl. 16.00 via umu.se/live om du vill följa den på distans.

 

En kort film om Vårpromotionen

Se en kort film som beskriver vad som händer under Vårpromotionens ceremoni. Filmen är textad på svenska och engelska. Välj undertext och språk via kugghjulet.

Senast uppdaterad: 2024-04-11