Universitetslektor och psykolog i barn- och ungdomspsykiatri
Ämnesföreträdare för barn- och ungdomspsykiatri
Jag är ämnesföreträdare för barn- och ungdomspsykiatri och arbetar kliniskt, forskar och undervisar inom ramen för min lektorstjänst vid Umeå universitet. Jag undervisar på läkarprogrammet, logopedprogrammet och fristående kurser i barn- och ungdomspsykiatri. Min forskning bedrivs i samarbete med både klinik och samhälle, och jag använder både kvantitativ och kvalitativ metod.
Aktuella forskningsområden:
Min forskning inom bTF-KBT-C fokuserar på att utveckla en blended traumabehandling för ungdomar med PTSD, där en mobilapp kombineras med videosamtal och några fysiska träffar. Appen används för att stärka affektreglering, självmedkänsla och återhämtning före den narrativa delen av terapin. Behandlingen testas inom barn- och ungdomspsykiatrin i norra Sverige. Målet är att öka tillgången till evidensbaserad vård, särskilt i glesbygd.
Tidigare har jag arbetat tre år som psykolog inom vuxenpsykiatrisk öppenvård. Mellan åren 2005-2017 var jag anställd vid Institutionen för Psykologi, där jag disputerade 2012 med avhandlingen Learning psychotherapy: An effectiveness study of clients and therapists. Jag blev utsedd till excellent lärare 2016 och fick en forskartjänst inom BUP 2017.
Jag är också intresserad av frågor om makt och bemötande i vården. Min bok Makt i psykoterapi, publicerad av Natur & Kultur 2017, behandlar hur ojämlika villkor påverkar mötet mellan patient och behandlare – och vad vi kan göra åt det.
Undervisar inom barn- och ungdomspsykiatri på läkarprogrammet, logopedprogrammet och fristående kurs (BUP Trauma, ångest och depression och BUP Neuropsykiatri). Bär titeln Excellent lärare.
Terapimöjligheter på internet ska öka tillgången till behandling mot PTSD för barn och unga i glesbygd.