Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Jag är docent i experimentell medicin och även utbildad ämneslärare i kemi och biologi. Mitt forskningsintresse rör metabol sjuklighet, nutrition, fettväv och fysisk aktivitet.
Sedan en tid utvecklar jag en nutritionsinriktad forskningsprofil med fokus på hälsa, ämnesomsättning, idrottsnutrition och fysisk aktivitet. Nyligen har jag tillsammans med en av mina kollegor, Anna Sjödin, genomfört en randomiserad, kontrollerad överkorsningsstudie där forskningspersonerna fick prova att äta två olika koster, en kost enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och en LCHF-kost (se film om studien). De första publikationerna från studien sker under 2020.
Jag är intresserad av att utveckla befintliga, men även starta nya, samarbeten inom nutritionsområdet. Även studenter som är intresserade av att skriva magister- och masteruppsatser inom området är välkomna att höra av sig. Jag är även en del av Idrottshögskolans forskningsnätverk vid Umeå universitet.
I tidigare forskning har jag framför allt studerat fettväven och hur den fungerar (för detaljer, se Publikationer). Den experimentella fettvävsrelaterade biomedicinska forskningen bedrevs i byggnad 6M vid Enheten för Medicin, Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin.
Jag undervisar framför allt på kurserna Fysiologi för dietetik, Idrottsnutrition, Näringskemi, Näringsfysiologi och Metabolism men är även handledare och examinator vid uppsatser.