"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ulrica Söderlind

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Lärarutbildningshuset, Plan 4, Lärarutbildningshuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Gymnasieåren tillbringades på olika restaurangskolor i Sverige, i grunden är Ulrica utbildad kock/kallskänka, bartender, konditor/bagare. Ulrica har mångåriga erfarenheter inom restaurangbranchen. Hon har arbetat både inom den svenska handelsflottan samt på land. 

Ulrica är doktor i ekonomisk-historia, lektor i måltids- och restaurangvetenskap. Ulricas forskningsområde är Måltidsvetenskap och gastronomi ur ett tvärvetenskapligt perspektiv där källorna är historiska, arkeologiska, religiösa och teologiska. Ulrica är professionell medlen (Chef Rôtisseur), Best of Gastronomie silver cheffe and memeber of the comity of Sweden as Specialist and Ambassador for the recipes of the 18th century, Chaîne de Rotisseurs, Sverige, medlem i svenska publicistklubben, region Stockholm, medlem i svenska PEN, medlem i nätverket Polar Reserachers in Sweden, Meal sience, Life on land, hedersmedlem vid International Union of Arab Master Chef, medlem i Chefs sans frontieres samt är diplomaterad Fromager.

År 2005 erhöll Ulrica Kungliga Vetenskapsakademiens medaljong för boken "Nobels middagar" som handlar om Nobelbankettens första 100 år. I dagläget har boken om Nobelbanketten utgivits på svenska, engelska och mandarin (kinesiska).  År 2014 förlänades Ulrica med Georgiska ambassadens medalj för sitt arbete att stärka de akademiska relationerna mellan Sverige och Georgien. Flertalet av hennes vetenskapliga arbeten i bokform har erhållit utmärkelser i den internationella tävlingen Gourmand cookbook awards, utan att vara kokböcker. Boken " Religion and diet in a multireligious city" utsågs år 2018 som världsvinnare i kategorin "Cookbook for Peace". Samma bok utsågs år 2022 som "Best of the Best" i fredkategorin av den internationella Gourmand Awards under 25 års publicering. I dagsläget har hon 80 publikationer, både vetenskapliga och populärvetenskapliga. Boken om Cajsa Warg blev nationell vinnare för Sverige (Gourmand Awards) 2022 i kategorierna: University Press och Cookbooks history & writing. 

Länk till en kort film om arbetet med att realisera sex recept från Cajsa Wargs kokbok: https://vimeo.com/665558084/2336e7bed7

Länk till Meny, P1 , Nobelbanketten

https://sverigesradio.se/avsnitt/fran-gubbfest-till-bankett-historien-om-nobelmiddagen

Länk till Meny, P1, Mat i flottan

https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-luktar-vasaskeppets-400-ar-gamla-smor-historien-om-maten-i-flottan

Länk till repotage om Nobelbanketten, Umeå universitet

https://www.umu.se/reportage/nobelfest-utan-glitter-sa-har-omvarlden-paverkat-festernas-fest/

Länk till artikel DN, Nobelbanketten

https://www.dn.se/sverige/maten-pa-festernas-fest-gar-i-takt-med-tiden/

Länk till The world, kort intervju på engelska om Nobelbanketten

https://theworld.org/media/2022-12-09/nobel-prize-banquet-returns-person-first-time-pandemic-began

Länk till vetenskapspodden historia.nu

Svenska flottans historia: Vad Gustav III inte visste om öl

https://historia.nu/?s=Ulrica+S%C3%B6derlind

Länk till öppet samtal om mat och filosofi, Stokholms universitet

https://www.su.se/kalender/mer-%C3%A4n-bara-mat-om-m%C3%A5ltiden-som-identitet-och-kulturb%C3%A4rare-1.622464

 

 

 

 

Pilgrimsfärd för rättvis värld, Malmö: Spricka förlag 2023 : 279-280
Söderlind, Ulrica
Malmö: Universus Academic Press 2022
Söderlind, Ulrica
Klart skepp!: svenska flottan i krig och fred under 500 år, Lund: Historiska media 2022 : 136-149
Söderlind, Ulrica
Sanlian Press 2022
Söderlind, Ulrica
Medusa. Svensk tidskrift för antiken, Stockholm: Uppsala universitet 2022, (3) : 19-25
Söderlind, Ulrica
Medusa. Svensk tidskrift för antiken, Stockholm: Tidskriften Medusa 2020, (2) : 1-10
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2018, Vol. 15, (1) : 45-63
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2017, (1) : 66-80
Söderlind, Ulrica
Till bords med Tore Wretman: om en hovtraktör och måltidens kultur, Stockholm: Carlsson Bokförlag 2016 : 93-103
Söderlind, Ulrica
Tidskrift i sjöväsendet, Karlskrona: Kungl. Örlogsmannasällskapet 2015, Vol. 3 : 253-272
Söderlind, Ulrica
Personhistorisk Tidskrift, Karlstad: Personhistoriska samfundet 2015, (2) : 177-190
Söderlind, Ulrica
Scripta Instituti Donneriani Aboensis, Åbo: the Donner Institute for research in Religious and Cultural History 2015, Vol. 26 : 158-180
Söderlind, Ulrica
The SAGE encyclopedia of food issues, Thousand Oaks, California: Sage Publications 2015 : 966-968
Söderlind, Ulrica
The SAGE encyclopedia of food issues, Thousand Oaks, California: Sage Publications 2015 : 221-224
Söderlind, Ulrica
The SAGE encyclopedia of food issues, Thousand Oaks, California: Sage Publications 2015 : 1483-1485
Söderlind, Ulrica
Malmö: Universus Academic Press 2015
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2014, Vol. 8, (2) : 180-190
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2014, Vol. 7, (1) : 125-146
Söderlind, Ulrica
RIG: Kulturhistorisk tidskrift, Lund: Kungl. Gustav Adolfs akademien 2014, Vol. 97, (2) : 78-103
Söderlind, Ulrica
Mat och dryck: smakprov ur arkiven, Stockholm: Riksarkivet 2013 : 184-200
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2012, Vol. 3, (1) : 170-183
Söderlind, Ulrica
Mat och krig, Stockholm: Armémuseum 2012 : 38-79
Söderlind, Ulrica
Review of Applied Socio-Economic Research, Rumänien: Pro Global Science Association 2011, Vol. 1, (1) : 97-122
Söderlind, Ulrica
Företagsminnen, Bromma: Centrum för näringslivshistoria 2011, (2) : 16-19
Söderlind, Ulrica
Stockholm: Carlsson Bokförlag 2010
Söderlind, Ulrica
Archaeologia Baltica, Klaipéda: Klaipéda university institute of Baltic sea region history and archaeology 2010, Vol. 14 : 196-204
Söderlind, Ulrica
Familjen Bernadotte: kungligheter och människor, Stockholm: Riksarkivet 2010 : 196-209
Söderlind, Ulrica
Söderlind, Ulrica
Goud uit Georgië: de mythe van het Gulden Vlies, Assen: Drent Museum 2010 : 145-158
Söderlind, Ulrica
New Jersey: World Scientific 2010
Söderlind, Ulrica
Marinarkeologisk tidskrift, (2) : 19-21
Söderlind, Ulrica; Beritashvili, Ioseb; Donadze, Paata; et al.
Tolv böcker Om lantbruk : en tvåtusenårig romersk lantbrukslära, Stockholm: Kungliga skogs-och lantbruksakademien 2009 : 554-563
Söderlind, Ulrica
Medea från Georgien-historiska utblickar, Stockholm: Medelhavsmuseet 2009 : 95-104
Söderlind, Ulrica
Amirani : Journal of the International Caucasiological Research Institute, Tbilisi: The International Caucasological Research Institute 2009, Vol. 21 : 54-73
Söderlind, Ulrica
Medusa. Svensk tidskrift för antiken, Stockholm: Tidskriften Medusa 2009, Vol. 1 : 35-43
Söderlind, Ulrica
Medea från Georgien-historiska utblickar, Stockholm: Medelhavsmuseet 2009 : 105-114
Söderlind, Ulrica; Enwall, Joakim
Tolv böcker Om lantbruk : en tvåtusenårig romersk lantbrukslära, Stockholm: Kungliga skogs-och lantbruksakademien 2009 : 636-648
Söderlind, Ulrica; Lindgren, Sven
Skärgård, Åbo: Åbo akademi 2009 : 37-46
Söderlind, Ulrica; Tskvitinidze, Nikoloz
Gastronomisk kalender, Stockholm: Nordstedts 2008 : 117-128
Söderlind, Ulrica
Stockholm: Grenadine 2008
Söderlind, Ulrica
Marinarkeologisk tidskrift, Solna: Marinarkeologiska sällskapet 2008 : 15-20
Söderlind, Ulrica; Tskvitinidze, Nikoloz
Food and Meals at the Cultural Crossroads: Proceeding of the 17th conference of the International Commision for Ethnological Food Research, Oslo: Novus Press ; The Norwegian Museum of Cultural History 2008 : 178-187
Söderlind, Ulrica; Tskvitinidze, Nikoloz
?”, Cultural interaction between east and west. Archaeology, artefacts and human contacts in northern Europe, Stockholm: Stockholm University 2007 : 302-307
Söderlind, Ulrica
Marinarkeologisk tidskrift, Solna: Marinarkeologiska sällskapet 2007, (1) : 6-11
Söderlind, Ulrica
Smak av svunnen tid, Stockholm: Hallwylska museet 2007 : 18-23
Söderlind, Ulrica
Gastronomisk kalender, Stockholm: Nordstedts 2007 : 75-88
Söderlind, Ulrica
Stockholm: Carlsson Bokförlag 2006
Söderlind, Ulrica

Forskningsprojekt

1 september 2019 till 31 december 2021

Jag undervisar inom måltidskultur, vetenskapliga metoder och handleder kandidat, magister och masteruppsatser.