"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-02-08

Öppna fönster till Europa

REPORTAGE Tack vare programmet Erasmus+ har Umeå universitets studenter fina möjligheter att läsa en termin av sin utbildning i ett annat europeiskt land. Tänk har träffat Alexandra Sandström och Christian Esselin — två studenter som tagit chansen att åka ut. Båda två valde att tänka utanför boxen vid val av studieland. Men varför är det så mycket mer populärt att resa från Europa till Umeå på utbytesstudier än från Umeå till Europa?

Det europeiska utbytesprogrammet Erasmus har funnits i mer än 30 år. Numera går det under benämningen Erasmus+. Sedan Erasmusprogrammet startade har processen för att åka iväg blivit lättare och utbytesavtalen med andra universitet har blivit mångdubbelt fler.

Heidi Hansson är vicerektor för utbildning och internationalisering vid Umeå universitet. Hon tillmäter studentutbyten en stor betydelse både för den enskilda studenten och för universitet:
— För det första så är det perspektivbytet. Man får inte när man lämnar universitetet ha haft skygglappar och bara en enda dimension i sin utbildning. Man ska ha sett världen och utbildningen från olika håll, menar hon bestämt.

— Det kan man få på olika sätt. Men ett väldigt trevligt sätt att få detta är genom att resa ut själv!

För universitetets del uppstår de positiva effekterna mer gradvis, säger Heidi Hansson:
— På sikt förändras vår utbildningskultur, både genom att vi integrerar internationella perspektiv som studenter har med sig och genom det som händer när studenter åker iväg och kommer tillbaka.

Västeuropa mest populärt

Fler än hälften väljer att åka på utbyte i länder där engelska, franska eller spanska är huvudspråk.

Per Nilsson är internationell strateg vid Umeå universitets International Office. Han har länge följt utvecklingen och ser klara skillnader mellan olika generationer av studenter:
— De studenter som nu har börjat studera vid svenska lärosäten är födda kring millennieskiftet. Generellt verkar de ha ett mindre intresse för Erasmusutbyten än de som var födda på 1970-talet.

I Umeå universitets generella statistik över utbytesstudier går det i nuläget tre inresande utbytesstudenter på varje utresande. Per Nilsson ser inte några enkla vägar att bryta den trenden och få fler studenter att resa ut:
— I ett svenskt perspektiv tror jag att det blir svårt att öka antalet utresande studenter som studerar minst 90 dagar, vilket är det som gäller inom Erasmus+. En viss ökning möjligtvis, men aldrig tre gånger så mycket, bedömer Per Nilsson.

— Däremot ser vi ett ökande intresse för att göra praktik utomlands, säger han.

Vem var Erasmus?

Desiderius Erasmus, även känd som Erasmus av Rotterdam, var en nederländsk humanist som levde ca 1469–1536.

Heidi Hansson anlägger ett vidare perspektiv på frågan, och menar att man i Sverige länge har haft en alltför snäv och programmatisk inställning till utbildning:
— Allt har handlat om att du ska gå en utbildning, ta ut en examen och få ett jobb. Utifrån den tolkningsramen uppfattas inte utbytesstudier alltid som centralt och viktigt.

Det påstås ibland att det kan vara svårt att få tillgodoräkna sig studiepoäng från ett Erasmusutbyte i sin svenska utbildning. Men detta är något som Heidi Hansson bestämt vill dementera.

— Det skulle jag vilja hävda är en myt. Det är väldigt ovanligt.

Christian Esselin

student på Civilekonomprogrammet med internationell inriktning

Vad var det som lockade dig att studera just i Kroatien?
Jag hade hört mycket positivt om Kroatien överlag, att det är ett fantastiskt vackert land med behagligt klimat. Och när jag bestämt mig för att börja träna för en Iron Man kändes Kroatien som ett optimalt ställe.

Vad studerade du i Zagreb?
Skolan hette Zagreb School of Economics and Management. Det var ett väldigt litet universitet, extremt mysigt verkligen. Lärarna var duktiga på engelska, och man kunde få mycket hjälp och stöd om man behövde.

Vad är värdet med att studera utomlands?
Jag tycker det är kul att få uppleva de här kulturskillnaderna, att träffa människor som kan säga "Varför tänker du så överhuvudtaget? Så tänker inte vi, vi tänker på det här sättet i stället."

Alexandra Sandström

student på Politices kandidatprogrammet

Vart åkte du på din utbytestermin?
Jag var i Istanbul, på ett universitet som heter Sabanci University. När jag kollade på olika ställen att åka till så var det här det mest annorlunda. Istanbul är en häftig stad med mycket historia. Och eftersom jag läser på Politices kandidatprogrammet och är väldigt intresserad av politik så tyckte jag att Turkiet var extra intressant på grund av det politiska läget.

Är du nöjd med din vistelse i Turkiet?
Jag tycker verkligen det var hur givande som helst. Särskilt gemenskapen med de andra utbytesstudenterna. Jag blev jättenära vän med folk från Spanien, Hongkong och Singapore. Och det finns väldigt mycket att se i Turkiet. Det är ett land med många olika sidor.

Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för interna­tionellt samarbete och utbyte. Högre utbildning är ett av programmets områ­den. Studenter ges möjlighet att studera och praktisera i ett annat europeiskt land och lärare och perso­nal ges möjlighet till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med kollegor i andra länder. Det finns även ett delprogram som ger möjligheter att studera och praktisera i länder utanför EU.

(Källor: ec.europa.eu och Wikipedia)


Text:
Jonas Lidström
Foto: Mattias Pettersson
Karta: FreeVectorMaps.com.
Utresande utbytesstudenter från Umeå universitet inom programmet Erasmus+ de tre senaste läsåren, kategoriserade efter destination (Läsåren 15/16, 16/17, 17/18).

Denna artikel publicerades i magasinet Tänk nr 1 2019.