Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

Vanliga frågor om utbytesstudier

På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som funderar på att söka en utbytesplats utanför Europa via de universitetsövergripande avtalen.

Vanliga frågor om utbytesstudier utanför Europa

Jag har frågor om utbytesstudier, vem ska jag kontakta?

Om du har du frågor om du kan åka inom ditt program - kontakta den Internationella kontaktperson vid din institution.

Om du har frågor om partneruniversiteten eller utlysningen för de universitetsövergripande avtalen är du välkommen att mejla till: outgoing.io@umu.se

Jag vill åka på utbyte genom de universitetsövergripande platserna - hur gör jag?

Varje år har International Office en utlysning för de universitetsövergripande utbytesplatserna för det kommande läsåret. Sista ansökningsdag är den 15 november (om helgdag så nästkommande vardag).

Du ansöker för att åka ut höstterminen eller vårterminen följande läsår.

Under oktober håller International Office informationsträffar runt om på campus. Vill du veta mer och ställa frågor är du välkommen på någon av våra drop-in tider i oktober och november som finns publicerade i kalendern på studentwebben samt på: Utbytesstudier utanför Europa

Det finns även möjligheter att söka utbytesplatser inom North2North, Nordlys och centrala platser inom Erasmus+. Dessa program har andra ansökningstider - läs mer på respektive sida:

Kontakta gärna den Internationella kontaktpersonen vid din institution eller ditt program för mer information. Du kan också mejla direkt till International Office för mer information.

Kan jag åka på utbyte inom mitt program?

Vänd dig till den internationella kontaktpersonen vid ditt program för att få information om möjligheten att åka på utbyte inom ditt program.

Det står att ”platser meddelas senare” i listan med tillgängliga universitet. När publicerar universitetet platserna?

Senast en vecka innan sista ansökningsdatum kommer alla platser som finns att söka att publiceras. Om det ändå inte syns, prova att uppdatera cache.

Jag har läst kurser vid andra universitet, räknas dessa in i urvalet?

Nej, vi tittar endast på antalet högskolepoäng som är avklarade vid Umeå universitet.

Var hittar jag eventuella restriktioner till respektive universitet?

Varje partneruniversitet har en egen informationssida med viktig information - bland annat restriktioner. Du hittar listan över partneruniversitet här:
Vart kan du åka?

Jag har en del ej avklarade kurser, kommer detta att påverka urvalskategorin studietakten?

Vi kollar på antalet högskolepoäng som du varit registrerad på och jämför detta med antalet högskolepoäng som du har avklarade. Om du t.ex. varit registrerad på 60 högskolepoäng och har 30 högskolepoäng avklarade ger detta dig 50 % i studietakt.

Jag har tagit studieavbrott på en kurs, kommer detta att påverka urvalskategorin studietakten?

Om din institution har lagt in ett studieavbrott i Ladok, räknas den kursen inte med i studietakten.

Jag har inte kvar mina gymnasiebetyg, kan jag skicka med ett utdrag från Antagning.se?

Nej, vi behöver gymnasiebetygen och kommer inte att acceptera ett intyg från Antagning.se. Kontakta din gymnasieskola för att få ett nytt dokument med dina gymnasiebetyg.

Jag är intresserad av att engagera mig i Buddy Programme, hur gör jag?

Mer information om hur du kan engagera dig i Buddy Programme och kontaktinformation till Buddy-koordinator hittar du på sidan: Bli Buddy. Anmäl dig, du kommer inte att ångra dig!