"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Bedömning och betyg i teori och praktik

Hej och välkommen till kursen Bedömning och betyg i teori och praktik 7,5 hp vid Umeå universitet. Här hittar du den information som du behöver för att komma igång med dina studier. Jag som skriver det här brevet heter Jonathan Wedman och är kursansvarig lärare på kursen. Tillsammans med övriga medverkande lärare hälsar jag dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid!

Så här börjar du

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Kursen är helt nätbaserad och därför sker möten mellan oss endast via Umeå universitets lärplattform, Canvas. Det innebär att du bedriver studierna mestadels på egen hand genom att läsa och bearbeta kurslitteraturen och genom de resurser du kommer att finna på Canvas. Resurserna består bland annat av inspelade föreläsningsfilmer, övningar, diskussionsforum, samt artiklar och annan kompletterande litteratur. Att vara aktiv i diskussionsforumen är något jag redan nu vill lyfta som en viktig del för en lyckad distansutbildning. Min erfarenhet säger mig också att det är viktigt att ni studenter hjälper varandra när så är möjligt, men när det inte går så kan ni självklart höra av er till mig så ska jag hjälpa er efter bästa förmåga.
     
    Under kursens gång kommer ni löpande få uppgifter relaterade till betygssättning och till att planera, konstruera, granska, och bedöma kunskapsmätningar. Uppgifterna hjälper dig att strukturera dina studier och är värdefulla tillfällen att dela med dig av dina reflektioner och erfarenheter samt att ta del av dina medstudenters erfarenheter och reflektioner. I början av terminen kommer kursens fokus att ligga på de grundläggande teoretiska aspekterna av betyg och bedömning, vilket följs av mer praktiska aspekter under mitten och slutet av hösten.
     
    Samtliga examinerande uppgifter är individuella men flera av uppgifterna har tydliga inslag av kamratbedömning för att hjälpa arbetet framåt så jag vill återigen uppmuntra er att vara aktiva i kommunikationen mellan varandra.  
     
    En utförligare beskrivning kursens upplägg, arbetsordning och innehåll i uppgifterna kommer att finnas på kurssajten i Canvas vid terminsstarten.

    Fäll ihop
  • Inför kursstart

    Om du vill börja läsa kurslitteratur före kursstart, kan du börja med ”Del 1: Provteori” i Wikström, C. (2013). Konsten att göra bra prov: Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning. Stockholm: Natur & Kultur. Den boken är central genom hela kursen. Du kan även börja läsa Skolverkets allmänna råd om betyg och betygssättning som finns att ladda ner på Skolverkets hemsida. Övrig litteratur finner du i kursplanen.

    Vi rekommenderar såväl nya som mer erfarna universitetsstudenter att ta del av de nätbaserade tjänster som Studieverkstaden erbjuder. Här kan du få tips och råd bland annat om hur du kan planera och strukturera dina studier för att få ut mer utav dem samt hjälp med att skriva akademiska texter som tentor och uppsatser. Här hittar du texter, filmer, öppna föreläsningar och möjlighet till individuellt stöd. Helt gratis!

    Fäll ihop
  • Kontakta oss

    Hör gärna av dig till mig eller till vår studieadministratör Christina Sander Nordin om du har funderingar kring något som rör kursen.

    Frågor om kursens innehåll eller upplägg kan du ställa till mig, Jonathan Wedman.

    Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till Christina Sander Nordin.

    Återigen, varmt välkommen till kursen!
    Med vänliga hälsningar,
    Jonathan Wedman

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
    • komma åt din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

    När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

    Det här funkar ju inte. Hjälp!

    Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

    Fäll ihop
  • Skaffa Umu-kort

    När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

    • passerkort
    • lånekort för universitetsbiblioteket
    • kopierings- och utskriftskort.

    Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

    Ansök om Umu-kort.

    Fäll ihop
  • Digitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari

    Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans
    Fäll ihop
  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

    Office 365 och hur jag installerar det.

    Fäll ihop
  • Om något krånglar finns Infocenter

    Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

    Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).

    Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

    Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)