"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Bedömning och betyg i teori och praktik

Hej och välkommen till kursen Bedömning och betyg i teori och praktik 7,5 hp vid Umeå universitet. Här hittar du den information som du behöver för att komma igång med dina studier. Jag som skriver det här brevet heter Jonathan Wedman och är kursansvarig lärare på kursen. Tillsammans med övriga medverkande lärare hälsar jag dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid!

Så här börjar du

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Kursen är helt nätbaserad och därför sker möten mellan oss endast via Umeå universitets lärplattform, Canvas. Det innebär att du bedriver studierna mestadels på egen hand genom att läsa och bearbeta kurslitteraturen och genom de resurser du kommer att finna på Canvas. Resurserna består av inspelade föreläsningsfilmer, övningar, samt artiklar och annan kompletterande litteratur. Nytt för i år är att du även har möjlighet att delta vid Zoom-möten under kursens gång. Dessa Zoom-möten är utspridda över terminen och är helt frivilliga. De är till för dig som har frågor, funderingar eller tankar som du vill bolla med oss lärare och med andra kursdeltagare. Även om du inte deltar i Zoom-mötena kommer jag självklart ändå att hjälpa dig efter bästa förmåga.
     
    Under kursens gång kommer du löpande få uppgifter relaterade till betygssättning och till att planera, konstruera och granska bedömningssituationer i skolan. Uppgifterna hjälper dig att strukturera dina studier och är värdefulla tillfällen att dela med dig av dina reflektioner och erfarenheter samt att ta del av dina medstudenters erfarenheter och reflektioner. I början av terminen kommer kursens fokus att ligga på de grundläggande teoretiska aspekterna av betyg och bedömning, vilket följs av mer praktiska aspekter under mitten och slutet av kursen.

    De examinerande uppgifterna är individuella men under kursen kommer det också finnas inslag av kamratbedömning för att stödja ert lärande och för att ni ska kunna stötta varandra.
     
    En utförligare beskrivning kursens upplägg, arbetsordning och innehåll kommer att finnas på kurssajten i Canvas vid terminsstarten.

    Fäll ihop
  • Inför kursstart

    Om du vill börja läsa kurslitteraturen redan nu, kan du börja med Skolverkets allmänna råd om betyg och betygssättning som finns att ladda ner på Skolverkets hemsida. Den huvudsakliga kursboken, Prov, kommer att finnas tillgänglig att köpa strax före kursstart. Mer information om var och hur du köper kursboken meddelas på Canvas inför kursstart. Övrig litteratur finner du i kursplanen.

    Vi rekommenderar såväl nya som mer erfarna universitetsstudenter att ta del av de nätbaserade tjänster som Studieverkstaden erbjuder. Här kan du få tips och råd bland annat om hur du kan planera och strukturera dina studier för att få ut mer utav dem samt hjälp med att skriva akademiska texter som tentor och uppsatser. Här hittar du texter, filmer, öppna föreläsningar och möjlighet till individuellt stöd. Helt gratis!

    Fäll ihop
  • Kontakta oss

    Hör gärna av dig om du har funderingar kring något som rör kursen.

    Frågor om kursens innehåll eller upplägg kan du ställa till mig, Jonathan Wedman.

    Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till Christina Sander Nordin.

    Återigen, varmt välkommen till kursen!
    Med vänliga hälsningar,
    Jonathan Wedman

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)