TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Hej och välkomna till kursen!
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Registrering sker på studentwebben, om det misslyckas får ni kontakta Catharina Åhgren (catharina.ahgren@umu.se, 090-786 78 92).
På just denna kursen har vi en samlingsvecka (tillsammans med den parallella kursen) men i övrigt sker all kommunikation via denna webplattform. Föreläsningarna ges i form av inspelade videokommentarer. De kommer att finnas tillgängliga allt eftersom kursen fortskrider. Lärare är Ola Ågren, lättast att nå på 0730-283852. Om någon har en fråga som fler kan vara intresserad av rekommenderar jag att ni använder forumet i ställe.
Kursuppläggning
Kursen är indelad i 4 delmoment, vardera omfattande cirka 2 veckors (halvtids-)studier
Varje moment innehåller
- En läsanvisning
- En eller flera introduktionsföreläsningar i form av videofilmer som du kan titta på när det passar dig
- Ett forum där studenter och lärare kan diskutera frågeställningar som dyker upp
- Ett webbaserat självtest
- En laboration/inlämningsuppgift
- Varje moment avslutas med ett webbaserat slutprov
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga laborationer/inlämningsuppgifter är godkända och att även alla fyra proven är godkänd.
Mål och innehåll
Datakommunikation är ett vitt begrepp, därför ser kurser i datakommunikation lite olika ut, både till form och innehåll. Utgångspunkten för en kurs (eller kursbok) bestämmer var fokus kommer att ligga.
Vanligast är nog att man utgår från ett datavetenskapligt perspektiv. Här ligger ofta fokus på att förstå olika algoritmer och att analysera protokoll. Laborationerma handlar oftast om att skriva egen programkod för att implementera protokoll.
Ett annat sätt, som präglar just den här kursen, är att se datakommunikation ur ett systemtekniskt perspektiv. Här handlar det om att se och förstå helheten, alltifrån de fysiska begränsningarna (och möjligheterna) fram till användarens upplevelser. Fokus ligger här på en förståelse av olika samband, men även på förmågan att välja rätt protokoll och rätt utrustning för ett visst fall.
Exempel på frågeställningar kan vara
- vad begränsar datahastigheten på min ADSL-förbindelse?
- hur hittar ett datapaket vägen från webservern i Australien till min dator hemma?
- vilken utrustning behövs och hur fungerarar den?
- hur konfigurerar jag nätverksinställningarna på min dator och varför?
De mer formella kursmålen som de är beskrivna i kursplanen är följande:
Kursmål:
Studenten ska efter genomgången kurs kunna:
- Beräkna teoretiska överföringshastigheter utifrån fysiska begränsningar
- Redogöra för Ethernetprotokollet och dess varianter
- Förklara funktionen hos olika typer av datakommunikationsutrustning
- Förklara funktionen hos de viktigaste protokollen i TCP/IP-protokollstacken
- Beskriva hur olika protokoll samverkar i ett kommunikationssystem
- Redogöra för Internets struktur och organisation
Förkunskaper
De formella förkunskapskraven är Matematik D eller Matematik 3c (Områdesbehörighet 8/A8 med ett eller flera undantag).
Kursen innehåller dock ingen svår matematik, men om det var ett tag sedan du läste matte så bör du gärna repetera följande
- Trigonometri (enhetscirkeln, sinus och cosinus)
- Logaritmer
- Talsystem (decimala, binära och hexadecimala samt omvandlingar mellan dessa)
- Boolesk algebra (AND och OR-funktioner)
Kursen kräver inga programmeringsförkunskaper.
Kursboken har en del programmeringsexempel, men dessa kommer vi inte att behandla.
Egen utrustning
Ett krav är att du har tillgång till en egen dator där du har möjlighet att installera program och ändra vissa inställningar. Vi utgår i exemplen från att operativsystemet är Windowsbaserat. Man kan lösa uppgifterna även med andra plattformar men vi garanterar ingen support för dessa.
Du behöver även en Internetanslutning, (”bredband”).
Din dator används både för kommunikation med oss lärare och som laborationsutrustning vid laborationerna.
De programvaror du behöver kan du ladda ner gratis.
Kursbok och läsanvisningar
Kursbok är
Andrew S. Tanenbaum; Computer Networks, 5th ed (se mer info om kursboken under egen rubrik)
(Se även Supplement till boken, innehåller bland annat alla figurer, kan vara användbart till rapporter t ex…)
Examinationen består i 4 st inlämningsuppgifter och 4 st teoriprov, så kallade duggor.
Inlämningsuppgifterna är antingen av teoretisk eller laborativ karaktär. De laborativa använder programvaran Wireshark som finns att ladda ner gratis.
- Inlämningsuppgifterna har bara betygsstegen Underkänd och Godkänd. Om du blir underkänd på en inlämningsuppgift måste du göra om den eller komplettera den.
- Rättning av inlämningsuppgifter sker kontinuerligt under kursen, men du bör helst lämna in dem före de stopptider som angetts i schemat.
Duggorna består av flervalsfrågor av samma typ som ”testa dig själv”-frågorna.
- En dugga består av 20 frågor och för att bli godkänd krävs att du har minst 10 rätt.
- Varje dugga är bara öppen under den tidsperiod som är angiven i schemat. Du kan påbörja den när som helst under den tidsperioden, men från det att du startar provet har du 30 minuter på dig att slutföra det (45 minuter för dugga 1). Under provtiden ser du en klocka som räknar ner återstående tid.
- Om du inte kan skriva en dugga eller blir underkänd, ges möjligheten att göra ett nytt försök direkt efter hela kursens slut.
- Om du är godkänd på en dugga kan du inte skriva om den för att få högre betyg.
Helkursbetyg
- För att bli godkänd på kursen krävs att du är godkänd på samtliga 4 duggor och samtliga 4 inlämningsuppgifter
- Betyget bestäms av det sammanlagda poängantalet på de 4 duggorna.
64p eller mer ger betyget 5
52 till 63p ger betyget 4
annars ges betyget 3
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.