Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Ekonomisk familjerätt

Du är antagen till kursen Ekonomisk familjerätt vid juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i början av november!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats behöver du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 22 juli 2022.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 25 oktober och funktionen kommer att vara öppen till och med den 2 november.

  För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. 

  På webbplatsen www.student.umu.se/registrering finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

   

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Tisdag 1 november 2022

  Tid: 10.15

  Plats: UB335

  Schemalänk publiceras här senast 30 dagar innan kursstart.
  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Hej och välkommen till kursen Ekonomisk familjerätt

  Kursens innehåll

  Under denna kurs kommer du att – med utgångspunkt i den ekonomiska familjerätten – öva dig på att lösa komplicerade juridiska problem, som ofta ligger i gränsen mellan två eller flera rättsområden. Övriga områden som kommer att behandlas kan vara fordringsrätt, sakrätt, socialförsäkringsrätt, fastighetsrätt, skatterätt och associationsrätt i den mån de rör familjen i vid bemärkelse.

  Du kommer också att arbeta praktiskt med att skriva familjerättsliga och förmögenhetsrättsliga avtal, inlagor och liknande.

  Under kursen kommer du att arbeta i basgrupp under den första halvan av kursen, som består av fem veckolånga case. Basgrupperna kommer att få uppgifter kontinuerligt under veckan, vilket innebär att ni ska vara beredda på att arbeta med casen även utanför den schemalagda tiden. Era förslag och lösningar kommer att redovisas och diskuteras under ett seminarium, som äger rum på fredagarna.

  Därefter kommer du att skriva en individuell uppsats, som ska behandla minst två rättsliga områden. Kursen avslutas med att uppsatserna seminariebehandlas.

  Någon litteraturlista finns inte, eftersom kursens pedagogiska innehåll innebär att ni själva får söka de rättskällor som behövs för att lösa de olika problem som casen innebär.

  Kursstart

  Kursen inleds med kursinformation och basgruppsindelning samt presentation av det första caset tisdagen den 1 november kl 10.15.

  Kurshemsidan, som ligger på Canvas, kommer att finnas tillgänglig någon vecka innan kursstart.

  Kontakt

  Om du har några frågor rörande kursinnehåll, upplägg och liknande är du välkommen att höra av dig till mig, Viola Boström, antingen per mejl, Viola.Bostrom@umu.se eller per telefon, 090 786 74 13.

  Om du har frågor rörande kursadministration är du välkommen att höra av dig till kursadministratör Sandra Mattsson, antingen per mejl, Sandra.Mattsson@umu.se, eller per telefon, 090 786 79 51.

   

  Än en gång, varmt välkommen,

  Viola Boström, kurssansvarig

  Sandra Mattsson, kursadministratör

   

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)