"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Företagsekonomi A

Varmt välkommen till studier vid Handelshögskolan vid Umeå universitet! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information som du behöver inför kursstart.

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Du registrerar dig online
  När: 26 augusti - 2 september

  Du registrerar dig på kursen online via Ladok för studenter. För att registrera dig krävs att du först har aktiverat ditt Umu-id, se informationen tidigare i välkomstbrevet.

  Om du missar att registrera dig i tid
  Det är viktigt att du registrerar dig i tid, annars riskerar du att tappa platsen på kursen. Om du av någon anledning inte kan registrera dig inom registreringsperioden - kontakta oss på: kursinfo.usbe@umu.se

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Kursen startar 2 september

  Tid: Enligt schema

  Plats: Enligt schema

  Vill du vara med på insparken?

  Handelshögskolans studentförening (HHUS) anordnar varje höst en inspark. Insparken är en möjlighet för dig att lära känna andra studenter, upptäcka Umeå och universitetet och, framför allt, ha kul!

  Läser du denna kurs som fristående student och vill vara med? Skicka ett mejl till insparksgeneralerna på insparken.general@hhus.se så löser dom det! Deadline att anmäla sig till insparken är den 21 augusti.

  Insparksschemat, kostnad för att vara med och mer information hittar du på HHUS hemsida.

  Om du behöver komma i kontakt med universitetet under sommaren
  Behöver du komma i kontakt med universitetet under sommaren hör du i första hand av dig till Infocenter. Du kan skriva dina frågor direkt i kontaktformuläret längst ner i detta välkomstbrev, eller ringa under deras öppettider. 

  Klicka här för kontaktuppgifter och aktuella öppettider

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursplan med kurslitteratur

  Kursplanen beskriver bland annat vad en kurs handlar om, vad som krävs för att vara behörig, vad du förväntas kunna när du gått klart kursen (FSR) och hur du examineras. I kursplanen hittar du även kurslitteraturen. Du hittar länkar till både kursplanen och kurslitteraturen under rubriken Börja kursen ovan.

  Du kan även hitta alla kursplaner via verktyget Kursplanesök, genom att ange antingen kursens namn eller kurskod.

  Fäll ihop
 • Handelshögskolan vid Umeå universitet

  Våra utbildningar har en nära koppling till forskning och näringsliv och vi sätter ditt lärande i centrum för undervisningen. Vi har en internationell kvalitetsackreditering och vi har fokus på hållbarhetsfrågor. Hos oss får du en bra grund som ekonom och kan välja specialisering inom olika fält. Du blir under din tid hos oss väl förberedd för framtiden och våra tidigare studenter är eftertraktade på arbetsmarknaden.

  Klicka här om du vill veta mer om Handelshögskolan

  Fäll ihop
 • Några viktiga hemsidor

  Umeå universitets studentwebb
  På studentwebben har Umeå universitet samlat viktig information som du har nytta av både inför och under hela din studietid. Här hittar du bland annat scheman, Ladok, där du bland annat registrerar dig till kurser och anmäler dig till salstentor, Canvas och Microsoft 365. 

  Klicka här för att komma till studentwebben

  Handelshögskolans studentwebb
  Handelshögskolan har även en egen studentwebb, där vi har samlat information som är riktad till våra egna studenter. Här hittar du bland annat information om utlandsstudier, praktik och uppsatsarbeten, och även kontaktuppgifter till oss som jobbar med studentärenden. 

  Klicka här för att komma till Handelshögskolans studentwebb

  Lärplattformen Canvas
  Canvas är universitets lärplattform och den sidan du förmodligen kommer att använda dig mest av under studietiden. Här tar du bland annat del av kursinnehåll, kommunicerar med lärare och lämnar in uppgifter. I normalfallet har varje modul sin egen canvassida, som du får tillgång till senast dagen modulen startar. 

  Klicka här för mer information om Canvas

  MazeMap - hitta på campus
  Som ny på universitet är det inte alltid lätt att hitta vart du ska innan du lärt känna campus. Till din hjälp har du den digitala kartan MazeMap, där du enkelt kan söka efter en sal du inte hittar.

  Klicka här för att komma till MazeMap

  Studiemedel (CSN)
  Har du frågor rörande studiemedel, hör av dig direkt till CSN!

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)