"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Genusbaserat våld, hälsa och sjukvård

  • Antal högskolepoäng 5 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2023

Om kursen

Kursen ska ge en överblick över könsbaserat våld från ett både internationellt och nationellt perspektiv, med fokus på relationen mellan könsbaserat våld, hälsa och sjukvårdens roll i könsbaserat våld. Kursen riktar sig både till forskare, aktivister/ideellt engagerade och professionella som arbetar inom sjukvård, folkhälsa och med könsbaserat våld. 

Kursen består av fyra delar som alla inkluderar föreläsningar och ett seminarium/paneldiskussion. Den första och andra delen fokuserar på omfattningen av problemet med könsbaserat våld, dess koppling till hälsa, teoretiska förklaringar och definitioner samt utvecklingen av institutionella svar på könsbaserat våld. Den tredje delen fokuserar på hälso- och sjukvårdens hantering av könsbaserat våld, både från ett internationellt och ett nationellt perspektiv, inklusive en kritisk analys av konsekvenserna av en (bio)medikalisering av könsbaserat våld. Den fjärde delen utforskar olika aspekter av könsbaserat våld i relation till olika typer av våld (t.ex. sexuellt våld) och/eller olika grupper. Här berörs områden som funktionsvariation, ålder, sexualitet och rasifiering.

Kursen ges som distanskurs. Seminarier och obligatoriska sessioner kommer att genomföras via Zoom och på campus. Det kommer vara möjligt att själv välja hur man ska delta. Deltagande i seminarier och tre förberedande möten inför slutuppgiften är obligatoriska.

Anmälan och behörighet

Genusbaserat våld, hälsa och sjukvård, 5 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

11 september 2023

Slutar

17 december 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Dagtid, 25%, Distans

Antal obligatoriska träffar

3 st

Antal övriga träffar

Inga

Upplägg för distanskurs

Kursen ges som distanskurs. Seminarier och obligatoriska sessioner kommer att genomföras via Zoom och på campus. Det kommer vara möjligt att själv välja hur man ska delta. 

Behörighetskrav

90 hp inom hälso- och sjukvård, samhällsvetenskap, genusstudier, eller motsvarande utländsk utbildning. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/6 från svensk gymnasieskola.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 12 367 kr. Total studieavgift: 12 367 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-30423

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 april 2023. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Ulrika Harju