TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen Handelsrätt vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i januari!
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar 11 januari och funktionen kommer att vara öppen till och med 19 januari.
För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken : "Ny vid Umeå universitet".
Kursen startar måndagen den 18 januari 2021 kl. 10.15.
Fäll ihopVälkommen till kursen Handelsrätt, 15 hp, vårterminen 2021
Kursstart
Kursen startar måndagen den 18 januari 2021 kl. 10.15. Vid introduktionen lämnas allmän information om kursen som är viktig att ta del av. Om du inte kan närvara – meddela kursadministratör Vanessa Vincentie, vanessa.vincentie@umu.se. Vid frågor om undervisningen går det bra att kontakta mig per mejl, lina.sidenhag@umu.se, eller telefon, 090-786 62 88.
Kursens innehåll
Kursen inleds med en genomgång av den allmänna avtalsrätten såsom reglerna om fullmakt och standardavtal. Även den speciella avtalsrätten (kontraktsrätten) berörs, t.ex. reglerna om immateriella tjänster och rådgivaransvar. Kursen fortsätter sedan med en genomgång av de associationsrättsliga reglerna med särskilt fokus på aktiebolaget. I avsnittet kredit- och obeståndsrätt behandlas de olika kreditsäkerheter som tillhandahålls av rättsordningen och konflikterna dem emellan. Reglerna om det sakrättsliga borgenärsskyddet gås igenom samt, i samband därmed, de exekutiva formerna konkurs och utmätning. Avslutningsvis ingår i kursen också ett studium av förmögenhetsbrott i affärsmässig verksamhet (ekobrott).
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och övningar. För seminarierna gäller obligatorisk närvaro (enligt närmare anvisningar som meddelas vid kursstarten). Undervisningens innehåll i stora drag framgår av schemat. Seminarierna förbereds i huvudsak i mindre grupper (s.k. basgrupper) och redovisas sedan i större seminariegrupper.
Kursen kommer att ges på distans. Föreläsningarna kommer antingen att spelas in i förväg eller ske via Zoom. Seminarierna kommer att ges via Zoom.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande vid de obligatoriska seminarierna samt genom en individuell, skriftlig salstentamen. Beroende på då gällande restriktioner kan tentamen komma att ske som hemtentamen. Information om detta kommer att ges i god tid innan tentamenstillfället.
Litteratur
Litteraturen framgår av kurslitteraturlistan. Seminariematerial m.m. kommer att läggas ut på undervisningsplattformen Canvas som ni får tillgång till någon vecka före kursstart.
För att få så stort utbyte av undervisningen som möjligt bör du förbereda dig genom att läsa igenom relevanta avsnitt i kurslitteraturen inför respektive undervisningstillfälle. Särskilt viktigt är det att du förbereder dig, enligt de anvisningar som lämnas, inför seminarier/övningar.
Vänliga hälsningar,
Lina Sidenhag
Kursansvarig lärare: Lina Sidenhag, tel. 090-786 62 88, lina.sidenhag@umu.se
Kursadministratör: Vanessa Vincentie tel. 090-786 50 86,
vanessa.vincentie@umu.se
Aktivera ditt Umu-id
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Fäll ihopBeställ ditt Umu-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Jag ansöker om Umu-kortet på en gång
Fäll ihopSe på digitala studiestartsföreläsningar
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Se datum och tid för varje föreläsning via länken
Fäll ihop
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Fäll ihopFråga Infocenter om det krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.
Hitta till Infocenter (Mazemap)
Fäll ihop