"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Hem- och konsumentkunskap A

Du är antagen till kursen Hem- och konsumentkunskap A 100%. Mitt namn är Hedda Landfors och är kursansvarig, här kommer lite information som jag vill att du läser igenom innan kursen startar.

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndag den 8:e januari till och med tisdag den 16:e januari.

  Det är viktigt att du ser till att registrera dig i tid så du inte riskerar att förlora din plats på kursen eller få problem med CSN. Om du får problem att registrera dig, kontakta vår studieadministratör.

  Du kommer inte heller att kunna komma åt kursen i lärplattformen förrän du är registrerad.

  Det är viktigt att du ser till att registrera dig i tid så du inte riskerar att förlora din plats på kursen eller få problem med CSN. Du kommer inte heller att kunna komma åt kursen i lärplattformen Canvas förrän du är registrerad.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  15:e januari

  Tid: 15:00

  Plats: Zoom

  Terminen startar vecka 3 med en kursintroduktion via zoom måndag 15 januari klockan 15.00-16.30. Länk till kursintroduktionen hittar du här: https://umu.zoom.us/j/66257981821

  När du kommit in i Zoom så vill vi att du skriver in ditt namn genom att klicka på ”Participants”. Du får då upp en ruta till höger i din skärm. Tryck på knappen med tre prickar och välj ”More” – ”Rename”. Lägg gärna till en bild på dig också. Här finns mer information om zoom: Zoom för studenter

  Efter kursintroduktionen fortsätter två veckors heltids självstudier med gruppaktiviteter via Zoom innan första träffen på Campus i Umeå v. 5. Schema för aktiviteter på Campus och Zoom hittar du här i välkomstbrevet och även länkat på startsidan i lärplattformen Canvas. Övrig undervisning och deadline för uppgifter finns i Canvas.

  Du bör se till att ha den obligatoriska litteraturen för modul 1 ”Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet” och modul 2 ”Livet i hem och familj” tillgängliga då kursen startar. Litteraturlista och kursplanenhittar du i länkarna här ovan i välkomstbrevet.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen går på distans med 100% studietakt och du bedriver studierna på egen hand eller i grupp med stöd från lärare och kursmaterial som finns i lärplattformen Canvas. Kurser består av tre fysiska obligatoriska ”veckoträffar” på campusi Umeå. Träffarna innehåller examinerande moment som du måste delta i för att bli godkänd på kursen, vilket innebär att det är obligatoriskt att delta på dessa vid träffarna. Observera att det också kommer att genomföras obligatoriska aktiviteter i Zoom mellan de fysiska träffarna ca 1 dag/vecka.  

  Veckoträffarna på campus:

  Träff 1 är v. 5 tisdag kl. 13.00 – torsdag kl. 14.30

  Träff 2 är v. 12 tisdag kl. 13.00 - torsdag kl. 14.30

  Träff 3 är v. 21 tisdag kl. 13.00 - torsdag kl. 15.30

  Välkommen till Umeå universitet och institutionen för kost- och måltidsvetenskap!

  Hedda Landfors, Kursansvarig

   

  Fäll ihop
 • Kontakta oss!

  Kursansvarig:

  Hedda Landfors

  Studieadministratör:

  Patrik Wallström

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)