"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs med inriktning mot offentlig förvaltning

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs med inriktning mot offentlig förvaltning vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i höst!

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig via Ladok innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 24 oktober och funktionen kommer att vara öppen till och med den 1 november.

  För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

  Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

  Om du blivit antagen som reserv efter att registreringen är stängd måste du kontakta kursens studieadministratör, så att hon kan registrera dig manuellt. Meddela administratör Vanessa Vincentie.

  Kursstart äger rum tisdagen den 31 oktober kl. 09.15. Viktig information om kursen kommer att ges vid det tillfället.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Tisdag 31 oktober 2023

  Tid: 9.15

  Plats: SAM.G.515 (Samhällsvetarhuset)

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Välkommen till Juridisk översiktskurs med inriktning mot offentlig förvaltning!
  Under kursen får du möjlighet att utöka dina kunskaper inom flera av de rättsområden som är centrala för den offentliga förvaltningen.

  Kursen inleds med ett avsnitt om allmän rättskunskap och juridisk metod. Därefter behandlas viktiga delar av en rad centrala rättsområden inom primärt den offentliga rätten, så som förvaltningsrätt, och kommunalrätt.

  Kursen startar den 31 oktober kl. 09.15 med en introduktion. Efter själva kursintroduktionen kommer ni att introduceras till juridiken både med hjälp av föreläsningar och olika övningar. Till det första övningstillfället ska du även ha skaffat en lagbok. Det brukar finnas bättre begagnade lagböcker att köpa på Juridiska institutionens studentexpedition.

  I övrigt bygger kursen i stor utsträckning på att ni tillsammans i mindre grupper förbereder de seminarier som utgör kärnan i undervisningen. Seminarierna, kursens dugga, likväl som den skriftliga tentamen som avslutar kursen är examinerande.

  Undervisningen – form och upplägg
  Kursen är vad man kallar problembaserad. Det innebär att ni jobbar med juridisk problemlösning vid seminarier och basgruppsarbeten. Seminarierna utgör kursens bas men de kompletteras av föreläsningar; antingen på campus, via Zoom eller inspelade föreläsningar som ni finner via kurshemsidan i Canvas.

  Seminarierna
  Alla seminarieuppgifter innehåller juridiska problem och frågor. Dessa ska alltid först förberedas i basgrupperna, dvs. mindre arbetsgrupper om 5-6 pers. Basgruppsindelningen görs av kursansvarig.

  Seminarierna innebär att studenterna diskuterar och redovisar uppgifterna och de juridiska problemen i en seminariegrupp om ca 20 personer tillsammans med läraren. Att bolla resonemang och argument i grupper är ett viktigt bidrag till inlärningen.

  Observera att alla seminarier förutsätter att du är väl förberedd och aktivt deltar i diskussioner och förberedande basgruppsarbete. Som förberedelse inför basgruppsarbetet bör du även noga läsa de avsnitt där de aktuella rättsområdena behandlas i kurslitteraturen. Vi rekommenderar även att du innan seminarierna och innan basgruppsträffarna tar del av eventuella inspelade föreläsningar som berör rättsområdet i fråga.

  Alla seminarier är obligatoriska vilket innebär att ett aktivt deltagande krävs samt att en komplettering måste göras om ett seminarium av någon anledning missas.

  Kurskrav och examination
  En skriftlig tentamen avslutar kursen. Tentamen innehåller vanligtvis fyra– sex frågor á 8–12 poäng, oftast problemorienterade, som ska lösas inom max sex timmar. För godkänt resultat krävs 50 % och för betyget väl godkänd krävs 75 %. Om du uteblir eller blir underkänd vid det första tentamenstillfället kan ett nytt försök göras vid omtentamen. Mer information om tentamen, vilka hjälpmedel som är tillåtna m.m., kommer du att få under kursens gång.

  Än en gång – varmt välkommen till kursen!

  Tobias Indén, kursansvarig.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)