"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Litteraturteoretisk fördjupning och projektarbete på avancerad nivå

  • Antal högskolepoäng 30 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Hösttermin 2024

Om kursen

Under kursens två första moduler planeras och genomförs ett individuellt projektarbete: en vetenskaplig artikel eller en forskningsplan till en doktorandansökan. Kursens andra halva inleds med en litteraturhistorisk modul där ett enskilt lyriskt verk studeras på djupet från olika vetenskapliga infallsvinklar. Modulen syftar till att fördjupa kunskapen om lyriken som konstform ur ett historiskt och teoretiskt perspektiv. Avslutningsvis ges en teoretisk och metodologisk fördjupningskurs som inriktas mot ett forskningsfält med anknytning till studentens kommande masteruppsats.
 
Kursen utgör termin 3 på Masterprogrammet i litteraturvetenskap HALVM och kan även ges som fristående kurs. Följande moduler ingår: 

Modul 1: Individuellt projekt I, 7,5 hp
Individual Project I
Modulen inleds med introduktion och förberedelse inför valt projekt. Det valda projektet kan bestå av en vetenskaplig artikel tänkt för publicering i tidskrift med peer-review, eller en projektansökan till doktorandanställning. Under handledning förväntas varje student inledningsvis upprätta en arbetsplan för hur projektet ska organiseras, genomföras och utvärderas. En synopsis eller projektplan för arbetet ska skrivas, presenteras och ventileras vid ett seminarium i slutet av momentet. Därtill tillkommer ett seminarium som ska behandla värdering och urval av projektskrivningar, samt ett individuellt inlämningsarbete som behandlar kritik av vetenskapliga artiklar. Modulen läses tillsammans med HAKMM, Masterprogrammet i kultur- och medievetenskap.
 
Modul 2: Individuellt projekt II, 7,5 hp
Individual Project II
Under modulen genomför, färdigställer och utvärderar studenten sitt individuella projekt. Projektets resultat (t ex forskningsplan, vetenskaplig artikel) presenteras och ventileras vid ett avslutande seminarium. Modulen läses tillsammans med HAKMM, Masterprogrammet i kultur- och medievetenskap.

Modul 3: Fördjupat lyrikstudium, 7,5 hp
Perspectives on the Lyric 
Modulen behandlar ett enskilt litterärt verk, en diktsamling (eller ett större urval dikter ur ett författarskap), från ett flertal teoretiska och historiska perspektiv. Undervisningen har en tydlig forskningsanknytning och syftar till att fördjupa kunskapen om lyriken som konstform genom att pröva hur olika vetenskapliga infallsvinklar påverkar den litteraturvetenskapliga analysen och dess resultat.

 
Modul 4: Teoretisk fördjupningskurs, 7.5 hp
Advanced Theoretical studies
I samråd med lärare fördjupar sig studenten, individuellt och i grupp, inom ett teoretiskt forskningsfält med anknytning till genomfört individuellt projekt och fortsatta forskningsförberedande studier och uppsatsskrivande på masternivå.

Anmälan och behörighet

Litteraturteoretisk fördjupning och projektarbete på avancerad nivå, 30 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

2 september 2024

Slutar

19 januari 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Dagtid, 100%

Behörighetskrav

Kandidatexamen i litteraturvetenskap eller motsvarande samt 30 hp kurser på avancerad nivå i litteraturvetenskap eller motsvarande. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp) Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 46 500 kr. Total studieavgift: 46 500 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-18010

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Maria Jönsson