"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Professionell utveckling 2 för psykologprogrammet med inriktning mot idrott

  • Antal högskolepoäng 6 hp

Om kursen

Kursens syfte är att studenterna ska tillägna sig grundläggande kunskaper och möjlighet till fördjupning av färdigheter vad gäller empati, självreflektion, självomhändertagande ,reflekterande samtal, och processledning. Kursen gör detta genom att växla mellan teoretiska inslag och praktiska övningar, uppdelat på två moment. Med hjälp av teori och praktik ska kursen belysa vikten av fortlöpande utveckling av empati, självkännedom och självomhändertagande, samt kontinuerlig träning i olika sätt att leda och förstå grupprocesser där tre eller flera inblandade. Kursen behandlar etiska aspekter, både i relation till kurskamrater, till studenten själv och till klienter. Kursen bygger på de kunskaper och färdigheter som erhållits tidigare på psykologprogrammet. Momentet är vidare en förberedelse för klientarbetet och kommande kurser i professionell utveckling.

Moment 1: Professionell utveckling och självkännedom, 3hp

Momentet syftar till ökad självkännedom genom självreflektion, fördjupad kunskap om egna mönster (tankar, känslor beteenden), övning i självomhändertagande och affektmedvetenhet . Detta görs i en grupp med kurskamrater och en gruppledare som är leg psykolog. Gruppen träffas med regelbundna intervaller och mellan träffarna utför studenten fördjupat arbete/ övningar enligt anvisningar som man också lämnar in reflektioner kring inför nästa grupptillfälle. Vidare tar kursen upp hur egna erfarenheter och mönster påverkar studenten i relation till sig själv, studiekamrater, kommande yrkesroll och klienter. Kursen syftar också till att bli medveten om och öka empatiska förmågor och professionellt förhållningssätt gentemot klienter.

Moment 2: Processledning, 3hp

Momentet syftar till ökade färdigheter att leda grupprocesser i olika syften och i olika sammanhang. Exempel på samtalsprocesser är psykologisk behandling i grupp, familjebehandling och utveckling av arbets- och idrottsgrupper. Exempel på skeenden som ska hanteras genom praktiska färdigheter är grupper i kris, konflikt, destruktivitet, samarbetssvårigheter och låg prestation.

Anmälan och behörighet

Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Jenny Feltenmark