"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Straffprocess

Välkommen till kursen Straffprocess vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i januari!

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar 9 januari och funktionen kommer att vara öppen till och med 17 januari.

    För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Om ni har några frågor kring självregistreringen kan ni kontakta Vanessa Vincentie, som är studieadministratör för kursen.

    Kursstart: Måndagen den 16 januari 2023, kl. 09.15 i SAM.A.351 (S307).

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Måndagen den 16 januari 2023

    Tid: 09.15

    Plats: SAM.A.351 (S307)

    Fäll ihop

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Kurstiden är den 16 januari till den 21 mars 2023. Kursen startar med introduktion. Registrering gör studenten själv på studentwebben; eventuella frågor kring denna självregistrering kan ställas till Vanessa Vincentie, som är studieadministratör på kursen. Om registrering inte görs förloras studieplatsen.

    Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper i straffprocess. Såväl förundersökningsprocess som domstolsprocess behandlas under kursen.

    Fördjupningen avser både teoretiska och praktiska aspekter av straffprocessen och dess olika aktörer, med särskild tonvikt vid juristrollerna. I den teoretiska delen kommer det processrättsliga regelverket att analyseras i syfte att tydliggöra strukturer och bakomliggande värderingar. I den praktiska delen kommer konkreta situationer att granskas för att belysa de problem som kan uppstå i mötet mellan regelverket och ”verkligheten”. Skälet till att båda dessa delar behandlas är att lösningen av en svår praktisk situation ofta bara går att nå genom sådan systemförståelse som följer av kunskap om strukturer, principer och värderingar. Lika intressant är givetvis när sådana praktiska situationer har förbisetts av systemet och därför inte har någon tillfredsställande lösning.

    Kursen inleds med några mindre omfattande seminarier. Därefter indelas studenterna i olika grupper, där varje grupp tilldelas en roll och agerar i större och mindre case. På så vis behandlas det straffprocessuella förfarandet, från brottsanmälan till huvudförhandling och meddelande av dom. Parallellt med casearbetet anordnas gästföreläsningar. Den senare delen av kursen består av individuell uppsatsskrivning och avslutas med seminariebehandling av dessa uppsatser.

    Examinationen sker främst genom bedömning av den individuella uppsatsen, men även löpande genom seminarier, veckorapporter, o.dyl.

    Lärare på kursen är framför allt Lena Landström, Mattias Hjertstedt, Sofia Eirell, Lisa Claar och Fredrik Karlsson. Lena Landström har yrkeserfarenhet från domstols- och åklagarväsendet samt har disputerat på en avhandling om åklagarens betydelse för straffprocessen. Mattias Hjertstedt har yrkeserfarenhet från domstolsväsendet och har disputerat på en avhandling om tillgången till handlingar för brottsutredare. Sofia Eirell har yrkeserfarenhet från domstolsväsendet och Skatteverket. Lisa Claar har tidigare arbetat som advokat. Fredrik Karlsson har yrkeserfarenhet från åklagarväsendet.

    Kursadministratör är Vanessa Vincentie, telefon 090-786 50 86 eller e-post vanessa.vincentie@umu.se.

    Varmt välkommen!

    Mattias, Lena, Sofia, Lisa och Fredrik

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)