Välkommen till termin 6 och kursen Internationell rätt vt. 2021! Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan terminsstart. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan. Vi ses i januari!
Kursen ”Internationell rätt” består av två olika delar där den första behandlar folkrätt och mänskliga rättigheter, och den andra delen behandlar internationell privat- och processrätt (IP-rätt).
Folkrätten består av regler och principer kring hur stater och vissa andra internationella aktörer ska samarbeta och agera gentemot varandra. Folkrätten innehåller också regler om ansvarsutkrävande för internationella brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. I folkrätten ingår bland annat mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt, internationell straffrätt och traktaträtt som kommer att ingå i denna kurs.
IP-rätt är det område inom den nationella rättsordningen som reglerar juridiska problem med anknytning till främmande stat. De IP-rättsliga reglerna tillhör den nationella rätten men har i många fall sitt ursprung i EU-förordningar eller internationella konventioner.
Examinationen sker dels genom aktiv närvaro vid seminarier, dels genom en salstenta i folkrätt och mänskliga rättigheter (en kunskapstenta utan tillgång till material), samt dels genom en hemtenta i IP-rätt.
Karin Åström är kursansvarig och Sofia Strömgren är kursadministratör för kursen. Våra kontaktuppgifter finner du nedan.
Välkommen till en ny termin!
Karin Åström
Kursansvarig lärare: Karin Åström 090-786 94 82 karin.astrom@umu.se
Kursadministratör: Sofia Strömgren 090-786 74 19 sofia.stromgren@umu.se
Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?
Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå.