"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vårdens administration, organisation och politik

  • Antal högskolepoäng 15 hp
  • Nivå Grundnivå
  • Studieform Distans
  • Starttid Hösttermin 2025

Om kursen

Kursen behandlar dels vårdområdets historiska utveckling med betoning på perioden fr.o.m. 1980-talet, dels den svenska hälso- och sjukvårdens politiska styrning och organisering. Hur styrs hälso- och sjukvården? Hur kan förändringar över tid förklaras utifrån både teorier och politiska ideologier? På vilka sätt påverkar politiska beslut det som sker på den operativa nivån, t.ex. på en vårdcentral eller en klinik? Vad är administration och vilken roll spelar den i en organisation? Viktiga inslag på kursen är relationerna mellan politik och förvaltning, mellan individen/arbetstagaren och vårdorganisationen, mellan olika yrkeskategorier samt mellan kvinnor och män. Kön, etnicitet, klass och ålder är genomgående perspektiv för att beskriva och problematisera samhällets politiska och ekonomiska organisering.

 

Kursen är uppdelad i följande två moment:

Moment 1. Hälso- och sjukvårdens organisation och administration, 7,5 hp

Under momentet behandlas och problematiseras vårdområdets organisatoriska förändring i ett samhällsperspektiv, med fokus på perioden från 1980-talet och fram till idag. Frågor om det administrativa arbetets förändring beskrivs och analyserar genom studier av arbetsdelning mellan vårdens olika yrkesgrupper och mellan kvinnor och män. Det administrativa arbetets innehåll och förändring över tid utgör en central del av momentet. Momentet ger verktyg för att förklara och förstå hur vårdorganisationen påverkats av omorganisering och hur detta påverkat det administrativa arbetet, samt relationen mellan olika yrkesgrupper inom den svenska hälso- och sjukvården.

 

Moment 2. Hälso- och sjukvårdens politik och förvaltning, 7,5 hp

Momentet ger kunskap om administrativt arbete i offentlig förvaltning eller liknande verksamheter som påverkas av politisk styrning. Inledningsvis behandlas och problematiseras Sveriges politiska system och förvaltning utifrån ett för vårdadministratörer relevant perspektiv. Det svenska statsskicket belyses och tonvikten läggs vid de mer framträdande politiska aktörerna och institutionerna samt deras funktioner. Särskilt fokus läggs på landstingens och kommunernas organisation, uppgifter, finansiering och kompetenser liksom på den svenska sjukvårdens organisation och politiska styrning. Därefter behandlas relationen mellan politik och förvaltning, utvecklingstrender inom förvaltningen och konsekvenserna av dessa samt problematiken som hör till politikens genomförande: Implementeringen av politiska beslut. Här diskuteras bl.a. förvaltningsetik samt professioners roll i förvaltningen. En viktig del i momentet är de principer och regler som styr administrativt arbete inom offentlig förvaltning på olika nivåer.

Anmälan och behörighet

Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.

Vårdens administration, organisation och politik, 15 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2025 Det finns inga senare terminer för kursen

Kurstillfälle som ingår i ett program

Startar

1 september 2025

Slutar

2 november 2025

Studieort

Ortsoberoende

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Dagtid, 100%, Distans

Antal obligatoriska träffar

Inga obligatoriska träffar

Antal övriga träffar

Inga

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att den studerande är antagen till Vårdadministrativa programmet.

Anmälan

Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Jonatan Svanlund