"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Vi som arbetar på programmet Teknisk fysik ser fram emot att träffa dig i höst. Har du några frågor som gäller studier så hör av dig till oss via email, vi läser den under hela sommaren. Vi hoppas du ska finna dig väl tillrätta vid Umeå universitet och hälsar dig varmt välkommen till höstens studier.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Civilingenjörsprogrammet Teknisk fysik startar med kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik 30/8 (se nedan) och på första lektionen i kursen gör vi registrering på programmet. Mer information om kursen finns under fliken Börja programmet. Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg till studievägledaren/programansvarig/kursansvarig, annars riskerar du att förlora din studieplats.

  Registrering på Teknisk fysik
  Tid:         30 augusti kl. 10.15
  Plats:      Online (länk mailas ut senare under sommaren)

  Observera att situationen för campus-undervisning eventuellt kan komma att ändras snabbt p.g.a. covid-19. Vi rekommenderar att du följer information om covid-19 på Umeå universitets webb https://www.umu.se/covid-19/ samt att du regelbundet läser din epost. Som situationen ser ut nu kommer uppropet vara online, men det kan ändras beroende på läget i pandemin.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 30 augusti 2021

  Tid: 10.15

  Plats: Online, länk mejlas under sommaren

  Programmet Teknisk fysik startar med kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik den 30 augusti, tid och plats se ovan.

  Kurslitteraturen består av material producerat på Institutionen för fysik och det delas ut vid kursstart och kostar inget för kursdeltagarna.

  Kursansvarig på Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik är Patrik Norqvist. Om du har frågor om kursen så kan du kontakta Patrik på norqvist@space.umu.se.

  Vi rekommenderar dig även starkt att närvara vid repetitionsveckan som startar måndag 23/8, en vecka innan ordinarie kursstart. Kursen under repetitionsveckan heter Basfärdigheter i algebra, och mer information finns under fliken Förbered dig innan terminsstart. 

  Utöver föreläsningarna på Basfärdigheter i algebra har Teknisk fysik några egna aktiviteter inlagda under repetitionsveckan:

  Tisdag 24/8, Online, kl.13.15 - 15.00: Stresshantering, Studieteknik och Datorintro på Teknisk fysik

  Onsdag 25/8, Online, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 1

  Fredag 27/8, Online, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 2

  Som situationen ser ut nu kommer dessa moment vara online (länk mailas ut senare under sommaren), men det kan ändras beroende på läget i pandemin. Vi rekommenderar att du följer information om covid-19 på Umeå universitets webb https://www.umu.se/covid-19/ samt att du regelbundet läser din epost.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  På Teknisk fysik använder vi oss främst av det webbaserade verktyget Röda tråden för att beskriva innehållet i programmets kurser och hur kurserna ligger i förhållande till varandra. Röda tråden är utvecklat av våra programstudenter och innehåller en rad finesser som gör planeringen av studierna lättare, t.ex. så kan (bör) alla studenter skapa en användare och under denna lägga upp sin egen studieplan.

  Blockschema för Teknisk fysik under år 1-3 och annat information till dig som nybörjarstudent: https://tekniskfysik.se/blivande-student/  

  Kort om höstens programkurser

  Under höstterminen kommer du att läsa fyra kurser som omfattar ca en månad vardera, kurserna är:

  1) Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik,
  2) Programmeringsteknik med C och Matlab,
  3) Endimensionell analys 1,
  4) Endimensionell analys 2.

  Dessa fyra kurser beskrivs kort nedan, mer detaljerad information om kurserna och aktuella scheman hittar du i Teknisk fysiks kursdatabas Röda tråden.

  OBS! En avgörande skillnad mellan studier på Teknisk fysik jämfört med gymnasiet är att självstudierna upptar en stor del av den totala studietiden. God studieteknik är därför väldigt viktigt och därför tas detta upp redan under första kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik.

  Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik: Kursen innehåller flera inslag som ger dig en god grund för dina fortsatta studier. Syftet är att överbrygga gapet mellan gymnasiet och högskolan samt att ge grundläggande ingenjörsfärdigheter. Bland annat ingår genomgångar av viss grundläggande matematik som ger dig goda förutsättningar för att klara av de efterföljande matematikkurserna.

  Kursen innehåller även en introduktion till mätvärdesbehandling, experimentell problemlösning, träning i muntlig och skriftlig presentation samt inslag om vikten av studentmedverkan för god utbildningskvalitet. Du får också en introduktion till projektledning och träning i att genomföra projekt i stora grupper. Kursen kan ses som en introduktion till akademisk utbildning och vi tycker att det är viktigt med en sådan start. Vi har därför lagt ut mer schemalagd undervisningstid på denna kurs än vad vi vanligtvis gör.

  Ett komplement till litteraturen i denna kurs är boken Calculus - A Complete Course, senaste upplagan, författare: R.A. Adams (Addison-Wesley), som även används på kurserna Endimensionell analys 1 och 2.

  Programmeringsteknik med C och Matlab: Kursen behandlar grunderna i problemlösning med datorprogram och ger grundläggande färdigheter i programmering i både språket C och ingenjörsverktyget Matlab.

  Endimensionell analys 1: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är derivatan. Vi tolkar derivatan som förändringshastighet. En tillämpning av denna matematiska analys är exempelvis problem med kopplade hastigheter och förändringar av koncentrationer i kemin.

  Endimensionell analys 2: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är integralen. Du får lära dig att beräkna längder, areor, volymer och hastigheter i generella situationer. Differentialekvationer introduceras för första gången, dessa ekvationer har en avgörande roll för tillämpningar som exempelvis den klassiska mekaniken som du läser senare i programmet.

  Fäll ihop
 • Förbered dig innan terminsstart

  För att hjälpa dig att komma i gång och för att ge dig en känsla för vilken nivå på matematiken vi förväntar oss av dig när du kommer till oss så har äldre-studenter på Teknisk fysik satt ihop ett trevligt övningsmaterial (se länken nedan) med tips. Gå igenom detta material och gör gärna de övningsuppgifter som finns tillgängliga.

  Tips och övningsmaterial

  Repetitionsvecka innan terminsstart

  Veckan innan programmet startar på riktigt finns möjlighet att läsa kursen Basfärdigheter i algebra som är en repetitionskurs i matematik där du får både fräscha upp dina matematikkunskaper från gymnasiet och se hur föreläsningarna under resten av terminen ofta kommer att se ut.

  Repetitionsveckan startar måndag 23/8 med Basfärdigheter i algebra och mer detaljerad information hittas under länken (notera att du måste söka till denna kurs enligt anvisningarna på länken):

  www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

  Vi på Teknisk fysik har dessutom några egna aktiviteter inlagda där vi ger en datorintroduktion och ger er tips till bra studieteknik och stresshantering. Schemat för detta är (utöver ”Basfärdigheter i algebra”):

  Tisdag 24/8, Online, kl.13.15 - 15.00: Stresshantering, Studieteknik och Datorintro på Teknisk fysik

  Onsdag 25/8, Online, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 1

  Fredag 27/8, Online, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 2

  Välkomna till Teknisk fysiks repetitionsvecka!

  Ha trevligt och mysplugga!

  Teknisk fysik är ett krävande program men studietiden handlar inte bara om att plugga, den sociala biten är också viktig. Under de första veckorna genomförs därför en mottagning för er som börjar på programmet. Mottagningen organiseras av våra studenter på programmet och schema för aktiviteterna hittas under www.tekniskfysik.se under fliken ”Blivande student”. Passa på att vara med på lämpligt antal aktiviteter, hur många väljer du själv och tänk på att du ska orka plugga på dagarna också.

  Utöver Mottagningen finns en mängd aktiviteter under året där du har möjlighet att vara kreativ och social. Alla på Teknisk fysik har till exempel fri access till vårt 3D-lab, ett rum fullt med 3D-skrivare, verktyg och annan utrustning. Här kan du vara kreativ dygnet runt sju dagar i veckan och vi på programmet tycker bara det är roligt om studenterna skapar saker på fritiden. Du har naturligtvis motsvarande access till våra datorsalar och studieplatser.

  När det gäller studier är kulturen på programmet att alla hjälper alla, speciellt förväntas äldre-kursare hjälpa er yngre, så se till att fråga dem om allt och inget. Alla årskurser på Teknisk fysik sitter i samma studiemiljö och det är därför superlätt att ställa frågor.

  Vi har dessutom tre äldre-studenter, ”amanuenser”, som är anställda av Institutionen för fysik för att vara ett stöd till alla studenter på Teknisk fysik. De har sitt kontor i samma korridor där de flesta studenter sitter och pluggar, så det är bara att titta in där och prata med dem.

  Viktiga länkar:

  www.tekniskfysik.se

  https://www.umu.se/student/mina-studier/teknisk-fysik/

  https://tekniskfysik.se/roda-traden   

  För de som verkligen vill gå på djupet finns en länk till aktuell utbildningsplan som i detalj beskriver programmet Teknisk fysik (tänk på att titta på rätt version av dokumentet för aktuell hösttermin)

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Maria Hamrin
  Programansvarig
  maria.hamrin@space.umu.se

  Krister Wiklund
  Bitr. programansvarig
  krister.wiklund@umu.se

  Sandra Straumdal
  Studievägledare
  sandra.straumdal@umu.se

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)