"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Förskollärarprogrammet

Du är antagen till Förskollärarprogrammet och är varmt välkommen till Umeå universitet!  Här får du information om vad du måste göra inför kursstarten. Du kan även läsa lite mer om Förskollärarprogrammet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  9Du måste registrera dig på den första kursen och delta vid programstarten och uppropet för att behålla din plats på programmet.

  1. Registrering på din första kurs

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med 26 augusti -  2 september. Om du inte har registrerat dig senast den 2 september förlorar du din plats på kursen och programmet.

  Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta kursansvarig lärare, Helena Rosqvist så fort som möjligt.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.

  Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.

  2. Programstart

  När du har tackat ja till din plats, måste du delta vid uppropet i samband med programstarten den 2 september. Då behåller du också din plats på programmet. Om du inte kan vara med på programstarten måste du meddela kursansvarig lärare, Helena Rosqvist i förväg annars förlorar du din plats.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

Om programmet

 • Information

  Programstart

  Den 2 september klockan 10.00-11.30 väntar en spännande upptakt i Aula Nordica för dig som blivande lärare samt studie- och yrkesvägledare. Det är en dag med viktig information som du har nytta av under din kommande studietid. Du kommer att ges möjlighet att träffa andra studenter, lära dig om de praktiska delarna av att vara student och bli inspirerad av en föreläsning som belyser din viktiga roll i utbildningssystemet. Efter klockan 11.30 kan du mingla med dina blivande studiekamrater samtidigt som du kan skapa kontakter med olika funktioner inom universitetet. Välkommen!

  Klockan 13.00-15.00 i NAT.D.280 träffar du dina studiekamrater och kursanvarig lärare för vidare information och introduktion till första kursen i programmet.

  Om programmet

  Studierna genomförs dagtid med 100% studietakt och med inslag som är viktiga för att kunna utveckla kunskaper och kompetenser för det kommande yrket.

  Fysisk närvaro och/eller deltagande vid schemalagda digitala träffar vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kurserna, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattform.

  Första kursen

  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den första kursen i förskollärarprogrammet.

  Efter programstart börjar du på din första kurs:
  6PE183 Förskollärare som profession (UK)
  , där kursansvarig lärare presenterar kursens upplägg och uppgifter.

  Du kan läsa mer om din första kurs i kursplanen.
  Kursansvarig lärare: Helena Rosqvist

  Litteratur
  Inledningsvis i kursen sker en introduktion till akademiska studier och förskollärarens kommunikativa uppdrag samt förskolans historia. Följande litteratur används i början av kursen, övrig litteratur se kursplanen.

  Barnet och förskolans pedagogiska ledarskap
  Arnér Elisabeth, Sollerman Solveig
  Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : 2018
  ISBN: 978-91-44-11348-7
  (Läsanvisning: kapitel 8 finns tillgänglig i Canvas)

  Förskolans historia : förskolepolitik, barn och barndom
  Lindgren Anne-Li, Söderlind Ingrid
  Första upplagan : Malmö : Gleerups : 2019
  ISBN: 9789140697219

  Läroplan för förskolan : Lpfö 18
  Stockholm : Skolverket : 2018
  ISBN: 9789138327364
  Fulltext

  Professionell vägledning : med samtal som redskap
  Hägg Kerstin, Kuoppa Svea Maria
  2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007
  ISBN: 978-91-44-01537-8
  Läsanvisning: (valda delar sid.23-77)

  Att lära känna sin historia
  Engdahl Ingrid, Ärlemalm-Hagsér eva
  Ingår i:
  Att bli förskollärare
  Stockholm : Liber : 2020
  (finns tillgänglig i kurssajten Canvas)

  Övrig litteratur finns i kursplanen och kommer också att presenteras vid kursintroduktionen.

  Lärplattformen Canvas

  På Canvas hittar du information om kursen, bland annat länkar till kursplan, studentwebben, medverkande lärare och schema. Det är också på lärplattformen som du hittar studieguide, skickar meddelanden till lärarna och lämnar in dina uppgifter.

  Det är bra att du innan kursstarten bekantar dig med kurssajten i Canvas.
  För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (UMU-id). Logga in på Canvas

  Zoom är ett verktyg som används för digitala träffar.
  Zoom för studenter - en guide

  Fäll ihop
 • Information gällande andra kursen och verksamhetsförlagd utbildning (VFU), praktik

  Andra kursen

  6PE184 Att vara förskollärare (VFU)
  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den andra kursen som är en verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en förskola. Den pågår under perioden 240925-241001 (5 dagar)

  Läs mer om din andra kurs i kursplanen
  Kursansvarig lärare: Helena Rosqvist

  Viktig information om din VFU-placering

  För att du ska få göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som ingår i programmet måste du kunna visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister för rektorn på förskolan. Handläggningstiden är cirka två veckor, beställ därför ditt intyg inför din första VFU så snart som möjligt. Intyget är kostnadsfritt och är i normalfallet giltigt i ett år. Ansökningsblanketten hittar du på Polisens webbplats.

  Har du frågor om VFU kan du kontakta Lärarhögskolans kansli

  Fäll ihop
 • Information från studentkåren UmPe

  UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Mer information om UmPe och livet som student hittar du här: www.umpe.se

  UmPe har två underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap. Läs mer på facebookgruppen UmPes evenemangsgrupp

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)