Hoppa direkt till innehållet
printicon

Masterprogrammet i transportdesign

  • Antal högskolepoäng 120 hp

Fungerande transporter är viktigt i alla samhällen, ökande befolkning och miljöproblem skapar dessutom utmaningar transportindustrin behöver möta med nya och innovativa lösningar. Som transportdesigner påverkar du denna utveckling genom att utveckla komponenter och produkter som tilltalar både hjärta och hjärna. Under studierna lär du dig arbeta med konceptuella idéer i projekt i samarbete med externa partners.

Under utbildningen

Masterprogrammet i transportdesign vid Designhögskolan i Umeå är unikt genom att det tar upp generella transportproblem i relation till transportindustrin världen över. Programmet bygger på den skandinaviska designtraditionen, med tonvikt på att förstå användarnas intressen som en nyckel till framgångsrika produkter.

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

Studierna ger förmåga att arbeta med konceptuella idéer, genuin kunskap i produktutveckling inom bilindustrin och god förståelse av hur modern metoder och hjälpmedel kan användas inom transportindustrin. Under studietiden utvecklar du specifika kunskaper ibland annat presentationsteknik, strategisk design, visuellt berättande, fysisk och digital formutveckling.

Mycket arbete i projekt

På programmet kombineras teoretiska och kreativa workshops med intensiv färdighetsträning. En stor del av tiden ägnas åt projektarbete i samarbete med externa partners som forskningsinstitutioner och designavdelningar på företag. Under träningen får du hela tiden feedback från erfarna industridesigners som är yrkesverksamma inom industrin. All undervisning sker på engelska.

Programöversikt

Efter utbildningen

Efter examen blir våra studenter från masterprogrammet i transportdesign ofta anställda hos globala storföretag som Volvo Cars, Volvo Trucks, Scania, Geely, Toyota, BMW, Audi, Volkswagen, Bentley och Kia Motors, liksom designkonsultföretag som Semcon, Kiska och Cliff Design.

Under utbildningen har du möjlighet att få en praktikplats i ett industriföretag, vilket är ett bra sätt att utveckla dina färdigheter och ditt professionella nätverk inför din framtida designkarriär. Många av våra studenter får senare anställning vid samma företag som junior, senior eller frilansdesigner.

Läsa vidare?

Efter din examen kan du börja på en forskarutbildning.

Examen

Degree of Master of Fine Arts. Main field of study: Industrial Design. Specialisation: Transportation Design.

Vanliga frågor

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Demian Horst, programansvarig