Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Komplettera utländsk utbildning

Du som har en högskoleexamen från utlandet kan komplettera din utbildning i Sverige. Det ger dig utökad kunskap för att jobba inom ditt yrke i Sverige.

Komplettera din utbildning i Umeå

Du som har en högskole- eller universitetsexamen från utlandet kan komplettera din utbildning i Sverige, till exempel med ett kunskapsprov. I vissa fall är en komplettering bra för att utöka kunskapen om det svenska samhället och i vissa fall behövs det för att du ska kunna jobba inom ditt yrke i Sverige.

Umeå universitet har flera utbildningar som kan hjälpa dig med att bygga på din utbildning med de kunskaper du behöver för att jobba i Sverige.

Fler utbildningar och fler platser kan tillkomma så håll utkik på denna sida. Om du inte har läst någon av de utbildningar som ges nedan men vill komplettera din utbildning kontakta gärna studievägledningen.

Anmäl dig i tid

Anmälan till utbildningar som startar under höstterminen öppnar i mitten av mars. Anmälan till vårterminens utbildningar öppnar i mitten av september. Information om hur och var du anmäler dig hittar du på respektive utbildnings sida.

Kompletterande utbildningar

Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen

Denna utbildning är för dig som har en utländsk psykologexamen och som inte fått din examen erkänd i ett EU/EES-land. För att få din examen erkänd i Sverige behövs ofta en kompletterande utbildning liknande denna alternativt ett kunskapsprov som genomförs på uppdrag av Socialstyrelsen.

Läs mer om Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen

Kompletterande utbildning för utländska lärare

Utbildningen vänder sig till dig som har en utländsk lärarexamen och vill arbeta som lärare eller förskollärare i Sverige. Utbildningen varierar i längd beroende på din tidigare utbildning och yrkeserfarenhet.

Läs mer om Kompletterande utbildning för utländska lärare

Kunskaps- och lämplighetsprov för dietister

Detta prov är för dig som har utländsk dietistutbildning och har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskaps- och lämplighetsprov för dietister.

Läs mer om Kunskaps- och lämplighetsprov för dietister

Kompletterande utbildning för läkare med avslutad utländsk utbildning

Utbildningen vänder sig till dig som har en läkarutbildning från ett land utanför EU/EES-området eller Schweiz och saknar svensk läkarlegitimation eller behörighet att göra allmäntjänstgöring (AT).

Denna kompletterande utbildning är 2-årig och ger dig den kunskap och förmåga som krävs för att arbeta som läkare i Sverige. Du läser på distans med undervisning via internet, vilket innebär att du kan bo kvar på din hemort under studietiden.

Läs mer om Kompletterande utbildning för läkare med avslutad utländsk utbildning

Kunskapsprov för läkare

Detta prov är för dig som har utländsk läkarutbildning och har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskapsprov för läkare.

Läs mer om Kunskapsprov för läkare med utbildning från icke EU-/EES-land

Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete

Utbildningen är för dig som har en avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete eller motsvarande inom samhällsvetenskap, till exempel en universitetsexamen i psykologi, sociologi eller pedagogik med inriktning mot socialt arbete.

Denna kompletterande utbildning är 2-årig och ger dig den kunskaper som är relevanta för att kunna arbeta inom socialt arbete i Sverige.

Läs mer om Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.