Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Hej, nya student på distans!

Kul att du ska läsa en distansutbildning hos oss! Här får du veta vad som händer och vad du behöver, nu när terminen är igång.

Har du...

... aktiverat ditt Umu-id?

Som student vid Umeå universitet behöver du ha ett användarkonto, så kallat Umu-id, för att till exempel kunna använda lärplattformarna. När du är ny student hos oss måste du aktivera ditt Umu-id.

Här får du reda på hur du aktiverar ditt Umu-id

... registrerat dig på din utbildning?

För att få läsa de kurser du är antagen till måste du registrera dig i samband med att varje kurs börjar.

Läs om vad registrering innebär och hur du gör det

 

Verktyg för dina distansstudier

Du som har träffar på en studieort

För träffar i Skellefteå eller Sundsvall

Du som ska läsa på campus Skellefteå hittar information här.

Du som har Sundsvall som studieort för dina första kurser hittar information om vad som gäller i höst på Mittuniversitetets webbplats.

Covid-19 – får vi vara på campus?

När det gäller att undvika smittspridning och möjligheten att träffas fysiskt så följer universitetet utvecklingen och fattar beslut i samråd med Region Västerbotten. Förhoppningen är att vi så småningom under hösten ska kunna träffas på campus igen.

De ansvariga för din utbildning kommer att informera dig om vad som gäller för just den kurs du läser. Här finns all information om universitetets anpassningar på grund av covid-19.

Hitta på universitetet - kartor

Med de digitala kartorna är det lätt att hitta på campus Umeå, sjukhusområdet och Konstnärligt campus. Hitta till lektionssalen och bokningsbara grupprum, lunchrummen eller närmaste café. Kartan kan du se i datorns webbläsare och i app på telefon.

Här finns alla de digitala kartorna.

Ordna boende

Ska du bara vara i Umeå några dagar i taget under terminen så vill du kanske inte skaffa en permanent bostad här. Känner du någon som bor i Umeå, och kan höra om du får bo där under träffarna? Är ditt boende inte löst inför första träffen i Umeå, så botanisera bland boendena som finns på Visit Umeås sidor.

Behöver jag skaffa ett Umu-kort?

Umu-id behöver alla studenter, men ett Umu-kort behöver du bara om du måste:

  • komma in i universitetets lokaler på kvällar eller helger,
  • låna litteratur på något av universitetets bibliotek i Umeå, eller
  • skriva ut eller kopiera på någon av universitetets maskiner.

Du kan göra fjärrlån av litteratur som finns på universitetets bibliotek. Då kommer litteraturen till det bibliotek du vill få den till, och du lånar med lånekortet som gäller för det biblioteket. Här kan du läsa mer om bibliotekets tjänster och hur det fungerar att göra fjärrlån.

Om du behöver ett Umu-kort, så se till att ansöka om det i god tid innan du kommer att behöva det. Allt du behöver veta om Umu-kortet hittar du här.

Luncha i Umeå

Du kan förstås ta med egen mat och värma i någon av mikrovågsugnarna på campus. Men annars finns det också flera fik och restauranger på eller nära campus.

Vill du få en överblick över lunchställen i Umeå kan du ta en titt i lunchguiden.

 

Vanliga frågor och svar inför studierna

Jag har en funktionsnedsättning. Vilket stöd kan jag få?

Du som är student vid Umeå universitet kan få stöd om du har en funktionsnedsättning, som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Syftet med stödet är att du ska kunna studera på lika villkor. Vissa stöd kan ta tid att ordna, så det är bra om du ansöker om stöd så snart som möjligt när du blivit antagen till en utbildning hos oss.

Här hittar du information om hur du ansöker om stöd, vilka typer av stöd du kan få och saker du själv bör tänka på.

Jag hittar inte mitt välkomstbrev på webben - hur gör jag?

Utbildningens välkomstbrev finns oftast att söka fram på studentwebben, men i vissa fall kan institutionen skicka informationen till dig med e-post eller som ett brev med posten.

Infocenter hjälper dig gärna om du inte hittar ditt välkomstbrev. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.

Jag har frågor om den utbildning jag kommit in på

Du hittar kontaktuppgifter till personer som har svaren om din utbildning i ditt välkomstbrev.

Har du inte fått deras kontaktuppgifter är du alltid välkommen att kontakta Infocenter. De har svar på många frågor om utbildning, och har de inte svaren direkt så hjälper de dig vidare så att du får svar på det du vill veta. Du når Infocenter genom att använda kontaktformuläret på den här sidan eller ringa 090-786 50 00.

Hur hittar jag litteraturlistan och schemat?

Det vanligaste sättet att få tag på schema och litteraturlista för kursen du ska gå, är genom kursens välkomstbrev. Uppgifter om utbildningens namn, antal poäng, studietakt med mera, står i ditt antagningsbesked på Antagning.se.

När du kommit till välkomstbrevet för din kurs ser du rubriken "3. Börja kursen". Under den hittar du länkar till kursplanen med litteraturlistan, och schemat.

Hittar du inte välkomstbrevet på webben eller du behöver mer hjälp, så kontakta Infocenter. De hjälper dig vidare så att du får svar. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.

Efter att du aktiverat ditt Umu-id och loggat in på studentwebben kan du också hitta kursplanen och litteraturlistan i anslutning till kursen du är antagen till.

Här finns fler vanliga frågor och svar.

Ny på universitetet?

Missade du våra digitala föreläsningar inför studiestarten? Här är vägar till en del av informationen.

Om något krånglar finns Infocenter

Vänd dig hit för att få svar på det mesta, hjälp och vägledning.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.