Vänd dig hit för att få svar på det mesta, hjälp och vägledning.
Vanliga frågor och svar inför studierna
Jag har en funktionsnedsättning. Vilket stöd kan jag få?
Du som är student vid Umeå universitet kan få stöd om du har en funktionsnedsättning, som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Syftet med stödet är att du ska kunna studera på lika villkor. Vissa stöd kan ta tid att ordna, så det är bra om du ansöker om stöd så snart som möjligt när du blivit antagen till en utbildning hos oss.
Jag hittar inte mitt välkomstbrev på webben - hur gör jag?
Utbildningens välkomstbrev finns oftast att söka fram på studentwebben. Behöver du veta fler uppgifter för att hitta rätt välkomstbrev, så ser du dem i ditt antagningsbesked på Antagning.se. Det kan handla om uppgifter som utbildningens fullständiga namn, antal poäng, studietakt med mera.
I vissa fall kan det vara så att institutionen skickar informationen till dig med e-post eller som ett brev med posten.
Infocenter hjälper dig gärna om du inte hittar ditt välkomstbrev. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.
Jag har frågor om den utbildning jag kommit in på
Du hittar kontaktuppgifter till personer som har svaren om din utbildning i ditt välkomstbrev.
Har du inte fått deras kontaktuppgifter är du alltid välkommen att kontakta Infocenter. De har svar på många frågor om utbildning, och har de inte svaren direkt så hjälper de dig vidare så att du får svar på det du vill veta. Du når Infocenter genom att använda kontaktformuläret på den här sidan eller ringa 090-786 50 00.
Hur hittar jag litteraturlistan och schemat?
Ofta kan du få tag på schema och litteraturlista för kursen du ska gå, genom kursens välkomstbrev. Behöver du fler uppgifter om utbildningen för att hitta rätt välkomstbrev, så ser du dem i ditt antagningsbesked på Antagning.se.
När du kommit till välkomstbrevet för din kurs ser du rubriken "3. Börja kursen". Under den hittar du länkar till kursplanen med litteraturlistan, och schemat.
Hittar du inte välkomstbrevet på webben eller om du behöver mer hjälp, så kontakta Infocenter. De hjälper dig vidare så att du får svar. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.
Efter att du aktiverat ditt Umu-id och loggat in på studentwebben kan du också hitta kursplanen och litteraturlistan i anslutning till kursen du är antagen till.
När du loggat in på studentwebben hittar du olika uppgifter om dina studier. Det är där som du exempelvis oftast registrerar dig på dina kurser, anmäler dig till en tenta eller ser till att universitetet har rätt mejladress till dig. Ta reda på hur studentwebben funkar.
Med de digitala kartorna är det lätt att hitta dit du ska på campus Umeå, sjukhusområdet och Konstnärligt campus. Kartan kan du se i datorns webbläsare och i app på telefon. Det finns också kartor i pdf-format och till lokalerna på våra andra campus.
Ska du bara vara i Umeå några dagar i taget under terminen så vill du kanske inte skaffa en permanent bostad här. Känner du någon som bor i Umeå, och kan höra om du får bo där under träffarna? Är ditt boende inte löst inför första träffen i Umeå, så botanisera bland boendena som finns på Visit Umeås sidor.
Behöver jag skaffa ett Umu-kort?
Umu-id behöver alla studenter, men ett Umu-kort behöver du bara om du måste:
komma in i universitetets lokaler på kvällar eller helger,
låna litteratur på något av universitetets bibliotek i Umeå, eller
skriva ut eller kopiera på någon av universitetets maskiner.