Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hej, nya student på distans!

Kul att du har sökt en distansutbildning hos oss! Här får du som ska börja plugga veta vad du behöver göra innan kursen eller programmet startar.

Vi hjälper dig!

Det är mycket nytt att ta in och hålla reda på som ny vid universitetet. Men det finns hjälp att få.
Ny på universitetet i höst?

Välkommen till våra digitala föreläsningar 23–26 augusti då vi guidar dig genom studiestarten!

Om något krånglar finns Infocenter

Vänd dig hit för att få svar på det mesta, hjälp och vägledning.

Vanliga frågor och svar inför studierna

Jag har en funktionsnedsättning. Vilket stöd kan jag få?

Du som är student vid Umeå universitet kan få stöd om du har en funktionsnedsättning, som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Syftet med stödet är att du ska kunna studera på lika villkor. Vissa stöd kan ta tid att ordna, så det är bra om du ansöker om stöd så snart som möjligt när du blivit antagen till en utbildning hos oss.

Här hittar du information om hur du ansöker om stöd, vilka typer av stöd du kan få och saker du själv bör tänka på.

Jag hittar inte mitt välkomstbrev på webben - hur gör jag?

Utbildningens välkomstbrev finns oftast att söka fram på studentwebben, men i vissa fall kan institutionen skicka informationen till dig med e-post eller som ett brev med posten.

Infocenter hjälper dig gärna om du inte hittar ditt välkomstbrev. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.

Jag har frågor om den utbildning jag kommit in på

Du hittar kontaktuppgifter till personer som har svaren om din utbildning i ditt välkomstbrev.

Har du inte fått deras kontaktuppgifter är du alltid välkommen att kontakta Infocenter. De har svar på många frågor om utbildning, och har de inte svaren direkt så hjälper de dig vidare så att du får svar på det du vill veta. Du når Infocenter genom att använda kontaktformuläret på den här sidan eller ringa 090-786 50 00.

Hur hittar jag litteraturlistan och schemat?

Ofta kan du få tag på schema och litteraturlista för kursen du ska gå, genom kursens välkomstbrev. Behöver du veta fler uppgifter om utbildningens namn, antal poäng, studietakt med mera för att hitta rätt välkomstbrev, så ser du dem i ditt antagningsbesked på Antagning.se.

När du kommit till välkomstbrevet för din kurs ser du rubriken "3. Börja kursen". Under den hittar du länkar till kursplanen med litteraturlistan, och schemat.

Hittar du inte välkomstbrevet på webben eller om du behöver mer hjälp, så kontakta Infocenter. De hjälper dig vidare så att du får svar. Använd kontaktformuläret på den här sidan eller ring 090-786 50 00.

Efter att du aktiverat ditt Umu-id och loggat in på studentwebben kan du också hitta kursplanen och litteraturlistan i anslutning till kursen du är antagen till.

Här finns fler vanliga frågor och svar.

Verktyg för dina distansstudier

Du som ska ha träffar på en studieort

För träffar på annan ort än Umeå

Du som ska läsa på campus Skellefteå hittar information här.

Om du har träffar i Kiruna och behöver hitta boende så kan den här sidan vara till hjälp.

Hitta på universitetet - kartor

Med de digitala kartorna är det lätt att hitta dit du ska på campus Umeå, sjukhusområdet och Konstnärligt campus. Kartan kan du se i datorns webbläsare och i app på telefon. Det finns också kartor i pdf-format och till lokalerna på våra andra campus.

Här finns alla de digitala kartorna.

Ordna boende i Umeå

Ska du bara vara i Umeå några dagar i taget under terminen så vill du kanske inte skaffa en permanent bostad här. Känner du någon som bor i Umeå, och kan höra om du får bo där under träffarna? Är ditt boende inte löst inför första träffen i Umeå, så botanisera bland boendena som finns på Visit Umeås sidor.

Behöver jag skaffa ett Umu-kort?

Umu-id behöver alla studenter, men ett Umu-kort behöver du bara om du måste:

  • komma in i universitetets lokaler på kvällar eller helger,
  • låna litteratur på något av universitetets bibliotek i Umeå, eller
  • skriva ut eller kopiera på någon av universitetets maskiner.

Du kan göra fjärrlån av litteratur som finns på universitetets bibliotek. Då kommer litteraturen till det bibliotek du vill få den till, och du lånar med lånekortet som gäller för det biblioteket. Här kan du läsa mer om bibliotekets tjänster och hur det fungerar att göra fjärrlån.

Om du behöver ett Umu-kort, så se till att ansöka om det i god tid innan du kommer att behöva det. Allt du behöver veta om Umu-kortet hittar du här.

Luncha på campus Umeå

Du kan förstås ta med egen mat och värma i någon av mikrovågsugnarna på campus. Men annars finns det också flera fik och restauranger på eller nära campus.

Bibliotekets tjänster

Allt från kurslitteratur och studieplatser till hjälp med studieteknik, akademiskt skrivande och mycket mer.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.