Hoppa direkt till innehållet
printicon

Ny i Sverige

Är du ny i Sverige och vill studera? Du som har en utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande kunskaper eller har läst på universitet tidigare kan söka universitetsstudier på Umeå universitet. De flesta av våra utbildningar kräver att du har Svenska som andra språk 3 och engelska 6. Några av våra utbildningar ges på engelska då behöver du inte ha läst svenska.

In English: Here you will find information for asylum-seekers in English.

Hjälp på vägen till dig som är ny i Sverige och vill studera

Kommer jag in?

Det finns två typer av behörighet – grundläggande behörighet och särskild behörighet. För en del utbildningar räcker grundläggande behörighet, men många utbildningar kräver också särskild behörighet. Läs mer om vilken behörighet du behöver.

Läsa svenska på Umeå universitetet

Du kan läsa Svenska som andra språk 3 på Komvux men det är också möjligt att läsa motsvarande kurs på Umeå universitet. Kurser i svenska på universitetet.

Jag har redan en akademisk examen

För dig som har en akademisk examen sedan tidigare och vill komplettera den med andra studier kan en utbildning på avancerad nivå vara intressant. Läs om våra program på avancerad nivå som ges på engelska.

Har du en akademisk examen sedan tidigare och vill kombinera studier i svenska med att förbättra dina möjligheter att få arbete i Sverige kan kanske Korta vägen vara nästa steg för dig. Korta vägen är en utbildning som ökar dina möjligheter att få ett arbete som stämmer överens med din utbildning från hemlandet. Läs om Korta vägen på Folkuniversitetet.

Komplettera min tidigare utbildning

Du som har en högskole- eller universitetsexamen från utlandet kan komplettera din utbildning i Sverige. Umeå universitet har flera utbildningar som kan hjälpa dig att bygga på din utbildning med de kunskaper du behöver för att jobba i Sverige. Läs mer om hur du kan komplettera din utländska utbildning i Umeå.

Bedömning av min utländska utbildning

När du anmäler dig till utbildningar på antagning.se så bedömer vi dina gymnasiebetyg eller motsvarande. Du behöver alltså inte ansöka om bedömning av dina betyg innan du anmäler dig.

Du som planera att studera lite längre fram i tiden kan ansöka om en bedömning av din utländska gymnasieutbildning hos UHR, men tänk på att det då är längre handläggningstid. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning.

Har du har studerat på universitetet tidigare kan du även ansöka om bedömning av den utbildningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Avgifter krävs för dig som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz. Om du söker uppehållstillstånd kan du läsa på universitetet under tiden du väntar på besked. Observera att fram tills dess att du har fått uppehållstillstånd är du skyldig att betala avgifter. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter på studera.nu.

Prata gärna med en studievägledare

På universitet finns studie- och yrkesvägledning. Hit kan du vända dig om du har frågor om vad som gäller för just dig, exempel om du inte vet vad du vill söka eller är osäker på hur det går till.

Här hittar du till studievägledningen

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)