Hoppa direkt till innehållet
printicon

Ny i Sverige

Är du ny i Sverige och vill studera? Alla som vill ska kunna studera. Om du nyligen flyttat till Sverige kanske verkligheten är lite mer komplicerad än så. Vägen till en universitetsutbildning styrs bland annat av vad du har för utbildning sedan tidigare. Men oavsett bakgrund, finns det tre saker du kan börja med.

Börja med detta

Har du redan en akademisk examen?

Har du en akademisk examen sedan tidigare och vill komplettera den men andra studier kan en utbildning på avancerad nivå vara intressant. Läs om våra program på avancerad nivå som ges på engelska.

Läsa på universitet i Sverige

Utbildningar på universitet och högskolor startar vår och höst. Heltidsstudier omfattar ungefär 40 timmar i veckan. Du kan välja att studera på deltid till exempel på halvfart eller kvartsfart på många kurser. Då studerar du färre timmar per vecka och tar färre högskolepoäng. Det finns även föreläsningar på kvällar eller helger. Det underlättar för dig som vill kombinera studierna med arbete.

När är jag behörig?

För att komma in på en kurs eller utbildning krävs en gymnasieexamen som ger behörighet. Det finns två typer – grundläggande behörighet och särskild behörighet. För en del utbildningar räcker grundläggande behörighet, men många utbildningar kräver också särskild behörighet.

Tekniskt- naturvetenskapligt basår

Basår är till för dig som saknar särskild behörighet till en utbildning på högskolenivå. Det är en ettårig utbildning på gymnasial nivå som inte ger några högskolepoäng. Däremot kan det innebära att du får en garanterad plats på den utbildning du vill gå. Läs om Tekniskt-naturvetenskapligt basår.

Ett annat sätt att bli behörig

Även om du inte gått i gymnasieskolan kan du söka till universitet och högskola. Din kompetens kan bedömas som tillräcklig om den kan styrkas och kan komma från kurser eller från erfarenheter av arbetsliv, föreningsliv eller längre utlandsvistelser. Läs vad du kan göra om du saknar behörighet.

Anmälnings- och studieavgifter

Avgifter krävs för dig som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz. Om du söker uppehållstillstånd kan du läsa på universitetet i väntan på besked, men fram tills dess att du har fått uppehållstillstånd är du skyldig att betala avgifter. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter på studera.nu

Studie- och yrkesvägledning

På varje universitet och högskola finns studie- och yrkesvägledning. Dit kan du vända dig om du är intresserad av någon utbildning och de kan också ge dig allmän vägledning om studier på högskolenivå. På studera.nu finns information på olika språk om högskoleutbildning och studie- och yrkesvägledning.

Källa: Skolverket

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen