Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Arktisk utbildning

Arktiskt centrum vid Umeå Universitet samlar utbildning med arktisk relevans och det finns flera kurser att välja mellan.

Umeå Universitet har ett starkt och mångsidigt utbud av arktisk utbildning, oavsett om det är inbakat i program eller som fristående kurser.

Upplägg

Du kan läsa kurser på hel- och/eller halvfart, på distans, på grund- eller avancerad nivå. Beroende på hur du kombinerar dina arktiska kurser med andra kurser så kan de bidra till en kandidat-, magister-, eller masterexamen.

För många av det arktiska kurserna krävs att du har läst på universitet innan för att uppfylla behörighetskraven, men t.ex. kultur- och urfolkskurserna kräver endast grundläggande behörighet. Poängen anger hur långa kurserna är när det ges på helfart:

  • 7,5 hp betyder en fjärdedels termin
  • 15 hp betyder en halv termin
  • 30 hp betyder en hel termin

Exempel på studieplan

Under höstterminen 2021 kan du läsa kulturstudier på halvfart under hela termin och under första halvan kombinera det med naturens mångfald (antingen med inriktning mot geovetenskap eller biologi) och under andra halvan med jämförande urfolksstudier.

Med start den 30 augusti kan du läsa Samiska A, kulturstudier på halvtid (distans) tillsammans med Naturens mångfald, som ges med inrikting antingen geovetenskap eller biologi. Dessa två kurser ger tillsammans en studietakt på 100 % fram till 1 november.

När Naturens mångfald tar slut i mitten på terminen kan du kombinera kulturstudierna med Jämförande urfolksstudier på halvfar och hålla 100 % studietakt fram till terminsslut.

Kulturstudierna fortsätter därefter på 50 % och du kan således kombiner med andra kurser på halvfart under vårterminen.

Mer info om kursena i exemplet

Kontrollera att du uppfyller behörighetskraven till kurserna innan du söker. Mer information finns på respektive kurs hemsida.

Samiska A, Kulturstudier, 30 hp

30 augusti - 5 juni 2022
50% studietakt
Distans med 3 obligatoriska träffar

Naturens mångfald (geovetenskap), 7,5 hp
Naturens mångfald (biologi), 7,5 hp30 augusti - 1 november
50% studietakt
Umeå

Jämförande urfolksstudier I, 7,5 hp
2 november - 16 januari
50 % studietakt
Helt nätbaserad

Arktisk kurser - vid universitetet

Arktiska kurser - via utbyte

Via vårt samarbete med Arktiska universitetet (UArctic) finns utbytesprogrammet north2north där vi kan erbjuda kurser i de arktiska länderna.

Se i kurskatalogen för kurser som erbjuds runt om i Arktis.

Kontakta mig för mer information om arktisk utbildning

Anngelica Kristoferqvist
Projektassistent
E-post
E-post
Telefon
090-786 54 35