Konstnärligt Campus

Konstnärligt Campus vid Umeå universitet är hem till Designhögskolan, Arkitekthögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och Curiosum. Konstnärligt Campus ligger vid Umeälvens strand, bara ett stenkast från Umeå centrum.

I mer än 50 år har Umeå universitet genomsyrats av nyskapande, mångfald och öppenhet. Dessa egenskaper utmärker i hög grad Konstnärligt campus – en ung och inspirerande miljö där många av universitetets verksamheter inom det konstnärliga området samlas på ett och samma ställe.

Konstnärligt Campus placerar Umeå på världskartan som ett center för kreativitet

Lena Gustafsson, f.d. rektor på Umeå universitet

Campusområdet vid Umeälven invigdes 2012, och är idag ett etablerat nationellt och internationellt nav för nya, kreativa idéer och perspektiv inom arkitektur, konst, design, digitala experiment och avancerad teknik.

Inuti och emellan de vackra, arkitektoniska byggnaderna sjuder det av liv stora delar av dygnet, och här kan människor från hela världen och med olika kompetenser och bakgrunder träffas, inspirera varandra och samarbeta. Ur dessa spännande möten mellan forskare, lärare, studenter, konstnärer, designers, arkitekter, entreprenörer, digitala innovatörer och besökare uppstår uppfriskande och utmanande idéer – den sort som kan få oss att se på världen ur nya perspektiv och hitta ännu oprövade sätt att ta oss an dess utmaningar.

 

Arkitekthögskolan

På Arkitekthögskolan studerar cirka 250 studenter på kandidat- och masternivå. Utbildningen utmärker sig genom en internationell profil som bygger på en vetenskaplig, konstnärlig och professionell bas. Stort fokus läggs på att reflektera kring social och ekologisk hållbarhet, resursmedvetenhet och integrerad design. Skolan präglas också av dynamiken mellan det regionala läget i norra Sverige, och den internationella karaktären med lärare, gäster och studenter från hela världen.

Konsthögskolan

Umeå konsthögskola, som grundades 1987, erbjuder en kandidatutbildning och ett tvåårigt internationellt masterprogram i fri konst med fokus på konstnärlig praktik i en internationell miljö. Konsthögskolan gästas regelbundet av konstnärer, kuratorer och kulturpersonligheter från hela världen för att engagera studenterna i aktuella kreativa initiativ. Internationella samarbeten utgör en integrerad del av utbildningen.

Bildmuseet

Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för samtidskonst. I sju våningar av anslående arkitektur visas samtida internationell konst, fotografi, arkitektur, design och annan visuell kultur. Existentiella, politiska och filosofiska frågor är centrala i programmet. Bildmuseet samarbetar med konstnärer, museer och universitet över hela världen.

Curiosum

Curiosum är Umeå universitets science center för nyfikna, vetgiriga och kreativa i alla åldrar. Välkommen hit för att utforska, uppleva och upptäcka vetenskap och teknik på roliga sätt. Experimentera, spela spel, skapa specialeffekter inom film, utmana dina kompisar i en tävling om hållbarhet, res ut i rymden i domteatern och mycket annat.

Senast uppdaterad: 2022-04-25