Boende i Umeå

Någon nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, medan en tredje vill ha balkong och öppen spis. I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste vi hjälpas åt lite för att du ska hitta hem.

4 tips för att få bostad

Universitetet har ingen egen bostadsförmedling, men vi vill gärna tipsa dig om hur du kan göra för att hitta boende i Umeå.

1. Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden. Gärna året innan du tänker flytta. Det kostar ingenting, men är mycket värt.

Ja, jag ställer mig i bostadskö redan idag hos Bostaden

2. Leta privata hyresvärdar

Det finns förstås även privata hyresvärdar i Umeå som kan ha lediga bostäder. Vi på universitetet vet inte ifall några är bättre och andra mindre bra, men var aktiv och anmäl intresse för så många bostäder som möjligt.

Privata hyresvärdar på Umeå kommuns webb

3. Använd Facebook

Gå med i gruppen Umeå Studentbostad på Facebook och få nyheter, tips och bostadsannonser i Umeå. Kanske kan det vara en lösning att hyra ett rum i en privatbostad eller dela en lägenhet med några andra studenter?

4. Sök överallt...

Internet och sociala medier är ju en bra plats för att hitta saker. Skanna igenom allt du hittar om bostäder i Umeå — Blocket eller andra säljsajter är en bra utgångspunkt. Skriv en egen annons och berätta att du är på jakt efter ett hem. Publicera överallt där det går: nätet, anslagstavlor och tidningsannonser.

 

Tänk lite längre

Du måste inte bo i Umeå. Umeå universitet har campus i både Örnsköldsvik och i Skellefteå och där finns det förstås även studentbostäder. Är du bekväm med att pendla kan det vara lättare att hitta bostad i någon av våra fina grannkommuner. Då får du dessutom det bästa på köpet – både stads- och lantliv. Med tåget tar det 16 minuter till Hörnefors och drygt 20 minuter till Vännäs eller Nordmaling. Till Örnsköldsvik är restiden 55 minuter.

 

Senast uppdaterad: 2022-04-25