Studentorganisationer

Att vara med i en studentkår eller förening är ett av sätten du kan göra dina studier vid Umeå universitet mer givande och roligare! Studentkårer arbetar för att förbättra kvaliteten på din utbildning och skapa en rolig fritid, samtidigt som studentföreningar knyter samman människor med ett gemensamt intresse.

Ställverket är Designhögskolans studentavdelning inom Umeå Naturvetar- och teknologkår (NTK) vid Umeå universitet. Kåren består av de som har betalat sin NTK-studentmedlemsavgift och som läser inom någon av utbildningarna eller årskurserna vid Designhögskolan i Umeå.

Om Ställverket

Genom Ställverket väljs studentrepresentanter till Designhögskolans ledningsgrupper och andra strategiska arbetsgrupper. Elevrepresentanterna deltar i arbetsgrupperna för att hjälpa till att utveckla skolan, och för att bidra med elevernas perspektiv. Studentrepresentanterna representerar inte bara sig själva eller sin klass, utan alla studenter på UID. För att de ska kunna göra det bör alla UID-studenter aktivt hjälpa dem med input och frågor att ta upp vid de olika gruppmötena.

Ställverket arbetar för:

  1. Att förbättra och utveckla kvaliteten på utbildningarna och programmen.
  2. En social och trevlig studiemiljö för studenterna.
  3. Uppföljning av nationella/internationella frågor som är viktiga för elevernas utbildning.
  4. Marknadsföra medlemmarna och deras utbildningar.

Ställverket är religiöst neutralt och politiskt fritt.

Om Umeå Naturvetar- och Teknologkår (NTK)

NTK jobbar för att studenternas tid på universitetet ska bli så bra som möjligt, bland annat genom att ta hand om studentärenden, representera studenterna i olika grupper och råd på universitetet, ordna arbetsmarknadsevent och driva kårhus.

Vad kåren ska jobba med bestäms i kårens fullmäktige. I fullmäktige sitter medlemmar i kåren vilket innebär att det är medlemmarna som bestämmer vad kåren ska arbeta med. NTK's kontor hittar du på Johan Bures väg 11, Universumhuset.

Vanliga frågor om kåren

Vad gör en studentkår egentligen?

Studentkårerna arbetar med utbildningsbevakning, företräder dig som student och arbetar för att du ska får en bättre utbildning. Kåren jobbar även för att alla studenter ska ha en kvalitativ och rolig studietid.

Hur många studentkårer finns det på Umeå universitet?

Tre: Umeå naturvetar- och teknologkår, Umeå studentkår och Umeå medicinska studentkår.

Hur vet jag vilken studentkår jag tillhör?

Umeå naturvetar- och teknologkår är studentkåren för dig som läser till ingenjör, naturvetare, arkitekt eller är designstudent.
Umeå studentkår är studentkåren för dig som läser vid Humanistiska fakulteten eller Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Umeå medicinska studentkår är studentkåren för dig som studerar vid de medicinska och hälsovetenskapliga utbildningarna.

Varför är det bra att skaffa kårmedlemskap?

Ett medlemskap i kåren gynnar dig på flera olika sätt. Som kårmedlem får du tillgång till mängder av rabatter från exempelvis Mecenat och Studentkortet.

Du får:

  • rabatt på gymkort hos Iksu sport
  • hjälp med eventuella utbildningsfrågor
  • studenttidningen Vertex
  • inträde till Umeås studentpubar
  • biobiljetter till rabatterat pris
  • Plus många fler fördelar

Hur köper jag kårlegitimation?

Du kan köpa ditt kårmedlemskap av din kårförening vid terminsstart, via en av studentkårernas expeditioner eller deras hemsidor.

Hur engagerar jag mig i studentkåren?

Du kan alltid kontakta någon av studentkårerna och höra hur just du kan engagera dig. Inom studentkårerna kan man engagera sig både ideellt och som arvoderad.

Kan studentkåren hjälpa mig om det krisar ekonomiskt eller CSN strular?

Via flera av studentkårerna kan du söka akutlån. Kolla med din studentkår vad du kan få hjälp med.

  

Senast uppdaterad: 2022-04-25