Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.

Hållbar produktion av cement och bränd kalk: Termokemiska råvaruegenskaper

Doktorandprojekt inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Cement och bränd kalk används i en mängd olika industriella applikationer: stål- och papperstillverkning, glastillverkning, bostadsbyggande. Kalksten är det viktigaste råmaterialet vid produktion av kalk och cement. För att säkerställa hög kalk- och cementkvalitet krävs mer kunskap om kalkstenens termokemiska egenskaper.

Projektansvarig

Katarzyna Cwik
Doktorand

Projektöversikt

Projektperiod:

2020-03-15 2024-06-15

Finansiering

SMA Mineral AB, Cementa AB, Nordkalk AB, the Swedish Mineral Processing Research Association MinFo är externa finansiärer. Företagsforskarskolan vid Umeå universitet finansierar med 50 %.

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Forskningsområde

Energiteknik, Kemi

Projektbeskrivning

The project focuses on the thermochemical properties of raw materials limestone and dolomite for cement and quicklime production. During the calcination (heating) process in a kiln (industrial furnace), limestone (CaCo3) under high temperature decomposes into quicklime (CaO) and carbon dioxide (CO2).

The project aims to increase the quality of the final product and to reduce the environmental impact, throughout the investigation of the thermal behavior of limestone. The project involves developing and evaluating knowledge concerning currently used methods for the characterization of raw materials. The first stage of the project focuses on investigating the thermal decrepitation of limestone. The project is conducted within the Center for Sustainable Production of Cement and Quicklime.