Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

Karaktärisering av kalksten med synkrotronbaserad mikrotomografi

Forskningsprojekt Med djupare kunskaper om karbonatstenars kemiska och fysikaliska egenskaper ökar möjligheterna att använda råvarorna effektivare och därigenom minskar förluster och CO2- utsläpp under termisk omvandling.

Syftet med projektet är att utvärdera och visa möjligheterna att tillämpa synkrotronbaserad mikro-tomografi för att generera ny kunskap som stödjer processoptimerings- och utvecklingsbehov för kalk- och cementindustrier. Specifika kunskapsbehov innefattar morfologi, mikrostruktur och frakturer i prover från olika karbonatstenar, framför allt med sikte på porositet och förhållandet mellan finkornigt material och större kristaller.

Projektansvariga

Matias Eriksson
Första forskningsingenjör

Projektöversikt