Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 17 september 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Studievägledning

Är du osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Vill du diskutera med en studievägledare innan du tar ditt beslut? Hör av dig! Via Infocenter får du kontakt med en studievägledare som hjälper dig med dina frågor och annat stöd för att hitta rätt utbildning hos oss.

Film: Studievägledning - vad är det?
Studievägledning - vad är det?

En studievägledare hjälper dig med

  • frågor om högskolestudier i allmänhet och funderingar kring utbildningar vid Umeå universitet
  • hur du gör för att komma in på en utbildning (behörighet, urval, anmälan, antgning)
  • personlig vägledning för att du ska kunna studie- och karriärplanera så bra som möjligt
  • värdering av din utländska gymnasieutbildning eller motsvarande 

Har du specifika frågor om en kurs eller ett program kan du skicka ett meddelande med kontaktformuläret som finns på just den utbildningens sida.

Telefontider och digital drop-in i Zoom

Studievägledarna besvarar för tillfället dina funderingar via telefon eller digital drop-in i Zoom. Där får du ett kortare samtal för att reda ut dina omedelbara frågor. Våra tider hittar du nedan.

När du ansluter till drop-in placeras du i kö och vi hjälper dig så snart vi kan. Om du möts av meddelandet ”The meeting has been locked by host” när du ska ansluta så betyder det att kön är för lång. Vi ber dig då återkomma till nästa drop-in-tid eller ringa oss på våra telefontider.

Utökade tider inför sista anmälningsdag 15 oktober

Telefontider

Fredag 2/10 kl. 13.00-14.00

Måndag-fredag 6/10-16/10 kl. 10.00-11.00 och 13.00-14.00

Ring oss på 090-786 72 70

Drop-in i Zoom

Måndag-fredag 28/9-16/10 kl. 14.00-15.00

Anslut till drop-in

Ordinarie tider

Telefontider

Måndag-torsdag klockan 13.00-14.00

Ring oss på 090-786 72 70

Drop-in i Zoom

Tisdagar och torsdagar 14.00-15.00

Anslut till drop-in

Stängt måndag 5/10

Obs! Stängt alla helger och klämdagar

Boka tid för video- eller telefonsamtal

Du kan också boka en tid för vägledningssamtal via kontaktformuläret. Beskriv gärna vilka funderingar om studier du har och om du föredrar att få ditt vägledningssamtal via videosamtal i Zoom eller via telefon. Ange där också både ditt telefonnummer och mejladress.

Vanliga frågor om studier

Är jag behörig?

För att vara behörig till ett program eller kurs behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och eventuell särskild behörighet. Du kan läsa mer om det på sidan Behörighet.

Hur räknas mitt meritvärde ut?

Ditt meritvärde används för att du ska kunna konkurrera om en plats på utbildningen du vill gå.

Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning. Gå till sidan "Dina betyg" på antagning.se. På sidorna för den typ av utbildning du genomgått hittar du information om behörighet, meritpoäng och hur betygen räknas ut.

Tänk på att om du saknar fullständigt betyg från gymnasial eller folkhögskoleutbildning och ansöker om att bli behörig genom reell kompetens så får du inget meritvärde. Du kan behöva göra högskoleprovet för att ha chans att få en plats. Läs mer om reell kompetens här.

Hur ansöker jag?

På vår hemsida hittar du alla kurser och program. Sök fram det program eller den kurs som du vill ansöka till. Klicka på Anmälan och behörighet och välj Anmälan-knappen som tar dig vidare till antagning.se och du kan fullfölja din anmälan.

Vilken poäng krävdes för att bli antagen till ett program eller kurs?

Det finns mer information om antagningsstatistik på vår webb.

Du hittar uppgifter om poäng i respektive urvalsgrupp för sist kallade reserv i andra urvalet genom att söka på den utbildning du vill veta antagningspoäng för via UHR:s sökfunktion.

UHR:s antagningsstatistik

Vill du se antagningsstatistik för en viss utbildning över flera terminer, hittar du det på Hitta och jämför utbildning på studera.nu

Vad gäller angående högskoleprovet i coronatider?

För aktuell information kan du läsa mer här.

Hur prioriterar jag mina utbildningar i ansökan?

Ansökan görs via antagning.se. Du kan söka högst 12 anmälningsalternativ till höst- och vårtermin och tacka ja till högst 45 högskolepoäng som du är antagen till (om du inte ansökt om parallelläsning). För sommarkurser kan du söka högst 6 alternativ och tacka ja till högst 23 poäng.

En utbildning som går på helfart är 30 högskolepoäng per termin. Du kan alltså tacka ja till ett utbildningsprogram på helfart samt en fristående kurs på 15 högskolepoäng. Om utbildningen sträcker sig över flera terminer räknas endast den del som avser kommande termin. Det betyder att om du till exempel blir antagen på ett program som ges på heltid och som du prioriterat som nr 2 så kommer alla alternativ från nr 3 och framåt som är större än 15 högskolepoäng att strykas.

Du kommer även få möjlighet att stå i kvar på reservlistan för alternativ nr 1 även om du tackar ja till alternativ 2.

När kommer antagningsbeskedet?

I början av juli kommer första antagningsbeskedet inför hösten. Kom ihåg att tacka ja för att behålla din plats.

På antagning.se ser du vilka datum som gäller för antagningsbesked.

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Alla som gjort en anmälan kommer att få ett antagningsbesked.

Du som anmält dig på Antagning.se får en notifiering, vanligtvis via mejl eller sms, om att du har fått ditt antagningsbesked och att det finns att läsa genom att logga in på Antagning.se

När du är inloggad på Antagning.se ser du om du blivit antagen eller fått en reservplats. Du måste tacka ja till din plats som antagen eller reserv för att behålla den.

Har du istället gjort din anmälan på papper och skickat in den med post så skickas antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

På antagning.se hittar du information om hur du ska svara på ditt antagningsbesked.

Du hittar också information om bland annat poänggränser, reservantagning, sen anmälan och rätten att överklaga.

När startar en termin, kurs eller ett program?

Information om när en kurs eller ett program startar hittar du i på webben där kursen/programmet beskrivs. Du kan även se när terminerna startar på sidan Viktiga datum.

Kan jag byta utbildningsort?

Ja, du kan ansöka till senare del av program på ett liknande program på annan ort. För att ta reda på mer, till exempel vilken termin som är aktuell att söka till, kontaktar du studievägledare för det aktuella programmet på det universitet/den högskolan som du vill söka till.

Har programmen olika upplägg och innehåll kan din utbildning i vissa fall bli längre än om du läser hela utbildningen på samma universitet/högskola.

Hjälp oss bli bättre!

Har du haft kontakt med studievägledningen via telefon eller Zoom/Skype?
Svara på några korta frågor om samtalet så hjälper du oss att bli bättre. Tack för din medverkan!

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till vår personal på Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den som det berör. OBS! Kontrollera din skräppost, så att du säkert får vårt svar. Vi har upptäckt att våra svar ibland fastnar i skräppostfiltret.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)