"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Ämneslärare som profession (UK)

Välkommen till Ämneslärarprogrammet och den första kursen som heter "Ämneslärare som profession".  Innan du kan börja studera måste du göra några saker före själva kursstarten. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student.

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    För att påbörja dina studier ska du registrera dig på den första kursen som heter ”Ämneslärare som profession".

    Registreringen är öppen från 2021-08-23 till och med 2021-08-31. Om du inte har registrerat dig senast den 31 augusti,  förlorar du din plats kursen och programmet.

    Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period, måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering. Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

    Alla frågor om registrering kan du maila in till administration@pedag.umu.se så hjälper vi dig.

    För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se instruktioner längre ner på denna sida.

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Måndag 30 augusti 2021

    Tid: 13.00

    Fäll ihop

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Efter programintroduktionen börjar du på din första kurs på programmet. Kursen heter "Ämneslärare som profession". Gunilla Näsström, Pedagogiska institutionen, är kursansvarig för denna kurs. Kursintroduktionen är planerad till eftermiddagen den 30 augusti och du är hjärtligt välkommen!

    På grund av Covid-19 kommer undervisningen att delvis genomföras digitalt, delvis live på Campus. Kursintroduktionen på ca 45 minuter kommer att genomföras på Campus i grupper om ca 50 studenter och då efter efternamn. Det kommer att finnas en möjlighet att ta del av kursintroduktionen digitalt genom en inspelad introduktion. Förhoppningen är att vi kan ha så mycket campusbaserad undervisning som möjligt under kursen, men var beredd på att delar av kursen kommer att genomföras digitalt. Dock kommer vi att erbjuda en grupp som genomför alla sina gruppaktiviteter digitalt. Av den anledningen kan ändringar ske ganska sent i schemat, mest vad gäller om undervisningstillfällen genomförs på campus eller digitalt. Håll dig uppdaterad på schemat och Canvas så hittar du aktuell information där veckan innan kursstart (24 aug). Här finns en länk till aktuellt schema.

    Kursen ges i Canvas.

    Litteratur innan kursstart:

    Kursen Ämneslärare som Profession börjar i ett högt tempo och därför är det bra att redan nu skaffa följande böcker och artiklar:

    Aspelin, Jonas (2018). Lärares relationskompetens: Vad är det? Hur kan det utvecklas?. Liber.

    Thornberg, Robert (2013 eller 2020). Det sociala livet i skolan: socialpsykologi för lärare.  Liber. 

    Lundgren, Ulf P., Säljö, Roger & Liberg, Caroline (2014, 2017 eller 2020).  Lärande, skola, bildning : grundbok för lärare. Natur & Kultur.

    Lindqvist, Per (2015). Ödmjuk orubblighet: En avgörande (och rimlig) kvalitet i lärares yrkeskunnande. Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik 1(1), 61–74. http://noad.ub.gu.se/index.php/noad/article/viewFile/16/8

    Englund, Tomas & Dyrdal Solbrekke, Tone (2015). Om innebörder i lärarprofessionalism. Pedagogisk forskning i Sverige 20 (3–4), 168-194. (googla på titeln så hittar du artikeln).

    OBSERVERA:

    Redan någon av första dagarna på kursen har vi ett seminarium baserat på kapitel 2 i Thornbergs bok, så se till att du redan har skaffat boken innan kursstart.

    Varmt välkommen till studierna!

    Gunilla Näsström,
    Kursansvarig lärare

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)