"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Arkitektur och staden - för en annan framtid

Välkommen till kursen "Arkitektur och staden - för en annan framtid" vid Arkitekthögskolan, Umeå universitet. Jag heter James Brown och är kursansvarig lärare. På den här sidan hittar du viktig information som kommer att vara användbar, så läs igenom den noggrant. Om du har några frågor kan du använda kontaktformuläret nedan. Vi önskar dig varmt välkommen och hoppas att du kommer att trivas med din studietid här i Umeå.

Så här börjar du

  • 1. Andra antagningsbeskedet

    Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

    Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

    Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

    Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • 2. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kurserna. På det här programmet ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra mellan 21 augusti och 28 augusti. Om du inte har registrerat dig senast den 28 augusti riskerar du att förlora din plats på kursen.

    Obs! För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. 

    1. Jag vill aktivera mitt Umu-id
    2. Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig

    Om du har problem med att skapa ditt Umu-ID eller har glömt dina inloggningsuppgifter måste du kontakta IT-supporten så snart som möjligt.

    IT-support och hjälp

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Måndag 28 augusti, 2023

    Tid: Någon gång under dagen

    Plats: Canvas

    Kursstart
    Kursmaterial publiceras på Canvas måndagen den 28 augusti. Alla studenter bör då bekanta sig med materialet och schemat och skriva en kort introduktion om sig själva. Den första livesessionen med alla studenter kommer att äga rum online kl 13.00-16.00 fredag 1 september.

    Fredag den 1 sep mellan kl 13-15 sker en introduktionsträff via Zoom (ett digitalt verktyg för onlineundervisning). Det är viktigt att delta vid denna träff, se zoom-länk nedan. Mer information inför träffen finner du i Canvas.

    Zoomlänk till introduktionsträffen

    Zoom för studenter - en guide

    Kan du inte närvara?
    Om du inte kan närvara vid introduktionsträffen den 1 september, vänligen meddela oss genom att skicka ett e-postmeddelande till info@arch.umu.se

    Lärplattform Canvas
    Kursen har inga obligatoriska träffar på campus, du hittar allt du behöver gällande kursen i lärplattformen Canvas. Du kan också interagera med din lärare och andra klasskamrater där.

    Kurssidan i Canvas publiceras några dagar innan kursstart. Observera att du måste aktivera ditt umu-ID innan du kan logga in på Canvas.

    Jag vill logga in i Canvas

    Schema
    Ett schema för terminens första veckor är tillgängligt på studentwebben en månad innan kursstart.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Denna kurs ges helt online. Ingen närvaro i Umeå krävs.

    Denna kurs ger intresserade studenter en chans att prova på en del av den forskningsinformerade undervisningen som äger rum vid Arkitekthögskolan i Umeå (UMA).

    Du kommer att få chansen att prova på det breda utbudet av intellektuella och metodologiska synsätt som ligger till grund för vårt femåriga program.

    Veckoföreläsningar, seminarier eller workshops kommer att äga rum på fredagseftermiddagar på Zoom. Föreläsningar kommer normalt att spelas in för att kunna ses senare, men närvaro 13.00-16.00 på fredagar krävs i allmänhet.

    Genom dessa sessioner kommer exemplariska byggnader, miljöer och arkitektoniska idéer att kritiskt granskas. Kursen syftar till att inspirera dig att förstå sambandet mellan den byggda miljöns form och de sociala relationer som aktiverar den. Arkitekturens begrepp och materialitet kommer att undersökas som grundläggande komponenter i samhället.

    Under sessionerna kommer du att bli inbjuden att delta via mindre gruppaktiviteter och diskussioner eller individuella bidrag.

    I slutet av kursen kommer du att bedömas genom en individuell inlämningsuppgift.

    Fäll ihop
  • Om Arkitekthögskolan

    Så trevligt att du har bestämt dig för att studera vid Arkitekthögskolan (UMA) här i Umeå. Vi hoppas att du kommer att upptäcka att du har gjort rätt val för att skaffa dig kompetens för ditt framtida liv. Vi hoppas också att du kommer att trivas med din tid och studier här på Umeå universitet!

    Arkitekthögskolan vid Umeå universitet utmärker sig genom att ha en internationell profil och bygga på en vetenskaplig, konstnärlig och professionell bas. Här läggs mycket fokus på att reflektera kring social och ekologisk hållbarhet, resursmedvetenhet och integrerad design. Skolan präglas också av dynamiken mellan det lokala och regionala läget i norra Sverige, och den internationella karaktären med lärare, gäster och studenter från hela världen.

    Vårt mål är att utbilda framtida arkitekter som kan arbeta för social förändring, mot ett hållbart samhälle, utifrån ett etiskt förhållningssätt till yrket. Vi vill utbilda arkitekter som i sitt yrke präglas av ett socialt ansvar gentemot den värld de verkar i.

    Arkitekthögskolan i Umeå grundades 2009 och har idag cirka 250 studenter på grund- och avancerad nivå. Vi är en del av Konstnärligt campus, en kreativ miljö för forskning, utbildning och evenemang inom arkitektur, konst och design.

    Fäll ihop
  • Kontakta oss

    Har du frågor kring kursens innehåll, vänligen kontakta kursansvarig lärare James Brown.

    Har du studieadministrativa frågor (exempelvis om din antagning eller självregistrering), kontakta då vår studieadministration på info@arch.umu.se.

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)