"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Farmakologi för farmaceuter

Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår programkurs Farmakologi för farmaceuter vid Umeå universitet, HT-2023. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Olov Nilsson. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • 3. Registrera dig på kursen

    Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Du registrerar dig via Ladok för studenter: https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/

    Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här:
    https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/

    Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post. För att kunna registrera dig på kursen måste ditt Umu-id vara aktiverat:
    https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/ 

    Genom att registrera dig vid kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

    Antagen med villkor
    Om du är antagen med villkor måste du senast vid kursstart kunna visa upp att du är behörig.

    Fäll ihop
  • 4. Börja kursen

    2023-08-28

    Tid: 2023-08-28

    Plats: Kontakta kursanvarig

    Kursansvarig Olov Nilsson, olov.nilsson@umu.se

    Fäll ihop

Om kursen

  • Information om kursen

    Välkommen till kursen Farmakologi för farmaceuter 15 hp (FA017)!

    Denna kurs kommer att ge dig grundläggande kunskaper om principerna för hur ett läkemedel kan utöva sin effekt och för hur läkemedel tas om hand av kroppen. Utöver detta så kommer du att inhämta kunskap om läkemedels effekter vid en rad olika sjukdomstillstånd kopplat till olika organsystem. Kursen ges i 100% studietakt och materialet ni behöver kommer ni att finna i på kurssajten i Canvas.

     

    Kursboken, Rang & Dale´s Pharmacology 9:e upplagan , kommer du att använda dig mycket av.

    Kursen är indelad i sju olika temata där det till varje tema hör en målbeskrivning. Målbeskrivningen tar i punktform upp vad det är ni skall kunna efter kursens avslutande och är ditt huvudsakliga vägledande dokument i kursen. I målbeskrivningen så hänvisas det också till var du kan hitta information relaterad till respektive målbeskrivningspunkt i form av sidhänvsiningar, föreläsningar och andra källor. Seminarier i form av genomgångar av olika typer av case samt fördjupningsarbeten kommer också att vara ett återkommande tema under kursen.

     

    När du läst denna kurs kommer du ha en solid grund inom allmän farmakologi och en mycket god allmänbildning inom läkemedelsanvändningen vid olika sjukdomstillstånd.

     

    Återigen, varmt välkommen till kursen, och god lycka!

    /Olov Nilsson, kursansvarig

    Olov Nilsson, kursansvarig
    E-post: olov.nilsson@umu.se
    Tel:+46 90 7867485

     

     

    Fäll ihop
  • Tentamen

    Tentamenanmälan görs via blankett i Forms. Länk finns tillgänglig vid kursstart i dokumentet Tentamen- och kursöversikt på farmacisajten i Canvas.

    Ordinarietentamen 2023-10-30, kl.8-12

    Första omtentamen 2023-12-04, kl.8-12

    Andra omtentamen 2024-01-08, kl.8-12

    Det finns möjlighet att skriva tentamen vid Umeå universitet eller på ett antal utvalda lärcentra som vi har avtal med. Det går även bra att skriva på andra universitet/högskolor.

    En lista med godkända skrivplatser kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart.

    Anmälan till tentamen sker via en onlineblankett som kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart. I blanketten anger ni tentamensstället samt namnet på den kontaktperson som ansvarar för tentamen. Anmälan skickas in till studieadministratören senast 10 dagar innan tentamen.

     

     

    Fäll ihop
  • Tröskelkrav

    Denna kurs är en av sex kurser som måste vara avklarad för att uppfylla tröskelkraven inför termin 4/tillräde till kursen Farmakoterapi.

    Se tröskelkraven på Farmacisajten under moduler.

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Se på digitala studiestartsföreläsningar

    Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans

    Här ser du datum och tid för varje föreläsning

     

    Fäll ihop
  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

    Fäll ihop
  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)