"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i augusti!

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 23 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 31 augusti.

    För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

    Under fliken ”Registrering” på webbplatsen https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/ finns mer information som beskriver hur registreringen går till.

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Måndag 30 augusti 2021

    Tid: 10.15

    Plats: Zoom

    Se mer information om hur du förbereder dig inför kursstart nedan.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Kursstart: Kursen inleds måndagen den 30 augusti kl. 10.15 då en kursintroduktion kommer att hållas i Zoom och kl. 13-15 kommer en föreläsning i allmän rättslära att hållas i Zoom.

    Undervisningen kommer att ske digitalt under september och målsättningen är därefter att all undervisning (seminarier, övningar och handledning) ska äga rum på campus men beroende på omständigheterna kan vi komma att behöva hålla vissa undervisningsmoment på distans via Zoom. Information om detta kommer i sådana fall att framgå av schemat och anslås på kurssidan i Canvas.

    Till det första övningstillfället bör du ha skaffat en lagbok (se nedan) samt kursboken Svensk Juridik av Mats Persson, Magdalena Giertz, Åsa Hellstadius, Mattias Nilsson, Jane Reichel, Erik Sjödin, Jack Ågren, Karin Åhman, Norstedts Juridik, 2020 (upplaga 2).

    Fäll ihop
  • Undervisning

    Undervisningens upplägg: Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, handledningsseminarier samt övningar. För seminarierna gäller obligatorisk närvaro (enligt närmare anvisningar som meddelas vid kursstarten). Undervisningens innehåll framgår i stora drag av schemat och kursplanen. På kursen tillämpas ett problembaserat lärande. Syftet med det problembaserade lärandet är att ni ska träna på att använda er av den juridiska metoden för att lösa juridiska problem. För att syftet med undervisningen ska kunna uppnås är det viktigt att ni arbetar aktivt i mindre basgrupper (grupper på 4-6 studenter). Under kursens gång kommer ni att inför varje seminarietillfälle tilldelas uppgifter som ni förväntas förbereda och jobba aktivt med i basgrupperna.

    Seminarierna: Under seminarierna redovisas och diskuteras seminarieuppgifterna basgruppsvis. Detta kräver att studenterna har arbetat med frågorna tillsammans i basgrupperna innan seminarierna. Basgruppsindelningen sker strax efter kursstart.

    OBS! Alla seminarier förutsätter att studenterna är väl förberedda och aktivt deltar i diskussioner och förberedande basgruppsarbete.

    Examination: En skriftlig tentamen avslutar kursen, se kursplanen.

    Kurslitteratur: 

    Svensk Juridik av Mats Persson, Magdalena Giertz, Åsa Hellstadius, Mattias Nilsson, Jane Reichel, Erik Sjödin, Jack Ågren, Karin Åhman, Norstedts Juridik, 2020 (upplaga 2).

    Lagbok är helt nödvändig och behövs redan vid kursstart eftersom vi bl.a. inleder kursen med lagboksövningar. På den här kursen spelar det ingen roll vilken sorts lagbok du använder (blå, svart eller grön etc. – de finns i olika varianter och prisklasser). Lagboken bör dock vara så ny som möjligt. OBS! Det är studentens eget ansvar att hålla sig med gällande lagtext. Begagnade lagböcker säljs för 500 kr/st. på studentexpeditionen.

     

    Fäll ihop
  • Information om hur du kommer igång med Zoom

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Se på digitala studiestartsföreläsningar

    Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans

    Läs mer om varje föreläsning via länken.

     

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)