"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs 15 hp som ges på distans. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen!

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistrering tillåts från och med den 23 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 31 augusti.

    För att du ska kunna registrera dig på kursen och använda kursplattformen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

    Kursstart äger rum den 30 augusti 2021 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen och göra en lagboks- och en nätresursövning. Ungefär två veckor därefter är det dags för inlämning av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

    På webbplatsen www.student.umu.se/registrering finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

    Varmt välkommen till kursen och lycka till med studierna!
    /Eva Kjellin och Vanessa Vincentie

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    2021-08-30

    Tid: -

    Plats: Lärplattformen Canvas

    Schemat som finns rör insändningstiderna för seminarieuppgifterna och tentamen.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Praktisk information och undervisning - kursens upplägg

    Välkommen till den nätbaserade versionen av juridisk översiktskurs!

    Kursen är allmänbildande och berör många vardagsnära frågor och problem från livets olika skeden. Detaljerad och viktig information om kursens upplägg och innehåll, obligatorier och redovisningar, finns i studiehandledningen som skickas ut i samband med antagningen. Läs därför noga igenom den bifogade studiehandledningen innan du påbörjar dina studier. Den ger svar på de flesta frågor du kan ha med anledning av denna kurs.

    Kursstart:
    Kursstart äger rum den 30 augusti 2021 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen och göra dels en lagboksövning och dels en övning i databasen JUNO. Ungefär två veckor därefter är det dags för inlämning av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

    Observera att du själv ska registrera dig på kursen via webben om det är första gången du läser kursen! Webbregistrering tillåts från och med den 23/8 och funktionen kommer att vara öppen till och med den 31/8. Läs mer om hur du gör nedan under rubriken: "Antagning och registrering". De som har läst kursen tidigare ska dock inte registrera sig själva via webben utan ska i stället kontakta kursadministratören, se kontaktuppgifter nedan. Först när din registrering är genomförd kommer du att få tillgång till kurshemsidan i Canvas. För att du ska gå kursen är det alltså mycket viktigt att du registrerar dig under den ovan angivna perioden och senast den 1/9 annars förlorar du din plats. Notera också att om du har registrerat dig men inte lämnar in den första inlämningsuppgiften och inte har kontaktat oss, betraktar vi det som att du inte vill gå kursen längre och du avregistreras.

    Kursens upplägg:
    Eftersom det här är en helt nätbaserad distanskurs förekommer ingen undervisning i lektionssal. All undervisning inklusive tentamen sker via kursplattformen Canvas. Vi arbetar med en pedagogisk modell, problembaserat lärande (PBL). Det innebär att du under kursen lär dig att söka lösningar på olika juridiska problem. Följande moment hjälper dig att nå kursmålen som finns i kursplanen:

    • Litteraturstudier
    • Möjlighet till handledning
    • Inlämning av individuella seminarier
    • Quiz (tidigare kallat krysstest)
     

    Till stöd för ditt lärande finns det inspelade föreläsningar i de olika rättsområdena.

    Antagning och registrering:
    För att du ska kunna registrera dig på kursen och använda kursplattformen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen.

    Umeå universitet skickar ut en tillfällig identitet till din folkbokföringsadress. Med hjälp av denna kan du genom att följa instruktionerna aktivera ditt användarkonto. Information för aktivering av Umu-id finns på www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/.

    På webbplatsen www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/ finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

    Kurslitteratur:

    Kursbok 

    Persson, Mats m.fl. Svensk Juridik, Norstedts Juridik AB, 2020 (upplaga 2).

    Aktuell lagtext

    Valfri lagtextsamling (lagbok), t.ex. Sveriges Rikes Lag, Norstedts Juridik AB (den blå lagboken), Sveriges Lag, Studentlitteratur (den svarta lagboken), Svensk Lag, Iustus (den gröna lagboken).

    Som ett alternativ till en fysisk lagtextsamling kan den juridiska databasen JUNO användas. Som student inskriven vid Umeå universitet har man tillgång till den via universitetsbiblioteket www.umu.se/bibliotek/

    Studiehandledning:

    Fäll ihop
  • Kontaktinformation

    Alla frågor som rör kursen hänvisas till: natjok@jus.umu.se 

    Kursansvarig lärare: Eva Kjellin, tel. 090-786 75 09, eva.kjellin@umu.se

    Övriga lärare: Anna Wärme, anna.warme@umu.se och Åsa Yttergren, asa.yttergren@umu.se

    Kursadministratör: Vanessa Vincentie, tel.090-786 50 86, vanessa.vincentie@umu.se  

    Kursamanuens: Lukas Todtenhaupt, natjok@jus.umu.se 

    Frågor om antagning hänvisas till: studievägledare Stefan Lidberg,
    stefan.lidberg@umu.se 

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)