Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller

Välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, 15 hp, som ges vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Denna kurs utgör andra delen av magister- eller masterprogrammet i arbetsterapi men kan också läsas som fristående kurs. Med det här brevet vill vi hälsa dig välkommen till kursen och ge dig en del information.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  För att vi ska kunna registrerar dig på kursen så måste du logga in på kursens lärplattform med din Umu-id. Kurssajten i Cambro öppnas under vecka 2, 2021. Du kommer då att få ett meddelande och en länk till aktuell kurssajt.

  Om du inte vill behålla din plats på kursern efter urval 2 ska du gå in på Antagning.se och tacka nej till kursen för att platsen ska kunna erbjudas till dem som står på reservlistan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Kursstart 18 januari i lärplattformen Cambro

  Tid: 1:a kursträff 25 jan kl. 08.30

  Kursspecifik information

  På grund av spridningen av Covid-19 följer vi Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vilket innebär att denna kurs är helt nätbaserad. Vi använder det digitala verktyget Zoom och du kommer att få en aktuell länk till denna under vecka 2.

  Vårterminen börjar den 18 januari och ni kommer då att få en uppgift för att förbereda er inför det inledande kurstillfället 25 januari. Mer information omkring detta kommer att skickas ut i januari.

  Eftersom kursen denna gång är helt nätbaserad, kommer allt arbete att göras därifrån du själv väljer att vistas. Den digitala undervisningen inleds måndagen den 25 januari kl. 08.30 - 16.30 och pågår till och med onsdag 27 januari (se bifogat schema). Observera att samtliga dessa tre dagar är obligatoriska. Fokus kommer att ligga på OTIPM, Enabling Occupation och MOHO. Kursmaterialet kommer att finnas tillgängligt på lärplattformen Cambro. Kursen innebär halvtidsstudier.

  Kursansvarig är Ulla Nygren, universitetslektor i arbetsterapi och studierektor. Er lärare under den första kursveckan heter Almut Spaeth. Hon kommer från Hamburg och kommer att föreläsa på engelska men hon kan både läsa och förstå svenska vilket innebär att diskussioner kan föras på svenska, engelska eller svengelska. Den lärare som kommer att medverka i kursen när det gäller era uppgifter är Anneli Nyman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet. Examinator för kursen är Ulla Nygren.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  All undervisning och kontakt sker under terminen via Cambro/Zoom/Skype och via e-post. Kursen innefattar ett antal kursuppgifter som utgör en viktig del av kursen och ni kommer att jobba med dessa under våren. Ni kommer att få en introduktion till dessa uppgifter och datum för inlämning av Anneli Nyman och det sker under någon av de tre inledande dagarna.

  Schedule for the course “Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller”, VT21

  The introductory course days will be held online. You will receive access information prior to the start of the course. The schedule below is a preliminary schedule only and might be changed if needed. Starting- and finishing times, however, will not be changed so you can planarrange for your travels and other appointments.

  Monday, January 25 th 2021:
  8:30-12:00 and 13:00-16:30
  Introduction to the module and to the course assignments.
  Introduction and overview of the three chosen OT models: OTIPM, Enabling Occupation II and MOHO. Methods used will be lectures, group work and discussion.

  Tuesday, January 26th 2021:
  8:30-12.00 and 13.00-16:30

  Introduction to the topic “culture”
  Group work on how the chosen OT models address culture,
  including presentation and discussion

  Wednesday, January 27th, 2021:
  8:30-12:00 and 13:00-16:30

  Lecture on culture in occupational therapy and the KAWA model as an example of a non-western OT model
  Introduction to reading scientific articles Critical review of an article
  Journal Club
  Open questions and evaluation of course days

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  För att kunna genomföra kursuppgifterna är det viktigt att du har tillgång till följande böcker:

  1. Fisher, A.G., & Marterella, A. (2019). Powerful Practice. Center for Innovative OT Solutions (CIOTS). (Beställ från: http://amps.se/otipm/)

  2. Taylor, Renée R. (2017). Kielhofner's model of Human Occupation: Theory and application. 5th ed. Philadelphia; Wolters Kluwer.

  3. Townsend, E. A., & Polatajko, H. J. (2013). Enabling occupation II: Advancing an occupational therapy vision for health, well-being, & justice through occupation. Ottawa, Canadian Association of Occupational Therapists (Beställ från: http://www.caot.ca/default.asp?pageid=1439)

  Enabling Occupation II kan endast beställas direkt från Yrkesförbundet i Kanada: CAOT, enligt länk ovan. Tyvärr brukar det ta lite tid att få den levererad, så det är viktigt att du beställer boken så fort som möjligt.
  OTIPM (Powerful Practice) kan du beställa via AMPS svenska hemsida enligt länk ovan och den får du snabbare, men beställ även denna i god tid.

  Litteraturen är i denna kurs mycket viktig och det är inte möjligt att genomföra kursen utan den. Då det finns flera versioner av dessa böcker vill vi göra dig observant på att kontrollera utgivningsår så det stämmer överens med listan ovan.
  Som student vid Umeå universitet har du tillgång till en mängd litteratur och olika databaser via universitetsbiblioteket och medicinska biblioteket. Gå in via http://www.ub.umu.se/
  http://www.ub.umu.se/om/bibliotek-avdelningar/medicinska

  Om du behöver guidning inför din sökning gå till fliken "Sökhjälp och guider". Där presenteras många olika vägar att söka litteratur. Logga in via din Umu-id.
  Återigen, hjärtligt välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, vid Umeå universitet!

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Om du inte får tag på någon av oss lärare så kan vår administratör Christina Lindberg vidarebefordra ditt samtal eller ta emot meddelanden.

  Välkommen till kursen!

  Ulla Nygren, ulla.nygren@umu.se tel. 090-786 9102
  Anneli Nyman anneli.nyman@ltu.se 
  Almut Spaeth, almut.spath@umu.se
  Christina Lindberg, christina.lindberg@umu.se tel. 090-786 9893

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)