"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller

Välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, 15 hp, som ges vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Denna kurs utgör andra delen av magister- eller masterprogrammet i arbetsterapi men kan också läsas som fristående kurs. Med det här brevet vill vi hälsa dig välkommen till kursen och ge dig en del information inför vårterminen 2022.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  För att vi ska kunna registrerar dig på kursen så måste du logga in på kursens lärplattform med din Umu-id. Kurssajten i Canvas öppnas under vecka 2, 2022. Du kommer då att få ett meddelande och en länk till aktuell kurssajt.

  Om du inte vill behålla din plats på kursern efter urval 2 ska du gå in på Antagning.se och tacka nej till kursen för att platsen ska kunna erbjudas till dem som står på reservlistan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Kursstart 17 januari i lärplattformen Canvas

  Tid: 1:a kursträff 24 jan kl. 08.30

  Plats: Zoom

  Kursspecifik information

  Kursen är helt nätbaserad och genomförs således på distans. Vi använder det digitala verktyget Zoom och du kommer att få en aktuell länk till denna under vecka 2.

  Vårterminen börjar den 17 januari och ni kommer då att få en uppgift för att förbereda er inför det inledande kurstillfället 24 januari. Mer information omkring detta kommer att skickas ut i januari.

  Eftersom kursen är helt nätbaserad, kommer allt arbete att göras därifrån du själv väljer att vistas. Den digitala undervisningen inleds måndagen den 24 januari kl. 08.30 - 16.30 och pågår till och med onsdag 26 januari, se schema längre ner i dokumentet. Observera att samtliga dessa tre dagar är obligatoriska. Fokus kommer att ligga på OTIPM, Enabling Occupation och MOHO. Kursmaterialet kommer att finnas tillgängligt på lärplattformen Canvas. Kursen innebär halvtidsstudier.

  Kursansvarig är Ulla Nygren, universitetslektor i arbetsterapi och studierektor. Er lärare under den första kursveckan heter Almut Spaeth. Hon kommer från Hamburg och kommer att föreläsa på engelska men hon kan både läsa och förstå svenska vilket innebär att diskussioner kan föras på svenska, engelska eller svengelska. Den lärare som kommer att medverka i kursen när det gäller era uppgifter är Anneli Nyman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet. Examinator för kursen är Ulla Nygren.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  All undervisning och kontakt sker under terminen via Canvas, Zoom och via e-post. Kursen innefattar ett antal kursuppgifter som utgör en viktig del av kursen och ni kommer att jobba med dessa under våren. Ni kommer att få en introduktion till dessa uppgifter och datum för inlämning av Anneli Nyman och det sker under någon av de tre inledande dagarna.

  Schedule for the course “Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller”, VT22

  The introductory course days will be held online. You will receive access information prior to the start of the course. The schedule below is a preliminary schedule only and might be changed if needed. Starting- and finishing times, however, will not be changed to allow you to plan other appointments.

  Monday, January 24th 2022:
  8:30-12:00 and 13:00-16:30
  Introduction to the module and to the course assignments.
  Introduction and overview of the three chosen OT models: OTIPM, Enabling Occupation II and MOHO. Methods used will be lectures, group work and discussion.

  Tuesday, January 25th 2022:
  8:30-12.00 and 13.00-16:30

  Introduction to the topic “culture”
  Group work on how the chosen OT models address culture,
  including presentation and discussion

  Wednesday, January 26th, 2022:
  8:30-12:00 and 13:00-16:30

  Lecture on culture in occupational therapy and the KAWA model as an example of a non-western OT model
  Introduction to reading scientific articles
  Critical review of an article
  Journal Club
  Open questions and evaluation of course days

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  För att kunna genomföra kursuppgifterna är det viktigt att du har tillgång till följande böcker:

  1. Fisher, A.G., & Marterella, A. (2019). Powerful Practice. Center for Innovative OT Solutions (CIOTS). (Beställ från: http://amps.se/otipm/)

  2. Taylor, Renée R. (2017). Kielhofner's model of Human Occupation: Theory and application. 5th ed. Philadelphia; Wolters Kluwer.

  3. Townsend, E. A., & Polatajko, H. J. (2013). Enabling occupation II: Advancing an occupational therapy vision for health, well-being, & justice through occupation. Ottawa, Canadian Association of Occupational Therapists (Beställ från: http://www.caot.ca/default.asp?pageid=1439)

  Enabling Occupation II kan endast beställas direkt från Yrkesförbundet i Kanada: CAOT, enligt länk ovan. Tyvärr brukar det ta lite tid att få den levererad, så det är viktigt att du beställer boken så fort som möjligt.
  OTIPM (Powerful Practice) kan du beställa via AMPS svenska hemsida enligt länk ovan och den får du snabbare, men beställ även denna i god tid.

  Litteraturen är i denna kurs mycket viktig och det är inte möjligt att genomföra kursen utan den. Då det finns flera versioner av dessa böcker vill vi göra dig observant på att kontrollera utgivningsår så det stämmer överens med listan ovan.
  Som student vid Umeå universitet har du tillgång till en mängd litteratur och olika databaser via universitetsbiblioteket och medicinska biblioteket. Gå in via http://www.ub.umu.se/
  http://www.ub.umu.se/om/bibliotek-avdelningar/medicinska

  Om du behöver guidning inför din sökning gå till fliken "Sökhjälp och guider". Där presenteras många olika vägar att söka litteratur. Logga in via din Umu-id.
  Återigen, hjärtligt välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, vid Umeå universitet!

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Om du inte får tag på någon av oss lärare så kan vår administratör Christina Lindberg vidarebefordra ditt samtal eller ta emot meddelanden.

  Välkommen till kursen!

  Ulla Nygren, ulla.nygren@umu.se tel. 090-786 9102
  Almut Spaeth, almut.spath@umu.se
  Anneli Nyman anneli.nyman@ltu.se 
  Christina Lindberg, christina.lindberg@umu.se tel. 090-786 9893

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)