"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kroki 2

Välkommen till kursen Kroki 2, vårtermin 2024

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndag den 15 januari till och med måndag 22 januari. Om du inte har registrerat dig senast den 22 januari förlorar du din plats på kursen.

  Vet du i förväg att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

  För att kunna registrera dig på kursen behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.

  Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Måndag 22 januari

  Tid: 18.00

  Plats: Zoom

  Schemat finns också i textformat.

  Observera att vi fortfarande arbetar med schemat och det kommer att vara preliminärt fram till 1 månad före kursstart.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kroki 2 vänder sig till dig som har en viss erfarenhet av kroki och syftar till att du genom utvecklad kunskap om olika metoder och bildanalys ska kunna uttrycka dig i avbildning av levande modell med självsäkerhet och precision.

  Kursen bygger på gemensamma praktiska övningar med krokimodell, så du förväntas delta aktivt på plats. Om du inte kan närvara vid något tillfälle förväntas du höra av dig i god tid. Du ges då en hemuppgift som du redovisar istället för uppgiften under det missade lektionstillfället.

  Första kurstillfället är v.4 den 22/1 kl.18.00 via Zoom. Du får allmän information, samt kursintroduktion av kursansvarig, Linnéa Dimitriou. Kan du inte delta på introduktionen? Meddela oss i förväg! Skicka en mail till Linnéa Dimitriou.
  Zoom länk hittar du på kursens sajt på lärplattformen Canvas.

  Lärplattformen Canva
  För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner, meddelanden från läraren m.m.

  När du har aktiverat ditt Umu-id och registrerat dig på kursen så kan du logga in i Canvas/den här kursens kurssajt. Du ansvarar för att den mejladress du lägger in på Canvas är den som du läser regelbundet.

  Lektionerna ges huvudsakligen 16.30-18.30 på torsdagar med vissa avvikelser. Du ansvarar för att hålla dig à jour med schemat via den digitala kurssidan/Canvas. Vi har ingen drop-in till lektionerna utan lektionssalens dörr stängs när lektionen börjar. Du behöver komma en stund innan för att vara redo att köra igång- vill säga ha ställt fram staffli och packat upp material.

  Kursen är indelad i tre olika temaområden, s.k. moduler, som syftar till introducera olika aspekter av att teckna efter levande modell, för att med allt större precision och självsäkerhet återge människokroppen framför oss.

  Examinationen är uppdelad på tre tillfällen som behandlar de olika temaområdena. Vid examinationstillfällena gör studenten ett urval av teckningar från de olika momenten som de sedan reflekterar kring i relation till kursens mål och innehåll.

  Nödvändigt material som måste införskaffas av student är:

  • Medier för att skissa med, så som ritkol, vit krita, blyerts, flytande tusch, tuschpenna.
  • Sudd, linjal, pappersklämmor för att fästa pappret på befintliga masonitskivor.
  • Papper att teckna på - både vitt och färgat (förslagsvis brun skyddspapp på rulle).
  • En mapp att förvara teckningar i (man kan tillverka en enkel variant med kartong och silvertejp).
  • Fixativ eller hårsprej för att fixera kolteckningar (dragskåp finns att använda på skolan).

  En detaljerad materiallista med tips och länkar till leverantörer kommer närmare kursstart. Observera att materialet behövs inte förrän tillfälle 2. Första kursdagen är en introduktion till kursen, vi tecknar först veckan därpå. Under introduktionen kommer en närmare presentation av det material som behövs.

  Kursen ges i huvudsak på svenska men om engelskspråkiga studenter finns kan handledning ske på engelska. Om huvuddelen av studenterna är engelskspråkiga så ges kursen på engelska med möjlighet till handledning på svenska.

   

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Kontakt med skolan
  Frågor om kursen kan ställas till kursansvarig lärare Linnéa Dimitriou.
  Problem med registrering, kontakta utbildningssamordnare Birgitta Sundberg.

  Tillträde till skolan
  På grund av beslut om förstärkta säkerhetsåtgärder på Umeå universitet är Designhögskolans ytterdörrar låsta. Endast personer med giltigt Umu-kort har tillträde till byggnaden. Om du inte redan har ett kort så hittar du information finns under rubriken ”Ny vid Umeå Universitet”. Umu-kortet aktiveras först när du har registrerat dig på kursen. Mellan 08.00-17.00 så räcker det med kort, 17.00-19.00 så krävs kort och pinkod. Vi ber dig vänligen att inte släppa in okända personer i byggnaden.

  Närvaro
  Den här kursen bygger på praktiska övningar - teckning efter levande modell under handledning. Vi har naturligtvis förståelse för att man kan ha andra åtaganden som gör det svårt att delta i alla kursdagar men intentionen ska vara att delta på plats så mycket som möjligt. Om du vet att du kommer att vara borta, eller om du blir sjuk, vänligen meddela detta till läraren. Vid frånvaro hänvisas du till en hemuppgift för aktuell vecka som publiceras på Canvas.

  Ingen akademisk kvart
  På Designhögskolan använder vi ingen akademisk kvart. Detta betyder att senast kl.16.30 ska man vara på plats, ha ställt iordning sitt material och vara beredd att starta skisslektionen. Kurstider är 16.30-18.30 om inte annat anges i schemat eller av läraren/föreläsaren.

  Schemaändringar
  På grund av sjukdom eller andra anledningar kan det ske ändringar av lokaler och tider i schemat. Är det på väldigt kort varsel meddelar vi detta via e-post. Annars uppdateras schemat online kontinuerligt. Länk till schemat med lokalbokningar finns på kursens canvas-sida och uppdateras löpande.

   

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)