TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår fristående kurs Läkemedelsbehandling hos äldre, ht-22. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Helena Norberg. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Fäll ihopVi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/
Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post.
Fäll ihopJag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen Läkemedelsbehandling hos äldre 7,5 hp vid Umeå universitet samt passa på att skicka med en del viktig information. Jag som skriver det här brevet heter Helena Norberg och är kursansvarig.
Du som är antagen med villkor har fram till kursstart på dig att visa att du är behörig att läsa kursen.
Kursstart
Den här kursen ges på distans och har inga fysiska träffar i Umeå. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand. Du har naturligtvis stöd från lärare och hittar kursmaterialet på lärplattformen Canvas (www.canvas.umu.se).
Kursen startar den 2 december 2022.
De första veckorna ägnas åt teori, rollspel med en kommunikationsuppgift, samt ett grupparbete där ni ska lösa patientfall.
Patientfallsarbetet kommer att redovisas skriftligt och muntligt i grupp i slutet av kursen via Zoom, vilket är det program som vi använder för att ha distansmöten med headset och webbkamera.
Under den här kursen använder vi som tidigare nämnts lärplattformen Canvas. Via lärplattformen hittar du viktig information om kursen, exempelvis schema, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Där finns också allt kursmaterial i form av videoföreläsningar, övningsuppgifter, länkar, artiklar med mera. Canvas används även för informationsutbyte under kursen, till exempel möjligheten att ställa frågor till kursansvarig. För att komma in på lärplattformen loggar du in med ditt UmU-id (för mer information om det se nedan).
Kurssidan i Canvas blir tillgänglig ca en vecka innan kursstart.
Fäll ihop
Obligatoriska moment
Obligatoriska moment under kursen är rollspel (30 min per student), gruppövning med muntlig redovisning, samt ett quiz med flervalsfrågor i Centrala begrepp och läkemedelskunskap.
Hemtentamen
Tentamen på kursen kommer att hållas 2023-01-13 i form av en hemtentamen via Canvas. Den kommer att kunna laddas ner kl 8.00 och ska inlämnas som Word-fil senast kl 16.00 samma dag. Omtentamen kommer att erbjudas 230222 och 230418.
Kurslitteratur
Kursbok är: Kragh, A (red.). Äldres läkemedelsbehandling – orsaker och risker vid multimedicinering, 2013. Även valda kapitel ur FAS UT (senaste utgåvan), Läkemedelsboken, vetenskapliga artiklar, länkar och annat material som finns tillgängligt via Canvas ingår som kurslitteratur.
Tekniska krav
Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Informationen nedan visar de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta.
SYSTEMKRAV
o Internetanslutning – trådbundet, eller trådlöst bredband (3G eller 4G/LTE)
o Högtalare och en mikrofon – inbyggd, med USB-anslutning eller trådlöst Bluetooth
o En webbkamera, eller HD webbkamera – inbyggd, eller med USB-anslutning
OPERATIVSYSTEM
o macOS X med macOS 10.9 eller senare
o Windows 11
o Windows 10
o Windows 8 eller 8.1
o Windows 7
WEBBLÄSARE SOM STÖDS
o Windows: Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+
o macOS: Safari 7+, Firefox 27+, Chrome 30+
ÖVRIGT
Du kommer att använda e-mötesprogrammet Zoom under din utbildning. Detta program gör att du kan samarbeta med andra studenter, få handledning av lärare samt delta i seminarier. Det inbyggda ljudet i datorn är INTE tillräckligt för denna typ av kommunikation. Därför uppmanas du att införskaffa ett headset med mikrofon och USB-kontakt för bästa prestanda.
Mer information om prestanda och systemkrav för Windows, macOS och Linux finner du här:
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362023-System-requirements-for-Windows-macOS-and-Linux
Fäll ihopKontakta oss
Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.
Kursansvarig
Helena Norberg
Tel. 090-786 68 21
E-post: helena.norberg@umu.se
Integrativ medicinsk biologi (IMB)
Umeå universitet
901 87 Umeå
Studieadministratör
Nadia Ferry Yassin
Tel. 090-786 95 10
E-post: nadia.ferry@umu.se
Integrativ medicin biologi (IMB)
Umeå universitet
901 87 Umeå
Aktivera ditt Umu-id
Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel
När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Så här aktiverar jag mitt Umu-id.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.
Fäll ihopSkaffa Umu-kort
När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.
Fäll ihopDigitala studiestartsföreläsningar 10-13 januari
Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 10-13 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Föreläsningarna är ca en timme lång och ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?
Tillgång till hela Microsoft Office 365
Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Office 365 och hur jag installerar det.
Fäll ihopOm något krånglar finns Infocenter
Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå.
Hitta till Infocenter på Campus Umeå (Mazemap).
Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.
Fäll ihop