Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv
7,5 hp
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2025
Om kursen
I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och kursens primära fokus är att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition). Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.
Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 7,5 hp
Hösttermin 2025
Startar
1 september 2025
Slutar
18 januari 2026
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Blandade tider,
25%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
Inga obligatoriska träffar
Antal övriga träffar
Inga
Behörighetskrav
Sjuksköterskeexamen eller motsvarande
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 15 800 kr.
Total studieavgift: 15 800 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-28016
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.