"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Slöjd 1, Trä- och metall

Välkommen! Här får du veta vad du måste göra, hur och när innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig i Ladok innan kursstart. Det kan du göra mellan 8-15 januari.

  Mer information om Ladok hittar du i studentwebben  här.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. Om du inte har registrerat dig senast den 15 januari annars riskerar du att förlora din plats på kursen.

  >> För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering! Läs mer under "Ny vid Umeå universitet"

  Antagen med villkor 

  Är du "antagen med villkor" och inte kan registrera dig på studentwebben måste du kontakta studieadministratören för att få information om vad du saknar för att vara behörig (se kontaktinformation nedan). Du kan även stämma av behörighetskravet i kursplanen.

  Lämna återbud

  Om du bestämt dig för att INTE läsa kursen behöver du inte kontakta oss, utan du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se. Gör detta snarast, det är många som vill läsa denna kurs.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  15-19 januari

  Tid: dag 1: 13:00-16:30

  Kursstart

  När du har registrerat dig loggar Du in på Canvas -Umeå Universitets lärplattform - där kan du bekanta dig med sidan. 
  Vi vill uppmärksamma Dig på att Canvas ser lite annorlunda ut i datorn och på mobilen så använd gärna datorn när Du börjar bekanta Dig med Canvas. 

  Under Uppgifter i Canvas hittar Du:
  Litteraturuppgift 1 som är en text du ska läsa och diskutera på ett seminarium vid första träffen i Umeå.   
  Kulturbesök. Se dig om efter en intressant utställning du gärna vill ta del av. Denna uppgift har inlämningsdatum 240326 så du har tid på dig att hitta en utställning. 

  Tider första träffen (15-19/1):
  Må: 13.00-16.30 
  Ti- To: 8.30-16.30 
  Fr: 8.30-13.00
   
  På träff 1 kommer vi att skära i färskt och torrt trä samt såga, raspa och fila i torrt trä. Titta gärna på dessa filmer om knivgrepp av Morakniv med Jögge Sundqvist samt två filmer från Tormek som visar hur man slipar slöjdverktygen.   
   Knivgrepp med Jögge Sundqvist  
  https://www.youtube.com/watch?v=3J6OMWUfzD4&list=PLoaPpRkFfg5WkjHrJZ02ooSH16nV2-TBU&ab_channel=Morakniv  
    
  Slipa täljknivar och snideriverktyg, Slipa stämjärn och hyvelstål   
  https://www.youtube.com/watch?v=U2TEi6eUGDA&ab_channel=TormekSV    
  https://www.youtube.com/watch?v=qJp3qpE7q7s&t=213s&ab_channel=TormekSV   
     
  Om du tittar på UmU play i Canvas så hittar du en kort introduktion av oss som lärare och verktyg samt material vi kommer att arbeta med under träff 1 i Umeå. Har du en egen täljkniv kan det vara en fördel att ta med den till Umeå. Tänk då på att de kan vara kinkiga med knivar i handbagaget på flyget. 
   
  Övriga fysiska träffar under VT –24
  v.3 Mån- fr. 
  v. 9 Mån- fr 
  v.16 Mån- fr 
  v.22 Ons-to

  Fäll ihop

Om kursen

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)