"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Slöjd för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30hp). Ingår i Lärarlyftet

Välkommen! Här får du veta vad du måste göra, hur och när innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra mellan 9-16 januari.

  Mer information om studentwebben hittar du här.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. Om du inte har registrerat dig senast den 16 januari annas riskerar du att förlora din plats på kursen.

  >> För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering! Läs mer under "Ny vid Umeå universitet"

  Antagen med villkor 

  Är du "antagen med villkor" och inte kan registrera dig på studentwebben måste du kontakta studieadministratören för att få information om vad du saknar för att vara behörig (se kontaktinformation nedan).

  Lämna återbud

  Om du bestämt dig för att INTE läsa kursen behöver du inte kontakta oss, utan du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se. Gör detta snarast, det är många som vill läsa denna kurs.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  23/1 (-27/1)

  Tid: 13:00-17:00 (23/1)

  Ofta krävs även aktivitet under kursens första veckor för att du inte ska bli avregistrerad.

  Kursstart

  Senast vid första träffen kommer du att få välja slöjdart/inrikting, dvs textil- eller trä-och metallslöjd.

  Beroende på din behörighet är du inskriven på någon av två olika kurser som samläser med varandra och ges vid ett och samma kurstillfälle.

  • Slöjd för lärare åk 4-6, (1-30hp)

  • Slöjd för lärare åk 1-3, (1-30hp)

  För att komma igång på ett bra sätt med kursen, skickar vi med två stycken hemuppgifter. En litteraturuppgift och en  hantverksuppgift. Uppgifterna kommer att redovisas vid första kursträffen.

  Uppgift 1   
  I: Kajsa Borg & Lars Lindström (red.) Slöjda för livet: Om pedagogisk slöjd, (s 11-14): Stockholm: Lärarförbundets Förlag.

  - Vad är enligt Säljö centrala inslag i den pedagogiska slöjden?

  - Vad bidrar enligt Säljö slöjdämnet med i utbildningen av unga människor?

  Förbered dig att diskutera texten och formulera 1-2 egna frågor som Du tar med dig till seminariet.                                                                       

  Uppgift 2.
  Gör en spikväv enligt bifogad instruktion och tolka/utgå från orden lurvig och metall i din väv.

   

  Att tänka på inför träffen

  Hantverket i textil har, vid första kursträffen, ull som tema och vi kommer att arbeta och experimentera med tovning. Om du har egen ull som du vill använda kan du ta med det till träffen, annars finns det att köpa här. För textilstudenterna är det bra om du tar med egna gummihandskar om du är känslig för såpa och/eller ull. Förbered dig genom att läsa:

  Paetau-Sjöberg, Gunilla (2009). Tova Gammal teknik på nytt sätt. Stockholm: Natur & Kultur eller Paradis Gustafsson, Kerstin (2013). Ull och ulltekniker.
  Stockholm : GML Förlag

   

  Hantverket i trä-och metall kommer att fokusera med handverktyg och formning under första träffen.

  Medtag därför en egen täljkniv om du har.

  Titta gärna på de fem första filmerna i serien ”Swedish Knife Grip Sessions” av Morakniv med Jögge Sundqvist.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLoaPpRkFfg5WkjHrJZ02ooSH16nV2-TBU

   

  Validering

  Information om validering kommer att skickas ut i ett separat mail inom kort.

   

   

   

  Fäll ihop

Om kursen

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)