Hoppa direkt till innehållet
printicon

Masterprogrammet i datavetenskap

  • Antal högskolepoäng 120 hp

Vill du fördjupa dina kunskaper i problemlösning och programmering? Masterprogrammet i datavetenskap vänder sig till dig som vill få ytterligare kunskaper inom ämnet och utveckla ett vetenskapligt syn- och arbetssätt som präglas av eget intresse, logiskt resonemang och kritisk analys. Efter examen kan du gå vidare till forskarutbildning eller utvecklingsarbete på dataområdet i näringslivet.

Under utbildningen

För att kunna läsa programmet krävs teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom algoritmisk problemlösning, att du behärskar olika programmeringsspråk som C, Java och Python, och vid behov snabbt kan lära dig nya programmeringsspråk. Du ska också ha läst kurser som förmedlar grundläggande kunskaper inom diskret matematik samt teoretiska kunskaper om automater, formella språk, beräkningsbarhet och algoritmisk komplexitet.

Flera obligatoriska kurser

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

Första terminen består av fyra kurser varav två är obligatoriska: Artificiell Intelligens – metoder och tillämpningar och Effektiva algoritmer. De andra två kurserna är Databasteknik och Beräkningskomplexitet. Dessa två är inte obligatoriska, men förvalda och starkt rekommenderade. Mot slutet av programmet, efter att ha läst ett antal valbara och valfria kurser, läser du kursen Student Conference in Computing Science. Kursen introducerar till vetenskapligt skrivande och förbereder dig för examensarbetet på 30 högskolepoäng som avslutar dina studier.

Mjukvaruutveckling

Programmets kurser består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och handledning i samband med olika typer av inlämningsuppgifter eller laborationer. Dessa uppgifter och laborationer brukar vara obligatoriska och omfattar ofta mjukvaruutveckling av något slag. Räkna med i snitt 40 timmars arbetsvecka, även om det är färre timmar på schemat. Mycket av din tid förväntas du disponera själv på ett sätt som passar just dig och dina studier.

Dina lärare forskar inom de områden de undervisar i. All undervisning sker på engelska. Du kan dock välja vissa kurser på svenska, särskilt för att komplettera eventuella saknade förkunskaper.

Programöversikt

Efter utbildningen

Det vetenskapliga arbetssätt som genomsyrar programmet är ett utmärkt fundament för en framtida forskarutbildning, men även för det ansvarsfulla arbetet med specialiserade uppgifter inom näringslivet.

Din framtida arbetsplats kan finnas i universitetsvärlden, vid andra forskningsinstitut i in- och utlandet eller på företag med IT-forskning och utveckling som Ericson, Facebook, Telia, Volvo, Tieto och en uppsjö av mindre IT-relaterade företag.

Vanliga yrken:

  • forskare
  • projektledare inom IT-branschen
  • systemutvecklare
  • algoritmdesigner
  • datakonsult

Efter examen kan du antingen söka doktorandtjänst inom datavetenskap eller besläktade ämnen världen runt, eller söka jobb inom näringslivet, där högutbildade datavetare är mycket eftertraktade, alternativt i den offentliga sektorn.

Examen

Masterexamen.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Frank Drewes, programansvarig