Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Tandteknikerprogrammet

Vi är glada att du har valt Umeå som studieort och vi tror att du kommer att trivas hos oss. Under 2017 flyttade vi in i nya lokaler i ett tandtekniskt labb som använder väldigt avancerad teknik i sitt arbete. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en trevlig och mycket givande studietid här i Umeå! Vi kommer att göra vårt bästa för att du ska trivas!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Men om du inte längre är intresserad av din plats är det bra att du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  Registrering vid programmet sker efter det uppropet av studieadministratören. Tänk på att Det är obligatoriskt att delta i uppropet. Om Du inte har möjlighet att närvara och inte meddelat att du kommer senare, kommer Din kursplats att erbjudas till reserv från reservlistan. Meddela oss snarast om Du inte tänker utnyttja Din plats på programmet via mail eller via www.antagning.se, så att reserv kan kallas så snart som möjligt före uppropet.

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Första veckan, innan första teoretiska kursen börjar, går du den s.k. introduktionskursen. Introduktionskursen ger dig viktig information om dina kommande studier och en chans att lära känna de andra studenterna på programmet. Vi använder oss av läroplattformen Canvas där du kan logga in direkt efter du medverkat vid uppropet, blivit registrerad på programmet och fått din studentinloggning. Canvas är en viktig informationskälla till programmets introduktionskurs, samt till alla kurser som löper under programmets gång.

  Under de första månaderna behöver du inte skaffa någon kurslitteratur. Istället kommer det att finnas möjlighet att köpa kompendier till de första kurserna.

  Fäll ihop
 • Övrig information 1

  Hälsning från högre terminer:

  Vi ser mycket fram emot att få träffa er till hösten.

   

  Fäll ihop
 • Övrig information 2

  Utbildningen består av en stor del praktiskt arbete varvat med teori. Sista delen av femte terminen och största delen av sjätte terminen utgörs av praktik ute på kommersiella tandtekniska laboratorier. Många studenter gör idag denna 26-veckors praktik utomlands, bland annat i Spanien, England eller Nya Zeeland.

  År 1

  - Anatomi – människokroppen och dess uppbyggnad

  - Tandanatomi – tändernas form och uppbyggnad

  - Tandhälsovård – sjukdomarna karies och tandlossning och hur du kan förebygga dem

  - Histologi med cellbiologi – kroppens uppbyggnad på cellnivå

  - Kron- och broprotetik – framställning av tandkronor och tandbryggor

  - Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder

  - Plattprotetik samt implantat – avtagbara proteser och konstruktioner som sitter fast på implantat i käkbenet.

   

  År 2

  - Klinisk oral fysiologi – käkarnas funktion och störningar i funktionen

  - Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder

  - Kron- och broprotetik – framställning av tandkronor och tandbryggor

  - Plattprotetik samt implantat

  - Ortodonti – tandreglering

  - Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats.

   

  År 3

  - Examensarbete – en uppsats som man skriver under 10 veckor. Kan vara teoretisk men kan även innehålla försök i laboratorium

  - Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats

  - Samhällsodontologi – hur fungerar vårt tandvårdssystem och tandvårdsförsäkring

   

  - Plattprotetik samt implantat – avtagbara proteser och konstruktioner som sitter fast på implantat i käkbenet

  - Laboratoriepraktik – 26 veckors praktik på ett kommersiellt laboratorium. Görs oftast på laboratorier i Sverige men kan även göras i utlandet.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Ny på universitetet – studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till digitala studiestartsföreläsningar 11-14 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick 
  • Varför finns studentkåren? 
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera 
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden 
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)