"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Tandteknikerprogrammet

Vi är glada att du har valt Umeå som studieort och vi tror att du kommer att trivas hos oss. Under 2017 flyttade vi in i nya lokaler i ett tandtekniskt labb som använder väldigt avancerad teknik i sitt arbete. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en trevlig och mycket givande studietid här i Umeå! Vi kommer att göra vårt bästa för att du ska trivas!

Så här börjar du

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Första veckan, innan första teoretiska kursen börjar, går du den s.k. introduktionskursen. Introduktionskursen ger dig viktig information om dina kommande studier och en chans att lära känna de andra studenterna på programmet. Vi använder oss av läroplattformen Canvas där du kan logga in direkt efter du medverkat vid uppropet, blivit registrerad på programmet och fått din studentinloggning. Canvas är en viktig informationskälla till programmets introduktionskurs, samt till alla kurser som löper under programmets gång.

  Under de första månaderna behöver du inte skaffa någon kurslitteratur. Istället kommer det att finnas möjlighet att köpa kompendier till de första kurserna.

  Fäll ihop
 • Övrig information 1

  Hälsning från högre terminer:

  Vi ser mycket fram emot att få träffa er till hösten.

   

  Fäll ihop
 • Övrig information 2

  Utbildningen består av en stor del praktiskt arbete varvat med teori. Sista delen av femte terminen och största delen av sjätte terminen utgörs av praktik ute på kommersiella tandtekniska laboratorier. Många studenter gör idag denna 26-veckors praktik utomlands, bland annat i Spanien, England eller Nya Zeeland.

  År 1

  - Anatomi – människokroppen och dess uppbyggnad

  - Tandanatomi – tändernas form och uppbyggnad

  - Tandhälsovård – sjukdomarna karies och tandlossning och hur du kan förebygga dem

  - Histologi med cellbiologi – kroppens uppbyggnad på cellnivå

  - Kron- och broprotetik – framställning av tandkronor och tandbryggor

  - Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder

  - Plattprotetik samt implantat – avtagbara proteser och konstruktioner som sitter fast på implantat i käkbenet.

   

  År 2

  - Klinisk oral fysiologi – käkarnas funktion och störningar i funktionen

  - Dentala biomaterial – de material vi använder för att ersätta tänder

  - Kron- och broprotetik – framställning av tandkronor och tandbryggor

  - Plattprotetik samt implantat

  - Ortodonti – tandreglering

  - Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats.

   

  År 3

  - Examensarbete – en uppsats som man skriver under 10 veckor. Kan vara teoretisk men kan även innehålla försök i laboratorium

  - Vetenskapliga metoder – de metoder som används, hur man kritiskt läser en vetenskaplig artikel och hur man skriver en vetenskaplig uppsats

  - Samhällsodontologi – hur fungerar vårt tandvårdssystem och tandvårdsförsäkring

   

  - Plattprotetik samt implantat – avtagbara proteser och konstruktioner som sitter fast på implantat i käkbenet

  - Laboratoriepraktik – 26 veckors praktik på ett kommersiellt laboratorium. Görs oftast på laboratorier i Sverige men kan även göras i utlandet.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)