"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utbildningsnivåer

Kurser och program är indelade i olika nivåer - grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Om du inte har läst på universitet eller högskola tidigare kan du välja utbildningar på grundnivå eller förutbildningsnivå. Har du redan läst ett visst antal högskolepoäng kan du söka till den avancerade nivån.

Grundnivå

För att få börja läsa kurser eller program på grundnivå måste du ha slutfört en gymnasieutbildning eller motsvarande. Behöver du komplettera det du läst på gymnasiet finns till exempel basåret på förutbildningsnivå. De flesta program som ges på grundnivå är tre år långa om du läser på heltid.

Avancerad nivå

För att få börja läsa ett program på avancerad nivå måste du ha en examen om minst tre år på grundnivå eller motsvarande kvalifikationer. För att läsa fristående kurser på avancerad nivå måste du ha läst utbildning på grundnivå. Det finns alltså inget krav på tidigare högskoleexamen.

Glöm inte att kolla upp vilka behörigheter som gäller för de kurser eller program du är intresserad av.

Utbildning på forskarnivå

Är du intresserad av att lära dig mer och att fördjupa dig inom ett vetenskapsområde? Kanske intresserad av att bidra med ny kunskap? Då är utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet något för dig.

För att läsa på forskarnivån måste du ha en examen på avancerad nivå. Utbildningen omfattar fyra helårsstudier och består av ett antal kurser och ett avhandlingsarbete.

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-02-17